Forsamlingsforbud, mundbind og partybusser: Her er alle coronareglerne

DOKUMENTATION: Rekordhøje smittetal har fået regeringen til at indføre hårdere coronarestriktioner. Få overblik over restriktionerne her.

En del af de nuværende corona-restriktioner forlænges, mens andre af restriktionerne bliver strammet, efter at der de seneste dage er sket en voldsom stigning i antallet af smittede med coronavirus.

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet fredag.

En række af restriktionerne er allerede trådt i kraft mandag, mens det nyindførte krav om mundbind træder i kraft torsdag. Få hele overblikket her.

Det lille forsamlingsforbud
Gælder fra 26. oktober 2020 til 23. november 2020.

Forsamlingsloftet bliver sat ned fra 50 til ti personer. Dog er eksempelvis skoler og arbejdspladser undtaget, hvor flere kan være samlet.

Derudover er idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år undtaget, og de må fortsat være op til 50 personer. Professionelle idrætsudøvere er også undtaget forsamlingsforbuddet - og det samme er professionelle skuespillere og artister. Grænsen på 50 personer bliver samtidig opretholdt ved aktiviteter på socialområdet for socialt udsatte børn og unge under 18 år.

Det anbefales samtidig, at der maksimalt er ti personer samlet i private hjem, og at man maksimalt har kontakt med ti personer ud over ens kontakter i husstanden, på arbejdet, fritidsaktiviteter eller skole. 

Grænsen ved udendørs begravelser og bisættelser bliver derudover sænket fra fra 200 til 50 personer.

Salg af alkohol
Gælder fra 26. oktober 2020 til 2. januar 2021.
Det bliver forbudt at sælge alkohol efter klokken 22.00 i detailhandlen som supermarkeder og kiosker.

Øget test af udenlandsk arbejdskraft
Gælder fra 26. oktober 2020 til 2. januar 2021.
De såkaldte vandrende arbejdstagere skal i fremtiden testes oftere. 

Grænsen
Gælder fra 26. oktober 2020 til 2. januar 2021.
Personer fra højrisikolande, der rejser ind i Danmark med et "anerkendelsesværdigt formål", skal kunne fremvise en negativ coronatest, der er under 72 timer gammel, når de passerer grænsen. Der bliver gjort undtagelser for grænsependlere og godstransport.

Det betyder, at tilsynet med virksomheder med mange udenlandske medarbejdere øges, ligesom der skal ekstra fokus på arbejdernes boligforhold for at forebygge smittespredning.

Butikker
Gælder fra 26. oktober 2020 til 2. januar 2021.
Butikker, der er større end 2000 kvadratmeter, skal have synligt opsynspersonale. Mindre butikker opfordres til at have det samme. Det anbefales, at kun én person fra hver husstand køber ind ad gangen.

Sociale arrangementer
Gælder fra 26. oktober 2020 til 2. januar 2021.
Det anbefales, at arrangementer, der primært har et "socialt formål" skal aflyses. Konfirmationer, bryllupper og lignende, der allerede er planlagt, kan afholdes, hvis Sundhedsstyrelsens råd til private arrangementer kan overholdes, men de bør slutte senest klokken 22.00.

Mundbind eller visir
Gælder fra 29. oktober 2020 til 2. januar 2021.
Steder, hvor offentligheden har adgang, bliver omfattet af et krav om mundbind. 

Det gælder blandt andet indendørs på museer, idrætshaller, kunsthaller, spillesteder, biblioteker, kulturhuse, zoologiske anlæg, biografer, teatre og i detailhandlen. Det er både kunder, besøgende og personale, som skal have mundbind på. Kraver gælder dog ikke, når man sidder ned.

De studerende på landets gymnasier, universiteter og handelsskoler skal også bære mundbind, men dog kun, når de bevæger sig rundt på skolerne til og fra klasserne.

Det store forsamlingsforbud
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Grænsen på 500 personer fastholdes.

Det betyder, at blandt andet kulturaktiviteter som sportsbegivenheder, teaterforestillinger, koncerter og biografforestillinger med siddende deltagere kan fortsat afvikles med maksimalt 500 tilstede, og uden mundbind når publikum sidder ned. Alle skal dog sidde i samme retning mod en scene eller en skærm og holde afstand.

Åbningstider
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Barer og restauranter skal lukke klokken 22.00, og de opfordres til at indføre frivillig registrering af gæster for at hjælpe med smitteopsporingen. Der er dog tilladt for steder at holde åbent efter 22.00 med henblik på at sælge take-away. Diskoteker og natklubber skal fortsat være lukkede.

Barer og restauranter
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Der er fortsat krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café. Det gælder både gæster og ansatte. Derudover skal serveringsstederne skilte med, hvor mange personer der må opholde sig på stedet.

Partybusser
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Der er forbud mod indtagelse af alkohol i busser - herunder i såkaldte partybusser.

Offentlig transport
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Der er fortsat krav om mundbind i kollektiv trafik, og det anbefales derudover, at man så vidt muligt rejser uden for myldretiden.

Sygehuse og plejehjem
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem.

Hjemmearbejde
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til, at medarbejdere arbejder hjemmefra, i det omfang det er muligt og hensigtsmæssigt.

Opholdsforbud
Forlænget indtil foreløbigt 2. januar 2021.
Politiet vil fortsat have mulighed for at nedlægge opholdsforbud eller udstede påbud.

Forrige artikel Dagens overblik: Partier er enige om ny milliardhjælp, og fagboss er klar til at sætte EU-medlemskab på spil Dagens overblik: Partier er enige om ny milliardhjælp, og fagboss er klar til at sætte EU-medlemskab på spil Næste artikel Overblik: Sådan ser coronahjælpen til erhvervslivet og kulturen ud Overblik: Sådan ser coronahjælpen til erhvervslivet og kulturen ud