Folketingets ombudsmand får midlertidig afløser

VIKAR: Folketingets ombudsmand får ikke en fast afløser 1. november som ellers planlagt, men er vikar i en periode.

Jørgen Steen Sørensen takker af efter syv år som ombudsmand. Hans afløser er endnu ikke fundet. 
Jørgen Steen Sørensen takker af efter syv år som ombudsmand. Hans afløser er endnu ikke fundet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Når den nuværende ombudsmand forlader posten 1. november, står der ikke en fast afløser klar. I stedet skal posten som Folketingets ombudsmand i en periode varetages af en vikar. Det bekræfter Folketinget over for Altinget.

Hverken Folketinget eller ombudsmandsinstitutionen kan endnu oplyse, hvem vikaren bliver. Den midlertidige afløser er nemlig ikke udpeget endnu, i hvert fald ikke formelt.

Ifølge Politiken skyldes den midlertidige ordning, at medlemmerne af Folketingets Retsudvalg efter et længere forløb ikke har kunnet blive enige om, hvem der skal efterfølge den nuværende ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. Han forlader posten efter syv år for at blive dommer ved Højesteret.

Folketingets vagthund
Det har stor betydning, hvem der sidder på posten som ombudsmand, fordi personen har vist sig at have stor indvirkning på, hvordan institutionen arbejder.

Ombudsmandens opgave er beskytte borgernes rettigheder i mødet med myndighederne. Det gør vedkommende ved at holde øje med, om forvaltningen handler lovligt og følger god forvaltningsskik. 

Ifølge Politiken har flere profiler været i spil til posten. Det gælder angiveligt blandt andre direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, landsdommer og tidligere professor i forvaltningsret, Niels Fenger, Københavns borgerrådgiver og konstitueret landsdommer, Johan Busse og den nuværende forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen. 

Jan E. Jørgensen (V), medlem af Folketingets Retsudvalg, siger til Politiken, at "det er klart, at vi gerne havde fundet én, inden den nuværende ombudsmand fratræder. Men det er en utrolig vigtig beslutning, så der skal bruges den fornødne tid."

Den midlertidige afløser skal varetage posten fra 1. november 2019, og indtil en fast afløser er udpeget i Retsudvalget og efterfølgende godkendt af Folketinget. Arbejdet med at finde en midlertidig afløser er i gang. 

Dokumentation

Folketingets ombudsmænd

2012-2019: Jørgen Steen Sørensen
1987-2012: Hans Gammeltoft-Hansen
1981-1986: Niels Eilschou Holm
1971-1981: Lars Nordskov Nielsen
1955-1971: Stephan Hurwitz


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

0:000:00