Republikanske kvinder stemmer Hillary: Trump er farlig for USA

USA-VALG: De har været republikanere hele livet, men på tirsdag stemmer gruppen Republican Women for Hillary på Demokraternes præsidentkandidat for at holde Trump ude af Det Hvide Hus. Og hvis det republikanske parti ikke ændrer kurs, vender de måske ikke tilbage.

WASHINGTON: Rækken af republikanere, der har vendt Donald Trump ryggen, er vokset hver dag, siden han blev nomineret som partiets præsidentkandidat.

Blandt andet vil to tidligere republikanske præsidenter, George H. Bush og hans søn George W. Bush, og tidligere præsidentkandidat Mitt Romney ikke stemme på Trump på tirsdag ved det amerikanske præsidentvalg.

En gruppe af republikanske kvinder tager skridtet videre. På tirsdag undlader de ikke blot at stemme på Trump. De sætter ovenikøbet kryds ved den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton.

Målet for dem er klart. Donald Trump må ikke komme i nærheden af Det Hvide Hus, og det forhindres bedst ved at give stemmer til hans modkandidat.

”Donald Trump er en farlig kandidat. Ikke blot for det republikanske parti, men for hele landet,” siger Meghan Milloy, der er medstifter af gruppen Republican Women for Hillary.

”Jeg forstiller mig altid scenariet, hvor han sidder ved et forhandlingsbord med andre verdensledere. Nej, hvor vil jeg bare ikke have den mand til at forhandle på mine vegne. Han er ikke en person, vi vil have til at repræsentere os som kvinder, republikanere eller som amerikanere,” tilføjer hun.

Deltager aktivt i Hillary-kampagner
Donald Trump har på sin rejse mod at blive præsidentkandidat skabt en del omtale med sin nedladende og hårde retorik over for især kvinder, muslimer og mexicanske immigranter. Ligeledes har hans forslag om blandt andet at bygge en mur mellem USA og Mexico og forhindre al muslimsk indvandring skabt opmærksomhed.

Særligt sprang kæden af for Meghan Milloy, da Trump under et valgmøde sagde, at alle mexicanere er voldtægtsforbrydere og mordere. Og dengang, hvor han under en TV-debat angreb den kvindelige journalist på Fox News, Megyn Kelly, med sexistiske kommentarer.

”I stedet for at give en undskyldning, som så mange andre politikere har gjort før, fortsatte han efterfølgende. Fordi han i sin egen optik aldrig tager fejl,” siger Meghan Milloy.

Sammen med en anden republikansk kvinde, Jennifer Lim, stiftede Meghan Milloy i maj gruppen Republican Women for Hillary, da det stod klart, at Donald Trump trods sine mange udtalelser og politik ville blive republikanernes præsidentkandidat.

Først var formålet med gruppen blot at fortælle andre republikanske kvinder, der overvejede springet fra republikanerne, at det er i orden at stemme på Hillary.

Men i juli holdt Jennifer Lim en tale på Demokraternes kongres, og derefter udviklede projektet sig. I dag består styregruppen i Washington D.C. af 12 medlemmer, mens 100 republikanske kvinder rundtom i USA – særligt i svingstaterne – hjælper til med at mobilisere gruppen uden for hovedstaden. Gruppen er ikke længere blot en stemme, men deltager nu aktivt i arbejdet med at få Hillary valgt ved at deltage i lokale kampagner.

Partiet har forladt mig
Meghan Milloy er født og opvokset i den konservative sydstat Mississippi.

I gymnasiet stiftede hun en lokal republikansk ungdomsafdeling, og hun har ført kampagne for George W. Bush, John McCain og Mitt Romney.

Under sine studier arbejdede hun også for det republikanske parti, og hun har aldrig skelet til demokraterne. Før nu.

Og det er ikke udsigten til at få USA’s første kvindelige præsident, der er afgørende for Meghan Milloys skifte. Hun tilføjer også, at hun ville have stemt på en anden demokratisk kandidat end Hillary, så længe vedkommende ikke var lige så venstreorienteret som Bernie Sanders.

Det afgørende er at sikre, at Trump ikke bliver valgt.

”Der er helt klart en del ting, jeg ikke er enig med Hillary i. Men jeg tror, at det demonstrerer, hvor skræmmende Donald Trump egentlig er, siden jeg er villig til at sluge de mange forskelle,” siger Meghan Milloy og tilføjer:

”Jeg føler ikke, at jeg har forladt mit parti. Jeg føler, at det er mit parti, der har forladt mig.”

Hun peger på, at Republikanerne med Trump i spidsen er rykket for langt mod højre. Donald Trumps kernepolitik er ikke republikansk politik i hendes øjne.

”Hele idéen om at bygge en mur og lave en massedeportation er ikke republikansk politik,” siger hun.

Vender kun tilbage, hvis partiet ændrer kurs
Hvis Hillary Clinton bliver valgt som USA’s næste præsident på tirsdag, betyder det højst sandsynligt, at hun skal ud i en valgkamp mod en ny republikansk kandidat i 2020.

Men det er usikkert, hvorvidt Meghan Milloy vender tilbage under de republikanske faner, når det ikke længere er Donald Trump, der står på stemmesedlen.

”Jeg håber på at komme tilbage. Men der er mange ledere i det republikanske parti, der har støttet Donald Trumps kurs, og det får mig til at tvivle. Partiet skal se sig dybt ind i sjælen efter valget,” siger hun og tilføjer:

”Hvis partiet indser fejlene og får en kandidat ligesom John Kasich eller Jeb Bush, vil jeg vende begejstret tilbage. Men hvis de fortsætter Trumps kurs, kan jeg ikke se mig selv i det længere.”

Stemmer stadig republikansk lokalt
Valget tirsdag handler ikke kun om, hvem der skal tage plads i Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus. Amerikanerne skal også stemme om, hvem der skal repræsentere dem i Senatet og Repræsentanternes Hus, de to kamre i Kongressen.

Og her stopper de republikanske kvinders opbakning til demokraterne, fortæller Meghan Milloy.

Hun er selv registreret i D.C. og kan derfor ikke stemme til Kongressen. Men Republican Women for Hillary samarbejder med en gruppe af republikanere for Hillary, og i mange stater har de lavet valgplakater, hvor der står Vote Hillary øverst på plakaten, mens den lokale republikanske kandidats navn står nedenunder.

Trump-tilhængere: Millionvis af kvinder støtter ham
I kølvandet på kritikken af Trumps retorik om kvinder har en anden gruppe også set dagens lys. Det er Women for Trump, der går til modangreb på opfattelsen af, at kvinder ikke kan stemme på Trump.

”De bliver ved med at sige, at kvinder ikke støtter Trump. De siger, at han ikke er god for vores familier. De siger, at vi bør stemme på Hillary, fordi vi deler samme kropsdele. Men de har ikke ret. Der er millionvis af kvinder, der støtter Donald Trump,” skriver gruppen på sin hjemmeside.

Altinget har kontaktet Women for Trump med henblik på at lave et interview om, hvorfor de støtter Trump. De er ikke vendt tilbage på henvendelsen inden artiklens deadline.

Forrige artikel Politiker om kommunale studieture: Det har taget helt overhånd Politiker om kommunale studieture: Det har taget helt overhånd Næste artikel Handicappede jubler over ny servicelov Handicappede jubler over ny servicelov