Røde partier vil presse S til at hæve ulandsbistanden

VALG: De røde partier vil have Socialdemokratiet til at øge udviklingsbistanden. Radikale har "svært at at forestille sig" at støtte en S-regering uden forbedringer på ulandsbistanden.

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
Rasmus Dahl Løppenthin

Socialdemokratiet kan se frem til et slagsmål om udviklingsbistanden, hvis meningsmålingerne holder, og Mette Frederiksen bliver kongelig undersøger efter valget.

Samtlige partier, der står til at gøre hende til statsminister, vil nemlig øge udviklingsbistanden fra de nuværende 0,7 procent af BNI.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at vi kan støtte et regeringsprojekt, der ikke indebærer en styrkelse af dansk udviklingsbistand på den ene eller anden måde," siger Radikales udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard og får opbakning af Alternativets udenrigspolitiske ordfører Rasmus Nordqvist.

"Vi står lige nu med en ekstremt lav udviklingsbistand, når vi ser tilbage på de sidste 30 år. Der skal skrues markant op, og samtidig skal der være nye og additionelle midler til klimabistanden," siger han.

Det er som at tisse i bukserne i frostvejr at skære på den langsigtede bistand for at finansiere den humanitære bistand.

Martin Lidegaard
Udenrigsordfører (R)

Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl så gerne, at Danmark øgede udviklingsbistanden til 1,5 procent. Men det forventer han ikke, at en eventuel socialdemokratisk regering kan levere på.

"Vi er godt klar over, at vi ikke får det hele om tre uger. Men hvis vi bare kan få et mål om, at vi skal arbejde os hen mod en procent, så er vi i gang,” siger han.

SF har et langsigtet mål om, at udviklingsbistanden igen når 1,0 procent af BNI, men vil i første omgang øge den med 300 millioner kroner om året frem mod 2020.

Partierne bliver mindre faste i kødet, når man spørger, om de vil afvise at gøre Mette Frederiksen til statsminister, hvis ikke hun øger udviklingsbistanden. Her siger de simultant, at de ikke stiller ultimative krav.

"Men det er et rigtig vigtigt område for os," siger Alternativets Rasmus Nordqvist.

S har ændret holdning
I en ikke så fjern fortid ville det slet ikke have splittet blokken, om udviklingsbistanden skulle øges fra de nuværende 0,7 procent. Socialdemokratiet har i årevis haft en langsigtet målsætning om igen ramme at 1,0 procent af BNI. Udviklingsbistanden blev således også langsomt hævet under Helle Thorning-Schmidt efter VK-regeringens nedskæringer.

I starten af 2018 lancerede partiets udenrigsordfører Nick Hækkerup imidlertid et decideret nybrud.

"Vi arbejder med de 0,7 procent af BNI som et fortsat grundlag for udviklings­bistanden," sagde han og fortsatte.

"Fordi der er så mange andre opgaver, vi ønsker at prioritere penge til herhjemme."

Altinget ville gerne have hørt Nick Hækkerup, hvordan partiet stiller sig over for udmeldingerne fra resten af partierne i rød blok. Men han har ikke været til at træffe for en kommentar.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling, hvor du får mere baggrund og flere kommentarer om partiernes positioner ift. den mere detaljerede fordeling af ulandsbistanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00