Ugen i dansk politik: Tidligere folketingsmedlem lancerer nyt parti

DET SKER: Ligesom samfundet er ved at vende tilbage til normalen, byder ugen også på en række samråd om andet end corona. Og så skal et nyt parti lanceres. Få overblikket over ugen her.

Mandag
Denne uge fortsætter afhøringerne i Instrukskommissionen. Forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal afhøres mandag ved Retten på Frederiksberg.

Læs det vigtigste fra Instrukskommissionens foreløbige afhøringer, og se oversigten over kommende afhøringer her.

Tirsdag
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er i dag kaldt i samråd om genåbningen af Ikeas varehuse. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om det er Ikeas ansvar at vurdere, om deres varehuse kan genåbnes i overensstemmelse med myndighedernes anvisninger, eller om det er regeringens ansvar at skabe klarhed over, hvad der er henholdsvis tilladt og ikke tilladt.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal denne uge tale om noget andet end corona. Han skal i åbent samråd om konsekvenserne af ændringer i de nye sygehusbyggerier og svare på, om byggerierne fortsat lever op til deres formål og tilsagnskriterier.

Onsdag
Denne uge byder også på samråd for kulturminister Joy Mogensen (S), hvor hun skal svare på spørgsmål om udbuddet af den nye digitale public service-radiokanal.

På samrådet vil oppositionen spørge ind til forløbet omkring udbuddet af radiokanalen. Ministeren skal blandt andet svare på, hvilke drøftelser om udbudsprocessen der har været internt i ministeriet og internt i regeringen, før og efter udbuddet blev afgjort.

Samtidig med samrådet vil formanden for regeringens økonomiske ekspertgruppe, professor Torben M. Andersen, ved et webinar fortælle om de økonomiske konsekvenser ved genåbningen af Danmark.

Til webinaret, der er arrangeret af Finanssektorens Arbejdsgiverforening, vil Torben M. Andersen give et indblik i den økonomiske ekspertgruppes arbejde og fortælle om ekspertgruppens anbefalinger og det fremadrettede perspektiv for dansk økonomi.

Under normale omstændigheder ville året i Folketinget have været rundet af med den traditionsrige afslutningsdebat onsdag, men på grund af coronavirus er Folketingets arbejde blevet forlænget indtil 1. juli.

Torsdag
Justitsminister Nick Hækkerup (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skal torsdag i åbent samråd om Ungdomskriminalitetsnævnet.

Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvordan ordningen med Ungdomskriminalitetsnævnet oprindeligt er tænkt at fungere for børn med nedsat psykisk funktionsevne, og hvordan regeringen forholder sig til kritikken af, hvordan sager med børn med nedsat psykisk funktionsevne behandles i Ungdomskriminalitetsnævnet.

 

Fredag
Fredag får vi endnu et nyt parti i Danmark, når det tidligere folketingsmedlem for Alternativet René Gade lancerer sit parti.

Gade har på forhånd sagt, at partiet blandt andet vil kæmpe for at afskaffe statsministerposten, som vi kender den i dag, samt arbejde for at øge tilliden til politikere og medier. 

René Gade blev valgt ind i Folketinget for Alternativet i 2015. Han forlod partiet efter Folketingsvalget i juni sidste år, hvor han ikke genopstillede. Allerede i januar meddelte han, at han ville præsentere et nyt parti. På grund af corona har lanceringen, som var planlagt til marts, været udskudt.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er fredag kaldt i samråd om implementering af fredsaftalen i Colombia. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvordan Danmark støtter implementering af fredsaftalen fra 2016 mellem regeringen i Colombia og guerillahæren FARC.

Ministeren skal også svare på, hvordan Danmark arbejder for at påvirke de colombianske myndigheder til at garantere overholdelse og implementering af fredsaftalen.

Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) deltager fredag formiddag i et webmøde om religionsfrihed under coronavirus arrangeret af Udenrigsministeriet. Det vil handle om, hvordan coronavirus sætter pres på religionsfrihed og etniske minoriteter i hele verden, og hvad der kan gøres.

I weekenden skulle både Enhedslisten og Liberal Alliance have afholdt årsmøder. De er som alle andre større arrangementer udskudt. Enhedslistens har besluttet at flytte årsmødet til den 3.-4. oktober. Liberal Alliances landsmøde er udskudt til 26. september.

Se hele kalenderen for denne uge i Folketinget her.

Forrige artikel Coronakrise sætter Grønlands økonomi yderligere under pres Coronakrise sætter Grønlands økonomi yderligere under pres Næste artikel EL kalder Wermelin i samråd: Hun løber fra sit løfte om at passe på grundvandet EL kalder Wermelin i samråd: Hun løber fra sit løfte om at passe på grundvandet