Ugen i dansk politik: 1500 kommunalpolitikere valfarter til Aalborg, og Mette Frederiksen drager til topmøde

Ugen i dansk politik er fyldt med begivenheder. Altinget giver dig her en overflyvning i de vigtigste begivenheder for den kommende uge. 

På torsdag åbner Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg, der i år har fokus på de udfordringer velfærdssamfundet står overfor. Sidste år deltog udenrigsminister Lars Løkke (M), forsvarsminister Troels Lund (V) og finansminister Nicolai Wammen (S) i en debat. I år starter topmødet med en partilederdebat klokken 12.25. Nicolai Wammen (S) afløser statsminister Mette Frederiksen (S) i debatten. 
På torsdag åbner Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg, der i år har fokus på de udfordringer velfærdssamfundet står overfor. Sidste år deltog udenrigsminister Lars Løkke (M), forsvarsminister Troels Lund (V) og finansminister Nicolai Wammen (S) i en debat. I år starter topmødet med en partilederdebat klokken 12.25. Nicolai Wammen (S) afløser statsminister Mette Frederiksen (S) i debatten. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Katharina Lindharth Møbjerg MadsenMartha Nybroe

Endnu en uge i dansk politik står for døren. 

Ugeprogrammet byder på alt fra Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg om velfærdsudfordringer til topmøde i Det Europæiske Råd om EU's udenrigspolitik. Derudover får Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet besøg af statsledere og ministre, der skal drøfte implementeringen af COP28 og overvejelser til COP29. 

Her får du overblikket over ugen i dansk politik.

Mandag

 • Klokken 8.00 møder forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) den belgiske forsvarsminister Ludivine Dedonder på Flyvestation Skrydstrup for at drøfte det dansk-belgiske samarbejde om F-16 flyene. 
 • Klokken 12.30 byder Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Københavns Universitet velkommen på konference "Når lovgivning møder praksis", der fokuserer på integration af flygtninge i mødet med frivillige og kommunalt ansatte.
 • Klokken 16.00 tørner alle de danske spidskandidater til europaparlamentsvalget sammen i en tv-debat arrangeret af TV 2 og GF Forsikring. Her vil de blandt andet debattere krigen i Ukraine, klimaforandringer og regulering af kunstig intelligens.
 • Klokken 20.00 afholder kong Frederik og dronning Mary Statsrådsmiddag for første gang siden 2021. Her vil regeringen blandt andet deltage.

Læs også

Tirsdag

 • Klokken 9.00 inviterer Folketingets Præsidium til debatmøde om Ukraine. Her vil statsminister Mette Frederiksen (S), Folketingets formand Søren Gade (V) og Ukraines ambassadør Andrii Yanevskyi drøfte, hvordan Danmark bedst støtter Ukraine.
 • Klokken 12.00 skal erhvervsminister Morten Bødskov (S) i åbent samråd i Folketingets Erhvervsudvalg. Her skal han redegøre for bankernes historisk høje gebyrer og store overskud. 
 • Klokken 13.00 er der møde i Folketingssalen. Her er der blandt andet tredje behandling af forslaget om udvidet barsel til tvillingeforældre
 • Klokken 14.00 præsenterer World Meteorological Organization (WMO) deres årlige rapport om det globale klima. Den forventes at fokusere på de rekordhøje temperaturer land- og vandtemperaturer, som 2023 bød på. 

Læs også

Onsdag

 • Klokken 8.00 skal klima-, energi- og forsyningsminister Magnus Heunicke (S) forbi Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget til et åbent samråd om olieudvinding i Hejre-feltet. Det sker efter ønske fra løsgænger Theresa Scavenius og under henvisning til Parisaftalen og klimaloven, som Scavenius mener sidesættes. 
 • Klokken 9.00 afholder Dansk Fjernvarme møde for energi- og forsyningssektoren under overskriften 'Fremtidens grønne eventyr'. Her vil minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S) deltage. 
 • Klokken 10.00 er der pressemøde i Nationalbanken, hvor direktør Christian Kettel Thomsen vil præsentere Nationalbankens prognoser for dansk økonomi.
 • Klokken 13.00 er der spørgetime i Folketinget til ministrene. 

Læs også

Torsdag

 • Klokken 9.15 åbner Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg. Mødet vil i år have fokus på de udfordringer, velfærdssamfundet står overfor, når 1500 kommunalpolitikere diskuterer under titlen 'Nye veje til fælles velfærd' 
 • Klokken 13.00 er beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) indkaldt til åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget. Emnet for samrådet er seksuel chikane blandt lærlinge fra erhvervsuddannelser og er blevet indkaldt på baggrund af konkrete sager om seksuel chikane på lærepladser.
 • Klokken 15.30 mødes den danske erhvervstop til PwC's årlige CEO-konference. Her til CEOs fra blandt andet LEGO Koncernen, Google Denmark og Microsoft give deres bud på hvordan topledere bør forholde sig til generativ AI, grøn omstilling og andre aktuelle emner. 
 • I dag får Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet besøg af statsledere og ministre fra 40 lande. Her skal ministrene diskutere implementering af forpligtelserne fra COP28 og begynde drøftelser forud for COP29 i Aserbajdsjan til november. 
 • Mette Frederiksen skal i dag og i morgen, mødes med stats- og regeringschefer til topmøde i Det Europæiske Råd. På dagsordenen for mødet er blandt andet udenrigspolitiske spørgsmål vedrørende Ukraine og Mellemøsten.

Fredag

 • I dag fortsætter gårsdagens møder. I pauserne fra det politiske arbejde, kan man besøge den nyåbnede portrætudstilling om kong Frederik på Amalienborgmuseet. 

Lørdag

 • Klokken 20.30 opfordrer klimaorganisationen Earth Hour alle verdens borgere til at slukke for lyset i en time. Dette sker fra 20.30 til 21.30 lokal tid, hvor også monumenter som Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York går i sort. 

Søndag

 • Det er palmesøndag og kalenderen er derfor ryddet, dog ikke for EU-fiskeriministrene som mødes uformelt i dag og i morgen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00