Vælgervandringer: Radikale har hentet over 33.000 nye vælgere i blå blok

ANALYSE: Radikale har succes med at tiltrække vælgere fra blå blok, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer. Udlændingepolitik er ifølge en ekspert en del af årsagen.

En stor del af Radikales fremgang i målingerne kommer fra vælgere, der smutter fra de blå partier.

Det viser en ny analyse af valgkampens vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Radikale har hentet flest vælgere fra Socialdemokratiet, men endnu flere er samlet set hentet fra Liberal Alliance og Venstre.

I alt har Radikale siden valget i 2015 hentet cirka 33.760 vælgere fra de tre partier – en udvikling, der har været med til at cementere føringen til rød blok i målingerne.

Ifølge Kasper Møller Hansen har Radikale en blødere udlændingepolitik og en mere klassisk borgerlig økonomisk politik, der tilsammen tiltrækker de blå vælgere.

”Nogle af de her ting med at blande sig i håndtryk og burka går for langt for nogle borgerlige vælgere, og der er det nærliggende at gå til Radikale, som langt hen ad vejen står for den samme økonomiske politik,” siger han.

Han tilføjer, at Radikale også har en mere klar grøn profil, som også kan tiltrække særligt nogle af de yngre borgerlige vælgere.

(Artiklen fortsættes under grafen)

En hovedpine for Frederiksen
Radikale er siden valget i 2015 vokset fra 4,6 til 7,5 procent. Den radikale succes med at vinde blå vælgere kan ende med at blive en hovedpine for Mette Frederiksen, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Oprindeligt passede det perfekt til de socialdemokratiske planer, at de selv kunne hente vælgere fra Venstre og Dansk Folkeparti og til gengæld afgav nogle til Radikale og SF. Men det er ved at ændre sig.

”Nu hvor et blåt flertal bag Løkke nærmest er en illusion, ser det anderledes ud for Socialdemokratiet. Nu er det vigtigt for Mette Frederiksen, at de partier, hun skal forhandle med efter valget, ikke bliver alt for stærke,” siger Erik Holstein.

Der er valg til Folketinget onsdag 5. juni.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg. Her kan du blandt andet læse om, hvor Venstre i valgkampen har fået vendt fortegnet, så der nu hentes vælgere fra Socialdemokratiet.

Forrige artikel Dagens valgoverblik: Intern islamkonflikt rammer Alternativet Dagens valgoverblik: Intern islamkonflikt rammer Alternativet Næste artikel Partier ikke klar til politiske reklamer på flow-tv Partier ikke klar til politiske reklamer på flow-tv