Snit af målinger: Venstre går frem – men stadig solidt rødt flertal

RISBJERGSNIT: Kort før valgdagen er Venstre gået frem med fire mandater. Men partiet ser ud til at tabe magten, viser det sidste snit af målinger før valget.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Selvom rød blok stadig er langt foran, er Venstre kommet bedst ind i slutspurten mod valget på onsdag.

I det nye snit af meningsmålinger fra den seneste uge i valgkampen har Venstre mærket fremgangen fra europaparlamentsvalget og er gået fire mandater frem.

Det bringer Lars Løkkes parti op på 35 mandater mod de 34, Venstre fik ved 2015-valget.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget.

Ifølge snittet er ingen andre partier gået lige så meget frem i løbet af valgkampen som Venstre.

”Det er et flot spring, og det ligner lidt at have været en Løkke-genistreg, da han placerede folketingsvalget lidt efter europaparlamentsvalget. Venstre får ikke noget prangende valg, men fremgang kan i det mindste give en lille succes, selvom man skulle tabe regeringsmagten,” siger Kasper Møller Hansen.

(Artiklen fortsætter efter grafen.)

Stadig langt bagefter
Selvom Venstre går frem, og Socialdemokratiet står stille, så er der lang vej til en blå valgsejr. Lige nu fører rød blok med 96 mod 79 mandater.

”Skal det ende med blå valgsejr, så kræver det noget, vi ikke har set tidligere, som skal ændres i blå favør,” siger Kasper Møller Hansen.

Dykker man ned i de enkelte partier, er det ikke kun Venstre, det er gået frem for i valgkampen.

SF er gået to mandater frem i løbet af valgkampen, så partiet nu står til 15 mandater. Det er et nyt højdepunkt for SF i valgperioden og det samme antal mandater som Enhedslisten, der omvendt er gået to mandater tilbage.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, hvor du får endnu mere baggrund og kan dykke ned i alle tallene.

Dokumentation

Risbjergsnittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Norstat/Altinget & JP, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, KANTAR Gallup/Berlingske, Greens/Børsen og Epinion/DR gennemført i den seneste uge.

I alt er der 5.350 interviews med i seneste opgørelse (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procent der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00