Vælgervandringer i valgkampen: V henter vælgere retur fra S

ANALYSE: Venstre har i valgkampen fået vendt fortegnet, så der nu hentes vælgere fra Socialdemokratiet, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer. Imens har Radikale succes med at tiltrække vælgere fra blå blok.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Venstre har i valgkampen fået sat en prop i vælgerflugten til Socialdemokratiet og har i stedet hentet mere end 12.600 vælgere den anden vej.

Det viser en ny analyse af valgkampens vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Ser man på vælgervandringer over hele valgperioden har Socialdemokratiet stadig plus på kontoen i forhold til at hente vælgere fra Løkkes parti, men på bare fire ugers valgkamp er hvad der svarer til omkring 12.660 vælgere ud af 37.900, vendt retur til Venstre. Så S siden valget i 2015 netto nu har hentet omkring 25.000 vælgere fra Venstre.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på 11.065 interviews foretaget af Kantar Gallup og 6.276 interviews foretaget af Norstat i perioden 1/2-19 til 28/5-19. I alt er det 17.331 interviews med i analysen ("ved ikke" med videre fraregnet). Der er p.t. i alt 4.220.186 vælgere.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.220 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00