Socialdemokratiet har kapret mere end 100.000 vælgere fra Venstre og DF

VÆLGERVANDRINGER: Godt 63.000 vælgere har i løbet af valgperioden skiftet DF ud med Socialdemokratiet, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer. Opbakningen til Stram Kurs består hovedsageligt af tidligere DF-vælgere.

Mette Frederiksen (S) med partifæller fører her valgkamp i Odense.
Mette Frederiksen (S) med partifæller fører her valgkamp i Odense.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er et andet Socialdemokrati i dag end tidligere, og det giver dem også nogle andre vælgere.

Kasper Møller Hansen
Professor i statskundskab, Københavns Universitet

Rød bloks solide føring i meningsmålingerne skyldes først og fremmest Socialdemokratiets evne til at tiltrække vælgere fra Dansk Folkeparti og Venstre.

Det viser en ny analyse af valgperiodens vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Ifølge analysen har Socialdemokratiet siden valget i 2015 og til nu hentet godt 101.000 vælgere fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på 9.847 interviews foretaget af Kantar Gallup og 4.179 interviews foretaget af Norstat i perioden 1/2-19 til 10/5-19. I alt er det 14.026 interviews med i analysen ("ved ikke" mv. fraregnet). Der er p.t. i alt 4.220.186 vælgere.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.220 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00