Debat

Nyt debatpanel stiller skarpt på Flygtningenævnet

DEBATPANEL: En ny række debattører sætter i den kommende måned fokus på Flygtningenævnets sammensætning og virke. Mød debatpanelet her, der blandt andet tæller Martin Henriksen (DF) og direktøren for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Strømmen af flygtninge fra blandt andet Syrien og Eritrea har sat de danske asylmyndigheder under pres. Et lovforslag, der skal begrænse muligheder for familiesammenføring blev 3. februar vedtaget  i Folketinget.

Den nye lov vil skabe nye rammer for sagsbehandlingen i asylsager, og Flygtningenævnet kommer derfor til at skulle afgøre en række principielle sager, som skal udmønte lovens bestemmelser.

Sagerne har stor betydning for den kommende praksis på asylområdet, og Flygtningenævnets arbejde vil derfor blive fulgt tæt.

Altinget: social benytter anledningen til at sætte Flygtningenævnet til debat. Nævnet betegnes som et domstolslignende organ, der træffer endelige afgørelser, som ikke kan ankes til andre myndigheder.

Men er nævnets sammensætning og virke hensigtsmæssigt, bør der ske ændringer i forhold til nævnets arbejde, og hvorfor er det et nævn og ikke domstolene, som har det sidste ord i asylsager?

Spørgsmål som disse behandles i den kommende tid af Altingets debattører.

Mød hele panelet her:

Jonas Christoffersen
Direktør for Institut for Menneskerettigheder. Jonas Christoffersen har tidligere været konstitueret landsdommer ved Østre Landsret samt dommerfuldmægtig ved Højesteret. Han er uddannet cand. jur.

Stig Glent-Madsen
Formand for Dansk Flygtningehjælp og landsdommer ved Vestre Landsret. Stig Glent-Madsen har tidligere været medlem af Flygtningenævnet og har desuden været ekstern lektor ved Aarhus Universitet, hvor han bl.a. har undervist i menneskerettigheder.

Jens Vedsted-Hansen
Juraprofessor ved Aarhus Universitet. Jens Vedsted-Hansen har tidligere været ansat på Aalborg Universitet, Det Danske Center for Menneskerettigheder og Københavns Universitet. Han var medlem af Flygtningenævnet fra 1987-94 og igen fra 2013. Jens Vedsted-Hansen er desuden medlem af Ligebehandlingsnævnet. Han er uddannet cand.jur og dr.jur.

Karina Lorentzen (SF)
Integrations-, menneskerettigheds- og retsordfører. Karina Lorentzen har været medlem af Folketinget siden 2007 og formand for Retsudvalget siden 2011. Hun har en uddannelse fra Kolding Købmandsskole (1993) og er akademiøkonom med speciale i østeuropæisk handel fra Esbjerg Business College.

Gunnar Homann
Medlem af Advokatrådets Strafferetsudvalg og partner i Advokatfirmaet Gunnar Homann og Partnere I/S. Gunnar Homann er desuden medlem af Ligebehandlingsnævnet. Han er uddannet cand.jur.

Martin Henriksen (DF)
Integrations- og udlændingeordfører. Martin Henriksen har været medlem af Folketinget siden 2007. Han er medlem af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. HF-eksamen fra Frederiksberg HF-kursus.

Marlene Borst Hansen (R)
Udlændingeordfører. Marlene Borst Hansen har været medlem af Folketinget siden 2011. Hun er uddannet folkeskolelærer fra Haderslev Statsseminarium. Medlem af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.

Helge Nørrung
Formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00