Mette Frederiksen vil ikke sige ja til oppositionens naturkrav: Jeg vil se en konkret plan

Statsministeren vil ikke bakke op om seks partiers ønske om ti procent strengt beskyttet natur i Danmark. "Det er meget, meget let at sige et tal," siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til pressemøde efter at have åbnet årets Naturmødet på Hirtshals havn.
Statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til pressemøde efter at have åbnet årets Naturmødet på Hirtshals havn.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser at tilslutte sig et ønske fra seks partier om ti procent strengt beskyttet natur i 2030.

"Det er meget, meget let at sige et tal. Det svære er at realisere det," siger hun torsdag eftermiddag ved et pressemøde på Naturmødet i Hirtshals. 

Statsministeren er således ikke klar til at omfavne det udspil, som en række partier uden om regeringen lancerede torsdag.

Jeg går ud fra, at når partierne kommer med sådan et forslag, så har de også en plan for, hvordan man skal nå det.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet ønsker i det fælles udspil blandt andet, at ti procent af det danske landareal skal være strengt beskyttet.

Det er i tråd med EU’s samlede målsætning – som Danmark har tilsluttet sig – for hele det europæiske kontinent om 30 procent beskyttet natur – heraf ti procent som strengt beskyttet.

"Naturen står i en alvorlig krise. Dyre- og plantearter forsvinder, fordi deres levesteder er inddraget til især land- og skovbrug. Over 1.900 arter står vi lige nu til at miste. Vi er nødt til at handle, hvis vi skal sikre en rig og mangfoldig natur i Danmark," lyder det i det fælles udspil.

Kan ikke løses med et fingerknips

Partierne kritiserer regeringen for at være for langsom til at levere mere beskyttet natur. Men det giver Mette Frederiksen ikke meget for.

Det foreslår de seks oppositionspartier 

SF, Liberal Alliance, Konservative, Radikale, Enhedslisten og Alternativet foreslår følgende:

  • Senest i 2030 skal ti procent af Danmarks landareal være udpeget som strengt beskyttet natur, og der skal ligge en plan for områdernes etablering.
  • Målet om ti procent strengt beskyttet natur skal fastsættes i en biodiversitetslov.
  • Biodiversitetsrådet skal gøres permanent og styrkes, så de kan rådgive om de bedste indsatser til at nå målet.
  • De strengt beskyttede områder skal udpeges der, hvor der findes de største potentialer for vores biodiversitet. 
  • Statens arealer skal gå foran, og der skal etableres flere naturnationalparker.

"Jeg tror faktisk, jeg vil tillade mig at sige, at hvis man tror, at man med et fingerknips kan rette op på generationers manglende prioritering af naturen, så siger man noget til danskerne, som ikke er rigtigt. Det her er et langt sejt træk," siger hun og fortsætter:

"Det er ikke bare sådan, at man kan kigge på en mark og sige, at nu skal det blive til natur. Natur tager tid. Og det gør ikke mindst den unikke og den særlige natur."

Efterlyser konkret plan

I udspillet fra de seks partier fremgår en række principper for, hvordan de ti procent beskyttet natur skal udpeges. Men statsministeren efterspørger noget, der er mere præcist.

"Jeg vil rigtigt gerne se en konkret plan fra partierne. Så kan vi diskutere ud fra den," siger Mette Frederiksen.

Hvad mener du med en konkret plan?

"Altså jeg går ud fra, at når partierne kommer med sådan et forslag, så har de også en plan for, hvordan man skal nå det. Og sådan en plan ser jeg meget gerne," siger Mette Frederiksen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00