Børnehuse - en god idé fuld af faldgruber

UDSATTE BØRN: Eksperter savner fokus på krav til faglighed og uddannelse til personalet i de kommende børnehuse for børn, der har været udsat for seksuelt misbrug eller vold.
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup er på vej med et lovforslag om etablering af nye børnehuse for børn, der har været udsat for misbrug eller vold.
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup er på vej med et lovforslag om etablering af nye børnehuse for børn, der har været udsat for misbrug eller vold.
Kasper Frandsen

Hvis ikke undersøgelsesforløbet er tilstrækkeligt, og man ikke identificerer de rigtige forhold, kan det på længere sigt påføre barnet langt større psykiske skader som f.eks. angst, depression og selvskadende adfærd.

Eva Secher Mathiasen
Formand for Dansk Psykolog Forening
Fakta

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til de nye børnehuse:

• Der skal oprettes mindst ét hus i hver geografisk region. Husene skal drives som tværkommunale samarbejder.
• Børnehusene skal være børnevenligt indrettede og fx have børnevenlige videoafhøringslokaler, til når politiet skal afhøre barnet.
• Huset skal bemandes med fast personale, som er særligt kvalificeret til at håndtere sager om overgreb.
• Fagfolk fra de sociale myndigheder, politiet og sundhedsvæsenet skal inddrages efter behovet i den konkrete sag.
• Der skal indgås faste samarbejdsaftaler mellem børnehusene, kommunerne, politi og sundhedsvæsen om benyttelse af børnehuset.
• I børnehusene håndteres de sager, hvor der er behov for et samarbejde mellem kommune, politi og sundhedsvæsen. 
• Indsatsen i børnehuset kan bl.a. bestå af børnefaglig, psykosocial og/eller psykologisk undersøgelse samt krisestøtte.


Kilde: Social- og Integrationsministeriet

Der er fortsat en række løse ender, der skal samles op, hvis social- og integrationsminister Karen Hækkerups nye børnehuse skal blive en succes.

Det mener Karin Kildedal, forsker i anbringelser af børn fra Aalborg Universitet, og Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Begge peger på fagligheden hos børnehusenes personale som et område med store mangler i forhold til de anbefalinger, som social- og integrationsministerens ekspertudvalg er kommet med.

Eva Secher Mathiasen er kritisk over for, at ekspertudvalget ikke umiddelbart anbefaler at stille krav til uddannelsen hos de personer, der står for at udføre en børnefaglig undersøgelse, som skal danne grundlaget for en handlingsplan for det enkelte barn.

"Det er vigtigt, at der bliver stillet tilstrækkelige krav til kompetencerne hos de mennesker, der står for de børnefaglige undersøgelser af misbrugte eller voldsramte børn. Det kræver særlige kompetencer at nå de her børn, fordi man skal kunne identificere deres problemer, selvom de ikke råber særligt højt," siger hun

Klare krav
Det er ikke nok, at det er psykologer, der står for undersøgelserne - det skal være psykologer med en baggrund inden for misbrug eller vold mod børn, mener Eva Secher Mathiasen:

"Det er vigtigt at slå fast, at de her børn lider af alvorlige psykiske traumer. Derfor er det problematisk, at vi indimellem oplever i kommunerne, at det er andre faggrupper som f.eks. socialrådgivere, der står for de børnefaglige undersøgelser," siger hun og fortsætter:

"Hvis ikke undersøgelsesforløbet er tilstrækkeligt, og man ikke identificerer de rigtige forhold, kan det på længere sigt påføre barnet langt større psykiske skader som f.eks. angst, depression og selvskadende adfærd."

Hun er dog generelt positiv over for idéen om børnehuse, som hun havde frygtet, ville fokusere for meget på politiet og opklaringsdelen af misbrugssager.

Uddannelse er afgørende
Ekspertgruppen, der blev nedsat sidste efterår af Karen Hækkerup sammen med satspuljepartierne, anbefaler blandt andet, at der oprettes mindst ét børnehus i hver region med fast bemanding, som er "særligt kvalificeret" til sager om overgreb, og at fagfolk fra sundhedsvæsen, politi og sociale myndigheder inddrages.

Børnehusene er en del af regeringens såkaldte overgrebspakke, der blev lanceret i starten af september 2012. Derfor frygter Karin Kildedal, at det faglige personale i børnehusene ikke får den nødvendige uddannelse.

"Selve idéen om børnehuse er strålende. Men hvis ikke man tager fat om uddannelse på en kvalificeret måde, kan det gå grueligt galt. Det fremgår af overgrebspakken, at efteruddannelse skal målrettes mod lokale behov," siger hun og fortsætter:

"Jeg er helt enig i, at man skal arbejde lokalt med kompetencer, men det skal ikke gøres lokalt. Det er afgørende, at myndighederne sikres et ordentligt uddannelsesgrundlag."

Ekspertudvalget anbefaler, at indsatsen i børnehusene kan bestå af f.eks. en psykologisk undersøgelse eller krisestøtte.

Karen Hækkerup er glad for eksperternes anbefalinger, som hun vil føre ud i livet.

"Jeg er overbevist om, at eksperternes model for børnehuse i Danmark vil betyde en langt bedre og mere professionel hjælp til de børn, der på tragisk vis har været udsat for overgreb," siger hun i en pressemeddelelse.

0:000:00