DKR-formand: Tænk bredt, og tænk socialt

INTERVIEW: Den bebudede reform af indsatsen over for kriminelle unge bør kunne samle bred politisk opbakning. Alle er enige om målet og burde også kunne blive det om midlerne, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råds formand, Henrik Dam.

Det Kriminalpræventive Råds formand, SDU-rektor Henrik Dam, vil holde politikerne på den sociale banehalvdel, når de til sommer for alvor skal diskutere nye indsatser over for kriminelle børn og unge.
Det Kriminalpræventive Råds formand, SDU-rektor Henrik Dam, vil holde politikerne på den sociale banehalvdel, når de til sommer for alvor skal diskutere nye indsatser over for kriminelle børn og unge.Foto: Presse og formidling, Syddansk Universitet
Kim Rosenkilde

Vi er nødt til at lade være med at stå på hver vores side af gaden og råbe ad hinanden.

Henrik Dam
Formand for Det Kriminalpræventive Råd

De borgerlige partiers ambition om at gentænke samfundets reaktion over for kriminelle unge skilte i den grad vandende frem mod det seneste folketingsvalg.

Men nu hvor de parlamentariske kort er fordelt og køreplanen for det politiske reformtog er lagt fast, så er det tid til at kravle op af skyttegravene og mødes om at løse de egentlige udfordringer.

Det er i hvert fald forhåbningen hos Det Kriminalpræventive Råds formand, Henrik Dam, at det vil ske med arbejdet, der skal lede frem mod den kommende reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet.

Dokumentation

Hovedpointer fra DKR:

  • Den nyeste satspuljeaftale udvider adgangen til magtanvendelse over for anbragte børn - det kan tilgodese ønsket om mere konsekvens i håndteringen af unge kriminelle.
  • Mulighederne for at udvise konsekvens inden for sociallovgivningen udnyttes ikke tilstrækkeligt i dag. Tiltag som fx netværksmøder er konstruktive muligheder.
  • Unge kriminelle skal hurtigt oplever konsekvente reaktioner. Det skal ske inden for det sociale system, for at tilgodese balancen mellem konsekvens og forebyggelse.
  • Der skal skræddersyede løsninger til. Generelle indsatser har det med at ramme ved siden af den hårde kerne.
  • Kommunerne har en bred vifte af muligheder, der skal udnyttes bedre. VISO, den nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation, og Socialstyrelsen kan bl.a. bidrage med ekspertise og viden. Og der er inspiration at hente fra enkeltkommuner.
  • Der ligger et uudnyttet potentiale i principperne bag genoprettende retfærdighed. Flere lande har haft gode erfaringer, og det varetager både hensynet til offeret, stiller gerningsmanden til ansvar og gavner retsfølelsen.
  • Forskning peger på, at tiltag om at sænke den kriminelle lavalder og indføre ungdomsdomstol i bedste fald er uden effekt.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00