Færre danske børn lever i fattigdom

FATTIGDOM: Siden 2011 er børnefattigdommen faldet med en tredjedel, viser ny redegørelse. Også den samlede fattigdom i Danmark er faldet siden 2011.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard præsenterer sammen med socialminister Manu Sareen regeringens fattigdomsredegørelse. 
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard præsenterer sammen med socialminister Manu Sareen regeringens fattigdomsredegørelse. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Cecilie Gormsen

Antallet af danske børn, som lever i fattigdom, er faldet siden 2011. Det er konklusionen i regeringens fattigdomsredegørelse, som blev offentliggjort onsdag.

Fra 2011 til 2013 faldt antallet af økonomisk fattige børn med 3.200. Det er især fra 2011 til 2012, at antallet raslede ned, men faldet fortsatte i 2013.

Samlet set lever 0,7 procent af den danske befolkning i fattigdom, og de nye tal glæder økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

”Mange familier blev løftet ud af økonomisk fattigdom, da vi afskaffede fattigdomsydelserne og loftet over børnefamilieydelsen, ligesom mange danskere igen er kommet i arbejde," siger han i en pressemeddelelse.

Stadig udfordringer
Men der er stadig udfordringer på området, erkender han. Særligt for de mest udsatte børn og unge:

"Men selv når det går bedre, er der grupper af danskere, der ikke automatisk mærker det i deres liv. Vi skal blandt andet sikre en bedre og mere direkte hjælp til de børn, som vi ved bliver født ind i familier med svære vilkår. De er i markant større risiko for at havne på kanten af samfundet og i økonomisk fattigdom,” siger han.

Redegørelsen viser også, at mange unge tager barndommens problemer med sig ind i ungdoms- og voksenlivet. For eksempel har op mod hver femte af de økonomisk fattige unge været anbragt som barn.

Generel fattigdom steg i 2013
Selvom den generelle fattigdom er faldet fra 2011 til 2013, er den fra 2012 til 2013 steget en smule. I løbet af 2013 kom der 300 flere fattige mennesker i Danmark. Samlet set har regeringen dog reduceret antallet af fattige med 3600 personer siden 2011, hvor den trådte til.

Minister for børn og sociale forhold Manu Sareen (R) peger på, at der bag tallene gemmer sig rigtige menneskeskæbner.

"De mistrives, det går skævt i skolen, og mange får ikke taget en uddannelse senere i livet. Det skal vi lave om på," siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Derfor skal vi have fat om problemets kerne. Nu har vi fået mere viden om, hvad der øger risikoen for, at man bliver fattig – og denne viden er vigtig for, at vi bliver bedre til at forebygge, at ikke mindst børn havner i fattigdom.”

Læs hele redegørelsen her.

Dokumentation

Hvornår er man under fattigdomsgrænsen og dermed fattig?

Regeringen nedsatte for år tilbage et ekspertudvalg, der skulle komme med en definition på fattigdom efter flere års tovtrækkeri. 

Eksperterne kom frem til, at man er fattig, når man har en indkomst efter skat, som er under halvdelen af, hvad gennemsnittet af befolkningen har at gøre godt med som helhed. Den definition har regeringen taget til sig, og den ligger derfor til grund for fattigdomsredegørelsen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00