Debat

Hvert selvmordsforsøg er ét for meget

SELVMORD: Forebyggelsen mod unges selvmordsforsøg er for dårlig. Det mener Morten Thomsen fra Livslinien, der efterlyser en koordineret indsatst fra et Selvmordsforebyggende Råd.
Morten Thomsen, bestyrelsesformand i Livslinien, efterlyser en koordineret indsats mod unges selvmordsforsøg fra et Selvmordsforebyggende Råd.
Morten Thomsen, bestyrelsesformand i Livslinien, efterlyser en koordineret indsats mod unges selvmordsforsøg fra et Selvmordsforebyggende Råd.Foto: colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er en skamplet på vores nuværende samfund, at unges alvorlige mistrivsel og selvmordsadfærd ikke tages mere alvorligt, og at der ikke gøres mere for at forebygge denne udvikling. Det vil, hvis der ikke snart sker noget, præge vores samfund også i fremtiden.

Morten Thomsen
Bestyrelsesformand, Livslinien

Af Morten Thomsen
Bestyrelsesformand, Livslinien

Hver dag forsøger mere end tre unge at tage deres eget liv. Det er mere end 1000 selvmordsforsøg alene blandt danske unge om året. Livet bliver aldrig det samme for disse unge. Alligevel gøres der forsvindende lidt ved problemet, og den offentlige debat handler år ud og år ind alene om detaljerne i en symptombehandling. Kun få ser på årsagerne til de unges mistrivsel. Livslinien kræver handling nu og efterlyser en koordineret indsats fra et Selvmordsforebyggende Råd.

Negative handlemønstre
Det er en skamplet på vores nuværende samfund, at unges alvorlige mistrivsel og selvmordsadfærd ikke tages mere alvorligt, og at der ikke gøres mere for at forebygge denne udvikling. Det vil, hvis der ikke snart sker noget, præge vores samfund også i fremtiden, fordi vi blandt andet fra selvmordsforskningen ved, at selvmordsadfærden kan gå i arv som negative handlemønstre, der gives videre til børn og andre i deres netværk. Det bliver et handlingsmønster og en måde, hvorpå man fortæller, at man har det dårligt, og som erstatter andre og mere hensigtsmæssige handlemønstre. Politikere, styrelser, fagfolk inden for området ved det. Hvad sker der?

Forstemmende lille forebygning
Til sammenligning blev 356 dræbt i trafikken i 2008 - halvt så mange som dør af selvmord. Hvert af disse dødsfald er tragisk og burde ikke være sket, men sammenligner man den forebyggende indsats inden for trafikområdet med tiltagene inden for det selvmordsforebyggende område, sker der forstemmende lidt i forhold til at forebygge blandt andet den foruroligende stigning i antallet af selvmordsforsøg blandt især unge piger.

Hvor der på trafikområdet er nedsat Rådet for Større Trafiksikkerhed, der styrer og sikrer en koordineret indsats, har man inden for det selvmordsforebyggende område nedlagt referencegruppen til forebyggelse af selvmord, og nu også nedlagt centrale puljer indenfor området. Det medfører, at de erfaringer og den viden, der er høstet gennem projekter og lokale tiltag går tabt, og at der ikke er nogen central instans, i form af et Selvmordsforebyggende Råd, der kan kvalificere den offentlige debat eller de tiltag der iværksættes fremover.

Det har fatale konsekvenser, som vi ser udfolde sig netop nu, hvor flere og flere unge råber om hjælp med et smerteligt klart sprog uden at der sker andet, end at politikere, styrelser og fagfolk år efter år gentager den samme diskussion af, hvilke symptombehandlende tiltag de tror mest på. Hvor bliver diskussionen af årsagerne af? Alle de projekter der har haft fokus på disse unge, hvordan er deres viden og erfaringer inddraget? Hvad har man lært? Hvad ved man?

Selvmordsforebyggende Råd
Livslinien anbefaler, at der oprettes et Selvmordsforebyggende Råd for at sikre en koordineret og kvalificeret indsats på området, og at der så snart som muligt sættes fokus på årsagerne til de unges mistrivsel, for at der på den baggrund kan iværksættes solide og effektfulde tiltag.

Hver ulykke er én for meget - siger man i Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan 2001-2012. Færdselssikkerhedskommissionen besluttede i 1988, at antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken skulle reduceres med mindst 40 % inden udgangen af år 2000. Ved slutningen af perioden var reduktionen knap 30 %.

Erfaringen med den gamle handlingsplan viser, at et ambitiøst mål og en fælles plan med mange initiativer nytter og sparer liv. Færdselssikkerhedskommissionen sætter nu nye konkrete mål. Målet er, at der ved udgangen af 2012 højst må være 200 dræbte og 1.850 hårdt kvæstede i den danske trafik hvert år. Det er 40 % færre end i dag. Der er afsat ressourcer til handlingsplanen og der er en stærk medspiller i Rådet for Større Færdselssikkerhed. God arbejdsform som viser effektive resultater igennem 20 år!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Thomsen

Stifter, Livslinien, medstifter, Det Sociale Netværk, bestyrelsesformand, Care4People
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)









0:000:00