Norge vil anerkende Palæstina som stat – Israel henter diplomater hjem

Både israelere og palæstinensere har ret til at leve i fred i deres respektive stater, sagde Norges statsminister, Jonas Gahr Støre. Onsdag meddelte han, at Norge vil anerkende Palæstina som selvstændig nation 28. maj.

Foto: Erik Flaaris Johansen/EPA/Ritzau Scanpix

 

Norge vil anerkende Palæstina som selvstændig stat 28. maj.

Det sagde Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, og landets udenrigsminister, Espen Barth Eide på et pressemøde onsdag.

Også Irland og Spanien har meddelt, at de vil anerkende Palæstina som en selvstændig nation.

"Der kan ikke blive fred i Mellemøsten uden en to-statsløsning. Der kan ikke være en to-statsløsning uden en palæstinensisk stat, med andre ord: Der kan ikke blive fred i Mellemøsten uden en palæstinensisk stat," sagde Jonas Gahr Støre.

Der kan ikke blive fred i Mellemøsten uden en to-statsløsning. Der kan ikke være en to-statsløsning uden en palæstinensisk stat.

Jonas Gahr Støre
Statsminister i Norge

Han lagde vægt på, at anerkendelsen er et vigtigt skridt mod varig fred i Mellemøsten og kom samtidig med en opsang:

"Dette er en kraftig opfordring til, at andre lande gør det samme, som vi gør i dag," sagde Jonas Gahr Støre.

Han mener, at anerkendelsen kan give håb.

"Midt i en krig med titusinder døde og sårede, skal vi holde liv i det, der kan give nyt håb."

Også udenrigsminister Espen Barth Eide var positiv.

"Dette er et skridt mod varig fred i Mellemøsten," sagde han.

Samtidig med at Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide afholdt pressemøde, meddelte Israel, at landet vil hente dets diplomater hjem fra Norge. Det oplyser nyhedsbureauerne AP og AFP. 

Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), satte i slutningen af april ord på Danmarks position i forhold til at anerkende Palæstina som selvstændig stat. 

Dengang lød det: 

"Vi vil hjertens gerne anerkende Palæstina, men det forudsætter, at forudsætningerne kommer på plads. Anerkendelsen skal falde på et tidspunkt, hvor den fremmer en to-statsløsning, og der er kun ét skud i bøssen," sagde han på et samråd.

Læs også

Demokratiske reformer

På pressemødet spurgte det norske medie VG, om Norge vil stille krav om demokratisk udvikling i Palæstina. Statsminister Jonas Gahr Støre svarede, at det er naturligt for Norge at stille sådan et krav samt stille krav om en styrkelse af retsstaten og kampen mod korruption.

Espen Barth Eide understregede også, at dét at være en selvstændig stat giver andre muligheder for at gennemføre demokratiske valg og have et reelt demokrati, end den nuværende løsning har gjort.

Norge anerkender, at Israel har ret til at forsvare sig selv inden for rammerne af international lov.

Jonas Gahr Støre
Statsminister i Norge

I en pressemeddelelse understreger regeringen, at "den territoriale afgrænsning mellem staten Palæstina og staten Israel bør tage udgangspunkt i grænserne fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som fælles hovedstad og med en åbning for jordbytteaftaler".

Espen Barth Eide sagde på pressemødet, at der arbejdes på en helhedsplan.

"Vi arbejder på en omfattende arabisk fredsplan, hvor flere arabiske lande er inkluderet, og hvor anerkendelse er en vigtig del. Norge arbejder tæt sammen med Saudi-Arabien og har spillet en vigtig rolle i mobiliseringen af ​​europæisk støtte til den arabiske fredsvision," sagde han og fortsatte:

"Norge og Saudi-Arabien inviterede for nylig til et udenrigsministermøde i Riyadh, hvor fredsvisionen var emnet. Norge skal om få dage stå i spidsen for et internationalt partnermøde om Palæstina i Bruxelles, hvor den nye palæstinensiske premierminister og regering vil præsentere deres reformplaner, og vi håber på flere fremskridt der."

Både de palæstinensiske og israelske myndigheder er blevet informeret om, at regeringen har besluttet at anerkende Palæstina som stat. Norge har understreget, at landet stadig fordømmer terroren fra Hamas 7. oktober.

"Norge ønsker stadig tæt kontakt med de israelske myndigheder. Norge var et af de første lande, der anerkendte Israel som stat i 1949. Israel er i en sårbar sikkerhedssituation, og Norge anerkender, at Israel har ret til at forsvare sig selv inden for rammerne af international lov. Vi mener, at to-statsløsningen er i Israels egen interesse. Det vil bidrage til en mere fredelig, sikker og stabil region," sagde Jonas Gahr Støre. 

Læs også

Erna Solberg: Usikker på, om det er det rigtige tidspunkt

Forhenværende statsminister i Norge og leder af det konservative parti Høyre, Erna Solberg, samt partiets udenrigspolitiske ordfører, Ine Eriksen Søreide, udtaler:

"Det konservative parti støtter en to-statsløsning og anerkendelse af Palæstina. Dette mål er blevet fastsat af flere norske regeringer i flere årtier. Som det konservative parti flere gange har givet udtryk for, skal en sådan anerkendelse finde sted på det tidspunkt, hvor den bedst kan bidrage til en politisk løsning på Israel-Palæstina-konflikten. Det gav et bredt flertal i Stortinget i november sidste år også udtryk for."

De lægger vægt på, at det ikke er en simpel sag og stiller spørgsmålstegn ved, om anerkendelsen finder sted på det rigtige tidspunkt.

"Dette er et spørgsmål med mange dilemmaer og argumenter fra begge sider. Det er regeringens beslutning, men det konservative parti er usikker på, om det netop nu vil bringe os tættere på en politisk løsning på konflikten. Det hænger også sammen med, at anerkendelse er noget, der kun kan lade sig gøre én gang," siger de.

Det norske parti Miljøpartiet De Grønnes leder, Arild Hermstad, er positiv.

"Det er godt nyt, at regeringen nu gør det eneste rigtige og anerkender Palæstina som sin egen stat. Det er ikke en dag for tidligt, og det har en god symbolsk effekt, at vi gør det samtidig med flere andre europæiske lande. Regeringen skal nu følge op med flere tiltag, der kan stoppe Israels krigsforbrydelser i Gaza, og kræve, at angrebene på de palæstinensiske områder på Vestbredden ophører med det samme," siger han i en pressemeddelelse.

Han mener, at Norge skal gøre mere.

"Regeringen skal trække alle investeringer og sanktionere handel med virksomheder, der opererer på Vestbredden, og hjælpe med at skabe en sø- og luftbro, så civile kan komme ud af Gaza." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister, Norge, leder, Arbeiderpartiet

0:000:00