Debat

Sand: Politikere, ministeriet og Ankestyrelsen er ligeglade med hjemløses retssikkerhed

Ny lov betyder, at herberger og forsorgshjem kan træffe fuldstændig egenrådige beslutninger om, hvornår og hvorfor en hjemløs skal forlade stedet. Og det er diskriminerende over for de hjemløse, skriver Ask Svejstrup.

At ministeriet har fundet grund til at indtage dette diskriminerende standpunkt, lover ikke godt for hjemløses fremtidige muligheder for at få hjælp af staten, skriver Ask Svejstrup. 
At ministeriet har fundet grund til at indtage dette diskriminerende standpunkt, lover ikke godt for hjemløses fremtidige muligheder for at få hjælp af staten, skriver Ask Svejstrup. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Ask Svejstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Jeg bliver smidt ud af herberget på torsdag," sagde den hjemløse kvinde til mig i telefonen i mandags.

Hvorfor hun ikke måtte være der mere, havde jeg lidt svært at forstå, og det var vist også lidt uklart for hende selv. Jeg tilbød at hjælpe hende med at klage over udsmidningen. Hun skulle blot bede om en skriftlig begrundelse for, hvorfor hun ikke måtte være der mere, og den klagevejledning, som hun har krav på, så skulle jeg nok skrive klagen for hende.

Du bliver bortvist, hvis du opfører dig upassende, hvilket selvsagt kan fortolkes efter forgodtbefindende. Og da langt flere hjemløse bliver bortvist end udskrevet, er der reelt frit slag i bolledejen for herbergerne til at smide folk ud.

Ask Svejstrup
Sekretariatsleder, Sand

Det turde hun imidlertid ikke. Hun frygtede, at de så ville smide hende ud med det samme. Måske turde hun bede om den på torsdag, når hun alligevel skulle forlade stedet.

Som altid, når jeg hører hjemløses grundlæggende rettigheder blive krænket, vågnede jeg op til dåd. Hvordan kan det være, at beboerne ikke tør spørge om at få en begrundelse for en udsmidning på skrift? Hvorfor giver personalet ikke automatisk afgørelsen og klagevejledning til dig? Hvorfor kan den hjemløse ikke klage over langt de fleste udsmidninger?

Det korte svar er, at både politikere, Socialministeriet og Ankestyrelsen er ligeglade med hjemløses retssikkerhed.

Ny lov fratager rettighed fra de hjemløse

Politikerne på Christiansborg vedtog i foråret en lov, der skal omlægge hjemløseindsatsen. Hjemløse skal ikke bo på herberger – de skal bo i egen bolig.

Grundlæggende er det en rigtig god idé, men et øget pres for at få hjemløse hurtigere i egen bolig bør ledsages af en garanti for, at de kan klage over afgørelser, der er til ugunst for borgeren. Det er god forvaltningsretlig skik, og det var intentionen i den gældende lovgivning.

Er det overhovedet vigtigt, om du bliver smidt ud eller bortvist? Resultatet er jo det samme, nemlig at du ikke længere kan opholde dig på herberget. Når en hjemløs bliver udskrevet fra et herberg, er det en afgørelse, der med rette kan klages over. Det står også i lovgivningen.

Men Ankestyrelsen har besluttet, at den ikke vil behandle sager om bortvisninger. Den vil kun behandle sager om udskrivninger. Udskrivninger handler om, hvorvidt du er i målgruppen for et herberg-ophold, altså hjemløs. Du bliver bortvist, hvis du opfører dig upassende, hvilket selvsagt kan fortolkes efter forgodtbefindende. Og da langt flere hjemløse bliver bortvist end udskrevet, er der reelt frit slag i bolledejen for herbergerne til at smide folk ud for et godt ord, eksempelvis hvis vedkommende siger: "Må jeg få afgørelsen på skrift?" 

Læs også

Giv de hjemløse retten til at klage uanset hvad

Vi har hos Sand både opfordret Socialministeriet og en lang række politikere til at ændre loven. Klageretten skal skrives så tydeligt frem, at Ankestyrelsen ikke kan komme afsted med at påstå, at de ikke skal behandle sager om bortvisninger.

Den lovændring, der netop er lavet, lægger et større pres på kommuner og herberger for at få hjemløse hurtigt ud af herberget. Et pres, som hjemløse reagerer på ved at blive utrygge og stressede, hvilket er det stik modsatte af intentionen med opholdet på herberget.

Ask Svejstrup
Sekretariatsleder, Sand

Den lovændring, der netop er lavet, lægger et større pres på kommuner og herberger for at få hjemløse hurtigt ud af herberget. Et pres, som hjemløse reagerer på ved at blive utrygge og stressede, hvilket er det stik modsatte af intentionen med opholdet på herberget. Samtidig er det noget, der ikke ligefrem er befordrende for en passende opførsel eller for at komme videre i livet og dermed i lejlighed. Men i den vejledning til lovgivningen, som lige nu er i høring, har Socialministeriet ligefrem indskrevet Ankestyrelsens fortolkning af loven.

I praksis betyder det, at herberger og forsorgshjem kan træffe fuldstændig egenrådige beslutninger om, hvornår og hvorfor en hjemløs skal forlade stedet. Ja, nogen af dem begrunder end ikke hvorfor. De smider blot den hjemløse ud, om nødvendigt med hjælp fra politiet, der heller ikke sætter spørgsmål ved, om magtudøvelsen er legitim.

Da man lavede loven, hvor hjemløse fik mulighed for at klage over at blive smidt ud af et herberg/forsorgshjem, var det netop for at forhindre, at hjemløse uretmæssigt blev udskrevet eller bortvist fra herbergerne.

Ankestyrelsen må ikke være i tvivl om, at de skal behandle både bortvisninger og udskrivninger og sikre et grundlæggende forvaltningsretligt princip om, at alle afgørelser, og især dem der er til ugunst for borgeren, skal begrundes skriftligt og kunne prøves ved en uvildig klageinstans.

Men i stedet for at rette loven, så understreges det nu af Socialministeriet, at netop hjemløse skal fratages denne rettighed.

At ministeriet har fundet grund til at indtage dette diskriminerende standpunkt, lover ikke godt for hjemløses fremtidige muligheder for at få hjælp af staten.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Svejstrup

Sekretariatsleder, Sand (De hjemløses Landsorgnisation)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00