Debat

S-rådmand: Rosenkrantz-Theils ønske om at ”løfte” udsatte borgere ud af beskæftigelsessystemet vil være et stort svigt

Den aktive beskæftigelsesindsats står ikke i vejen for en bedre tilværelse for socialt udsatte. Beskæftigelse er en vigtig og virkningsfuld social indsats, og med gentænkningen af jobcentrene har vi en enestående mulighed for at skabe reel social forandring, skriver social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Anders Winnerskjold (S).

Jeg er nødt til at udfordre præmissen om, at beskæftigelsessystemet står i modsætning til et bedre liv for social udsatte, skriver Anders Winnerskjold.
Jeg er nødt til at udfordre præmissen om, at beskæftigelsessystemet står i modsætning til et bedre liv for social udsatte, skriver Anders Winnerskjold.Foto: Aarhus Kommune, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Winnerskjold
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De mest sårbare borgere skal løftes ud af vores beskæftigelsessystem. Det er meldingen fra regeringen og vores nye socialminister.

Argumenterne lyder, at borgere med massive sociale udfordringer ikke skal piskes rundt i beskæftigelsessystemet. De skal have den rette sociale indsats, en plads i fællesskabet og bedre muligheder for et værdigt liv. Så langt er vi enige.

Men jeg er nødt til at udfordre præmissen om, at beskæftigelsessystemet står i modsætning til et bedre liv for social udsatte. For det er ikke den aktive beskæftigelsesindsats i sig selv, der står i vejen for en bedre tilværelse, men de mange lag af regler, regulering og kompleksitet, som over årene er kommet til at overskygge indsatsens fokus på det enkelte menneske.

Langt de fleste mennesker drømmer om noget at stå op til. Om en plads i det store fællesskab og om at få lov til at bidrage med det, de kan. Det gælder også borgere med svære sociale udfordringer, og derfor vil det være et stort svigt at ”løfte” dem ud af beskæftigelsessystemet, som socialministeren har formuleret det. Vi skal i stedet indrette et beskæftigelsessystem, der kan være med til at løfte mennesker ud af sociale udfordringer. For det er netop, hvad beskæftigelse kan.

Udsatte har brug for helhedsorienterede forløb

Selv få timer eller opgaver på en arbejdsplads kan understøtte vejen mod en bedre hverdag– også for mennesker i udsatte positioner. For med beskæftigelse følger også identitet, fællesskab og anerkendelse, som er vigtige byggesten i en meningsfuld hverdag.

På Christiansborg skal mine politiske kolleger have blik for samspillet mellem sektorlovgivning, så vi ude i kommunerne kan koble os endnu tættere på tværs af sociale indsatser, sundhedsindsatser og beskæftigelsesindsatser.

Anders Winnerskjold (S)
Social- og beskæftigelsesrådmand, Aarhus Kommune

Selvom vores socialminister er ny på posten, er hun langt fra ny på socialområdet. Derfor bør hun vide, at vi ikke hjælper, men i værste fald risikerer at fastholde borgere i udsathed, hvis vi fratager dem den intensive og helhedsorienterede hjælp til at blive en del af et arbejdsfællesskab.

Det er ikke sikkert, at du kan træde ind i et job med faste opgaver og mødetidspunkter, hvis du er udfordret af et misbrug og har ophold på et forsorgstilbud. Men måske kan du hjælpe lokale virksomheder med småopgaver et par timer om ugen, tjene penge via det sociale frikort og opbygge nye relationer i en indsats, der er tilpasset dit udgangspunkt og dine drømme.

Det moderne arbejdsmarked rummer mange andre muligheder end 8-16-jobbet, og der er også plads til dig, selvom du har behov for intensiv støtte fra en familierådgiver, behandling i psykiatrien eller bor i et botilbud.

Jeg siger ikke, at alle borgere i vores samfund kan have et arbejde til enhver tid. Nogle står midt i altoverskyggende, akut sygdom eller har indgribende, kroniske lidelser, som gør det både umuligt og urimeligt at skulle arbejde. Men langt de fleste kan og vil.

Tænk social- og beskæftigelseslovgivning sammen, Christiansborg

Derfor skal vi insistere på samspillet mellem sociale indsatser og beskæftigelsesindsatser. På Christiansborg skal mine politiske kolleger have blik for samspillet mellem sektorlovgivning, så vi ude i kommunerne kan koble os endnu tættere på tværs af sociale indsatser, sundhedsindsatser og beskæftigelsesindsatser.

Vi skal indrette et beskæftigelsessystem med større tillid og større frihed.

Anders Winnerskjold (S)
Social- og beskæftigelsesrådmand, Aarhus Kommune

Vi har fantastisk dygtige medarbejdere i vores Jobcentre. Det fastslår analyser på stribe. Men medarbejderne har alt for længe været underlagt et system gennemsyret af kontrol, rigide regler og registreringer, som efterlader et alt for snævert rum til at tænke på tværs og sikre sammenhæng for
borgerne.

Tillid frem for kontrol

Det skal vi erstatte med en beskæftigelsesindsats, hvor borgere oplever at blive mødt med tillid, og hvor perspektivet er på borgernes samlede situation, drømme og veje til afklaring, uddannelse og job. Ikke på at opfylde statslige afkrydsningsbokse.

I Aarhus har vi slået social- og beskæftigelsesforvaltningerne sammen. Fordi vi i praksis har set, at beskæftigelse er en vigtig og virkningsfuld social indsats. Jeg stiller meget gerne vores erfaringer til rådighed for den nye socialminister, den nye beskæftigelsesminister og alle dem, der har del og lod i at skabe fremtidens beskæftigelsesindsats.

Med gentænkningen af Jobcentrene har vi en enestående mulighed for at skabe reel social forandring. I fællesskab skal vi indrette et beskæftigelsessystem med større tillid og større frihed. Et beskæftigelsessystem, som ikke fratager sårbare borgere retten til en beskæftigelsesindsats, men hvor indsatsen understøtter deres vej til en meningsfuld hverdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Winnerskjold

Byrådsmedlem (S) og rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Aarhus Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2020)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00