Debat

Socialborgmester: Udgiftseksplosion fører til nedskæringer på forebyggelse

Årevis med underfinansiering får budgetterne på socialområdet til at skride. Socialområdet er ikke bare skåret ind til benet. Nu filer vi på knoglerne, skriver socialborgmester i København, Karina Vestergård Madsen (EL).

Vil vi finde de nødvendige penge til at holde sparerunder og lukninger fra døren, eller vil vi et samfund, hvor man først kan få hjælp, når man står med tåspidserne helt ude på kanten," spørger socialborgmester i Københavns Kommune, Karina Vestergård Madsen (EL).<br>
Vil vi finde de nødvendige penge til at holde sparerunder og lukninger fra døren, eller vil vi et samfund, hvor man først kan få hjælp, når man står med tåspidserne helt ude på kanten," spørger socialborgmester i Københavns Kommune, Karina Vestergård Madsen (EL).
Foto: Pressefoto
Karina Vestergård Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udgifter til private botilbud på himmelflugt, en stadigt mere presset psykiatri, overskredne budgetter og alt for lange ventetider. Det er virkeligheden på socialområdet – både i Københavns Kommune, men også i resten af landet. Mange kommuner har været nødt til at genåbne budgetterne i 2023 og er nu i fuld gang med besparelser for at skaffe penge til socialområdet.

Samtidig har skiftende regeringer gang på gang nægtet at anerkende og imødekomme de stigende udgifter til det specialiserede socialområde. På landsplan mangler der 4,7 milliarder kroner.

Som det ser ud nu, risikerer vi at tabe et årelangt arbejde med forebyggelse på gulvet, fordi budgetterne bliver udhulet af stigende udgifter til de mest specialiserede indsatser.

Det har konsekvenser at skære forebyggelse væk

Allerede nu er vi begyndt at skære i forebyggelsen. Ikke fordi det er en fagligt klog og langsigtet strategi. Men fordi vi på kort sigt kan spare penge. Jeg er alvorligt bange for, at det vil give bagslag. For det er et område, som i forvejen er skåret helt ind til benet. Nu filer vi på knoglerne.

For dem, som har brug for vores hjælp, har det store konsekvenser. Det betyder, at vi først kan hjælpe, når det er rigtig slemt. Vi vil gerne sætte ind, før mistrivsel vokser til angst, spiseforstyrrelse eller depression. Vi skal handle, før autismen sender et ungt menneske ud af skolesystemet i halve og hele år. Men det bliver sværere og sværere.

Vi vil gerne sætte ind, før mistrivsel vokser til angst, spiseforstyrrelse eller depression.

Karina Vestergård Madsen (EL)
Socialborgmester, Københavns Kommune

Det er så meget mere end tal på et regneark. Det skal vi huske hver gang, vi ikke prioriterer socialområdet. Det er børn og unge menneskers fremtid, vi gambler med.

Regnestykket hænger ikke sammen

Men lad os alligevel dykke ned i regnearkene. En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viste forleden, at velfærden siden 2015 er underfinansieret med 22,5 milliarder kroner. Så er det ikke så mærkeligt, at ni ud af ti kommuner overskred deres budget på det specialiserede socialområde i 2022.

Samtidig har flere og flere brug for hjælp og støtte. På mindre end tre år er antallet af rådgivninger på autismeområdet steget med over 200 procent i København. Og på kun to år er antallet af underretninger fra psykiatrien vokset fra 273 til 430.

Læs også

Det må stå klart for alle, at regnestykket ikke hænger sammen. Heller ikke selvom regeringen i sidste uge gav en milliard kroner ekstra til velfærd, hvor 67 millioner kroner ender i Københavns Kommune. Pengene falder på et tørt sted, men er jo langt fra nok til at lukke hullet.

Massive investeringer i socialområdet er nødvendige

Vi står i en så alvorlig situation, at der ikke er nogen lette løsninger tilbage. Det eneste, der kan knække kurven, er massive investeringer i socialområdet.

Pengene burde komme fra Christiansborg, som har ansvaret for de overordnede rammer for området, men det kan vi ikke vente på. Mit fokus er derfor i høj grad også på de kommunale budgetter for 2024, der skal forhandles om lidt.

Alene i København er der brug for et trecifret millionbeløb på socialområdet i 2024 for blot at lukke det gabende økonomiske hul.

Vi skal investere os ud af presset på socialområdet.

Karina Vestergård Madsen (EL)
Socialborgmester, Københavns Kommune

Finder vi ikke de penge, bliver resultatet serviceforringelser. Ventetiden på visitation og sagsbehandling vil stige, beboere på bosteder vil opleve, at der er mindre tid til dem, og vi risikerer, at tilbud og indsatser helt må lukke.

Vi står ved en skillevej. Vil vi sikre den borgernære velfærd ved at finde de nødvendige penge til at holde sparerunder og lukninger for døren, eller vil vi et samfund, hvor man først kan få hjælp, når man står med tåspidserne helt ude på kanten?

For mig er der ingen tvivl. Vi skal have lukket hullet, og vi skal investere os ud af presset på socialområdet.

Jeg håber og tror på, at alle mine kolleger på Københavns Rådhus er klar over, hvor meget der er på spil for hele den borgernære velfærd, når vi går i gang med budgetforhandlingerne om lidt.  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.









0:000:00