Debat

Socialrådgivere: Dokumentationskrav tager meningen ud af det socialfaglige arbejde

En ny TV2-dokumentar viser, at jobcentrene belaster borgere mere, end det gavner. Rigide regler giver ikke plads til socialrådgivernes faglighed, som er en del af nøglen til at forandre livet for de mest udsatte borgere, skriver Marie Vithen, Rikke Troelsen og Signe Færch.

Vi skal give bedre plads til socialrådgivernes faglige skøn og individuelle vurderinger, skriver Marie Vithen, Rikke Troelsen og Signe Færch. 
Vi skal give bedre plads til socialrådgivernes faglige skøn og individuelle vurderinger, skriver Marie Vithen, Rikke Troelsen og Signe Færch. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi er socialrådgivere, der har valgt vores fag, fordi vi mener, at alle borgere fortjener de bedste livsmuligheder – også når de befinder sig på kanten af fællesskabet eller i bunden af samfundet.

Men vi er også socialrådgivere, der arbejder i et system, hvor vi i alt for lille grad har mulighed for at arbejde på tværs og laver løsninger, der tager udgangspunkt i borgernes håb, drømme og hverdag, men hvor hjælpen i højere grad bliver dikteret at forvaltningernes opdelinger, rigide love og regler.

Vi møder den samme borger – lad os kalde hende for Hanne – som både sygemeldt ledig, modtager af bostøtte i hjemmet og forælder med brug for støtte. Og det udmønter sig ofte i 3 forskellige møder og en ukoordineret hjælp, der sjældent giver mening for Hanne. 

Ledige med alvorlig sygdom og truet arbejdsevne bør slet ikke komme ind i jobcentrene

Marie Vithen, Rikke Troelsen og Signe Færch
Socialrådgivere

Noget af det, vi socialrådgivere er uddannede til, er at hjælpe mennesker med at skabe forandringer i deres liv med udgangspunkt i deres eget perspektiv. Det får vi desværre ikke altid mulighed for i dag.

I øjeblikket kan man se dokumentaren ”Håbløst Arbejde” på TV 2. Her kan danskerne blive vidne til, en række kontanthjælpsmodtageres forløb i jobcenter-regi. Og det bliver tydeligt, at mens der mange steder i beskæftigelsessystemet laves godt socialfagligt arbejde, er der også for mange sager, hvor borgeren oplever jobcenterforløbet som en belastning, der gør dem mere syge.

Også her er manglen på sammenhæng et kæmpe problem. Derfor bør ledige med alvorlig sygdom og truet arbejdsevne slet ikke ind i jobcentrene - men i en ny enhed, hvor der er plads til socialfaglighed og samarbejde på tværs af sektorer og forvaltninger.

Dokumentationskrav spænder ben

Vi socialrådgivere forsøger at være borgernes allierede i et kringlet bureaukrati med et hav af proceskrav, en skov af notater og flere klik på computerskærmen, end man kan tælle. Det hele sker i en hvirvelvind af forandringer med hele 13 reformer siden 2007 – på beskæftigelsesområdet alene.

Dokumentationskravene er for mange, og der levnes for lidt plads til vores faglige vurderinger og borgernes egen stemme. Det er her, man skal finde nogle af årsagerne til, at borgerne i dokumentaren oplever at blive kørt over af systemet.  

Dokumentationskravene er for mange, og der levnes for lidt plads til vores faglige vurderinger

Marie Vithen, Rikke Troelsen og Signe Færch
Socialrådgivere

Vi – og vores kollegaer i hele landet – møder hver dag på arbejde, fordi vi vil gøre en forskel. Støtte borgerne og give dem muligheder. Åbne deres øjne for potentialet i en uddannelse eller hjælpe dem i job. Sikre dem et fleksjob eller en førtidspension. Men rammerne spænder ben, for ofte er kommunerne så pressede, at hensynet til økonomien trumfer vores socialfaglige vurdering.

Og det frustrerer os, for i socialrådgivernes faglighed og sociale indignation finder man en del af nøglen til at forandre livet for de mest udsatte borgere. Men vi vil have lov til arbejde meningsfyldt, så Hannes tre møder bliver til ét, og det forløb, hun tilbydes, giver mere mening.

Tre tiltag kan give os mulighed for at arbejde mere meningsfuldt:

  1. Forpligt alle kommuner til at oprette enheder, hvor vi kan arbejde helhedsorienteret og tværfagligt med de mennesker, hvis arbejdsevne er truet. Som et alternativ til de nuværende jobcenterforløb.
  2. Giv plads til vores socialfaglige skøn og borgerens vurdering af egen sag. Lad os droppe de høje dokumentationskrav, hvor vi i værste tilfælde venter flere måneder på endnu en lægeerklæring eller udtalelser fra andre instanser. Giv i stedet os socialrådgivere mulighed for at lave en grundig socialfaglig vurdering ud fra borgerens oplevelse af eget helbred.
  3. Udnyt den kommende lov om helhedsorienteret indsats ude i kommunerne, så vi giver så mange borgere som overhovedet muligt et sammenhængende forløb, når de skal have hjælp af kommunens mange forvaltninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Færch

Forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
Ba.scient.soc (Roskilde Uni. 2009), socialrådgiver (Professionshøjskolen Metropol 2013)

0:000:00