Akut-plan uden øremærkning til Nordvestjylland

AKUT-PLAN: Den lokale modstandsgruppe er utilfreds, mens andre glæder sig over, at akut-planen til 600 mio. ikke øremærker bestemte beløb til Nordvestjylland.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringens og Dansk Folkepartis akut-plan blev i går udmøntet. En stor del af de 600 millioner til planen blev i sin tid sikret af Dansk Folkeparti.

Partiet krævede nemlig et trecifret millionbeløb til akut-funktioner i udkantsområderne, hvilket var en betingelse for at acceptere et nyt storsygehus, der skal ligge i Gødstrup, der ligger nord for Herning og syd for Holstebro.

Nordvestjylland var dog også den eneste landsdel, der i den skriftlige udmøntingsaftale havde sit eget kapitel.

Udmærket plan, men ...
Men i bilaget om Nordvestjylland nævnes der ingen pengebeløb. Og heller ikke i den generelle aftale står der, hvor mange - eller hvor få - af de 600 millioner, der vil blive sendt til Nordvestjylland. Området hører under Region Midtjylland, der for et par uger siden udarbejdede sin egen akutplan for området ligesom alle andre regioner.

Og den er også ganske udmærket, konstateres det i aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Og som det eneste område i Danmark går de dog ind med en række tilføjelser.

De skriver i aftalen om Nordvestjylland:

"På nogle områder finder regeringen og Dansk Folkeparti dog, at der kan være behov for at supplere planen (Region Midtjyllands) med yderligere initiativer, for eksempel:

• Etablering af et udviklingsprojekt mellem region og kommune(r) om et fuldt udbygget sundheds- og akuthus i Holstebro.
• Midler til etablering af moderne og tidssvarende lægehuse.
• Forsøgsordning med lægehelikopter med base i Karup.
• Styrket præhospital indsats i Nordvestjylland.
• Målrettet kompetenceløft til sundhedsprofessionelle samt uddannelse af særlige
førstehjælpere."

Heller ikke her nævnes der, hvor mange penge af de 600 millioner vil blive brugt til at sikre akut-dækningen i yderområderne i Nordvestjylland, når det nye storhospital i Gødstrup står færdigt.
I stedet nævnes det, at regioner og kommuner kan søge om de 600 millioner i forskellige puljer fordelt sådan:

  • Etablering af fuldt udbyggede sundheds- og akuthuse - som udgangspunkt i eksisterende bygninger. 100 mio. kr.
  • Lægehuse, sundheds- og akuthuse i udkantsområder tilpasset lokale forhold - som udgangspunkt til indkøb af apparatur samt til ombygning af eksisterende bygninger. 300 mio. kr.
  • Udbygning af præhospitale beredskaber. 50 mio. kr.
  • Helikopterordninger m.v. 100 mio. kr.
  • Målrettet kompetenceløft til sundhedsprofessionelle med særlige opgaver i forhold til sundheds- og akuthuse / præhospitale beredskaber (sygeplejersker, paramedicinere m.fl.) samt uddannelse af særlige førstehjælpere. 50 mio. kr.

Det vækker vrede hos formanden for Fælleslisten Vest, Leif Hornshøj, der var med til at skabe opmærksomhed om utilfredsheden med det nye sygehus i Gødstrup.

Først og fremmest er han utilfreds med, at sygehuset i Holstebro skal omdannes til læge- og sundhedshus med en mindre akutfunktion.

"Vi mener, at man skal bibeholde de funktioner, som Holstebro Sygehus havde i 2008. Og samtidig er det også underligt, at man ikke sætter beløb på de ting, de lover. Udspillet er et holdkæft-bolsje, som skal lukke sagen ned," siger Leif Hornshøj.

Formanden for Region Midtjylland, Bent Hansen (S), har tidligere kritiseret, at regeringen og Dansk Folkeparti var på vej med akutplanen, fordi regionen har udarbejdet sin egen akut-plan, og fordi han frygter, at midlerne er engangsbeløb. Dermed skal regionen givetvis selv stå for driften af de initiativer, der sættes i gang.

Glæde over manglende øremærkning
Heller ikke i Sundhedsministeriet kan man give et svar på, hvor mange penge der skal gå til Nordvestjylland. Forklaringen fra ministeriet til Altinget er, at alle enkeltbeløb, der er nævnt i aftalen, kan søges af regioner og kommuner, som har udkantsområder. Men ifølge ministeriet er parterne er meget opmærksomme på "den helt særlige problemstilling", der gør sig gældende i Nordvestjylland.

Region Nordjyllands formand Ulla Astman (S) glæder sig over, at aftalen ikke nævner, hvilke beløb der skal kanaliseres til Nordvestjylland. De skal derfor også i gang med at søge penge til det præhospitale område.

"Når der lægges op til, at pengene lægges i puljer, så går jeg da stærkt ud fra, at vi alle kan søge på lige fod med andre. I så fald regner jeg med, at man vil se på relevansen og kvaliteten af de ansøgninger, som de får ind. I Region Nordjylland har vi også områder med store afstande i den nye sygehusstruktur. Hos os ligger Skagen langt væk i forhold til det præhospitale beredskab," siger Ulla Astman.

Stemmefiskeri
Hun hæfter sig dog stadig ved, at der i ord skrives meget om Holstebro, Lemvig og Herning i aftalen, men hun ærgrer sig over, at det er uklart, hvordan pengene bliver fordelt.

"Det er jo lidt noget roderi, at man går ind og overtrumfer Region Midtjyllands egen akutplan og lige lægger lidt oven i en bestemt region. Det lugter lidt af stemmefiskeri," siger Ulla Astman.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Danske Regioner om aftalen. Altinget forsøgte forgæves gentagne gange at få en kommentar fra Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00