Debat

Apotekerne: Ryd op i de ældres medicin­skabe med ny national handleplan

DEBAT: For at hjælpe de mange ældre medicinske patienter skal der udarbejdes en ny national handlingsplan for patienterne, som afløser den nuværende handlingsplan, mener apotekerne.

Når omkring 400.000 danskere over 65 år bruger mindst fem forskellige slags lægemidler hver dag, skal problemet løses, mener apotekerne.
Når omkring 400.000 danskere over 65 år bruger mindst fem forskellige slags lægemidler hver dag, skal problemet løses, mener apotekerne.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Kahns
Formand, Danmarks Apotekerforening

Omkring 700.000 danskere bruger mindst fem forskellige slags lægemidler hver dag. 400.000 af dem er over 65 år, og det tal stiger.

Det samme gør risikoen for lægemiddelrelaterede problemer, der øges, jo flere lægemidler man indtager.

Det er virkeligheden i dagens Danmark, hvor vi har en fælles og vigtig opgave med at få ryddet op i de ældres medicinskabe.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For meget, for lidt, forkert og overflødig brug af medicin er hvert år skyld i mange indlæggelser, dårlig trivsel og dødsfald blandt ældre.

Alle aktører skal arbejde tæt sammen
Problemet er komplekst, og alle aktører i sundhedssektoren må arbejde tæt sammen for at løse det. Vi må hver især tage ansvaret, hvor vi har vores ekspertise.

Problemet er komplekst, og alle aktører i sundhedssektoren må arbejde tæt sammen for at løse det.

Anne Kahns
Formand, Danmarks Apotekerforening

På apotekerne er vi eksperter i lægemidler og brugen af dem, og samtidig er vi en del af det nære sundhedsvæsen med tæt kontakt til de mange medicinbrugere. Det giver os en unik position og samtidig et stort ansvar for at hjælpe vores ældre medborgere med at holde styr på medicinen, hjælpe dem til at tage den rigtige medicin og tage den rigtigt.

Apotekerne tilbyder derfor helt fysisk at rydde op i borgernes medicin. Man skal blot tømme indholdet af sit medicinskab og tage det hele med på apoteket.

Depottabletter kan være god erstatning
Man kan også få en medicinsamtale på apoteket med fokus på viden og vaner: Hvordan virker medicinen? Bliver den brugt rigtigt? Og er der bivirkninger?

Mange af de problemer, der dukker op her, er forholdsvis enkle at rette op på. Det gælder eksempelvis der, hvor patienten har problemer med at tage medicinen korrekt og ofte glemmer at tage den.

Her kan det gode råd være at ordinere en depottablet, der skal tages én gang i døgnet, til erstatning for den medicin, der skal tages tre gange dagligt.

Jo færre indtagelsestidspunkter, desto færre fejl.

Polyfarmacipatienter har problemer med medicin
Ældre polyfarmacipatienter med en kronisk sygdom kan også have gavn af en medicingennemgang, hvor man sammen med en farmaceut finder ud af, om man får den rigtige medicin.

Det er der i høj grad brug for, da otte ud af ti ældre polyfarmacipatienter har et eller flere problemer med deres medicin.

Det viste et nyligt afsluttet projekt gennemført i Region Syddanmark, hvor apotekerne gennemgik medicinen hos 950 ældre medborgere. Her fandt man sammenlagt over 2.000 lægemiddelrelaterede problemer – lige fra uhensigtsmæssige præparatvalg til helt overflødig medicin, der med fordel kunne droppes.

Projektet viste, at der er et stort forebyggende potentiale i at lade apoteket gennemgå de ældres medicin. Og så giver det tryghed for de ældre og deres familier at vide, at der er styr på medicinen.

Læs også

Find afløser til handlingsplan
Apotekerne kan også tilbyde at dosispakke medicinen og undervise plejepersonale i sikker medicinhåndtering.

Endelig er der et stort uudnyttet potentiale i at samarbejde med sygehusene om medicinsikre sektorovergange ved udskrivelser. Her kan apoteket have medicinen klar, når patienten kommer hjem, og som sagt hjælpe med til at sikre, at den bliver taget korrekt.

Der er meget, apotekerne kan gøre. Og der er endnu mere, vi kan gøre i fællesskab i sundhedssektoren for at hjælpe de mange ældre medicinske patienter, der i stigende grad fylder i statistikken.

Derfor støtter Danmarks Apotekerforening ønsket om, at der udarbejdes en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient – som afløser for den nuværende handlingsplan, der udløber i slutningen af året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kahns

Medlem, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1990), ph.d. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1993), diplomuddannelse i offentlig ledelse (SDU 2000)

0:000:00