Debat

Dansk Tandsundhed: Vederlagsfri tandpleje for unge rummer stort potentiale, men har flere løse ender

Skal den vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige på sigt blive en succes, skal de unges kendskab til ordningen prioriteres, ligesom patienterne skal fastholdes ved overgangen til voksentandpleje, skriver Jens Mondrup.

Den vederlagsfri tandpleje for unge kan være med til at knække koden til fremtidens forebyggelsesindsats, skriver Jens Mondrup.
Den vederlagsfri tandpleje for unge kan være med til at knække koden til fremtidens forebyggelsesindsats, skriver Jens Mondrup.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Jens Mondrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er kun lidt mere end et år siden, at den nye ordning for vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige blev indført, startende med årgang 2004. Ordningen har til formål at sikre, at en god tandsundhed for børn og unge vil fortsætte ind i voksenlivet. Samtidig giver ordningen den unge patientgruppe mulighed for at fortsætte enten i det kommunale eller hos en privat tandlægeklinik.

Fra Dansk Tandsundheds side bakker vi fortsat op om vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige. Men skal det på sigt blive en succes, kræver det, at vi får samlet de løse ender, der har vist sig i forbindelse med implementeringen. Det gælder i forhold til de unges kendskab til ordningen og fastholdelse af patienterne ved overgangen til voksentandplejen.

Selvom det er positivt, at kommunerne gør en indsats for at gøre unge patienter bekendt med ordningen, virker det ikke hensigtsmæssigt med en ny tandlægevælger for hver kommune

Jens Mondrup
Formand, Dansk Tandsundhed

Hvad blev der af den digitale tandlægevælger?
Et overset element i forbindelse med vedtagelsen af vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige var, at der blev afsat midler til etablering af en digital tandlægevælger. I udgangspunktet et fint initiativ, men det står dog hen i det uvisse, hvad der er blevet af tiltaget, og hvordan det skal udmøntes.

I sig selv lyder det fornuftigt med en digital platform, hvor de 18-21-årige hurtigt kan vælge en tandlæge i nærområdet. Samme platform ville kunne bruges til at minde patienterne om at bestille en tid til tandeftersyn i god tid, inden den vederlagsfri tandpleje ophører. Endelig ville tandlægevælgeren også kunne give en indikation af, hvor mange unge, der har valgt at gøre brug af muligheden for vederlagsfri tandpleje.  

Resultatet er dog, at den digitale tandlægevælger står som en løs ende i forbindelse med indførelsen af vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige. Nogle kommuner har selv forsøgt sig med deres egen tandlægevælger. Selvom det bestemt er positivt, at kommunerne gør en indsats for at gøre de unge patienter bekendt med ordningen, virker det ikke hensigtsmæssigt med en ny tandlægevælger for hver kommune.

Derfor håber vi, at der fra politisk side vil blive taget initiativ til at få afklaret, hvad der skal ske med den digitale tandlægevælger, så forløbet ikke ender med at skabe mere forvirring, end det gavner.

Der skal være en plan for overgangen til voksentandpleje
Samtidigt er det afgørende, at vi får sikret en ordentlig overgang til voksentandplejen. Alternativt risikerer vi, at de unge fortsat ryger ud af den forebyggende tandpleje med den ene undtagelse, at det sker som 21-årige og ikke som 18-årige.

Vi opfordrer til, at der nedsættes en task force, som skal foreslå konkrete initiativer, der kan bidrage til, at flere unge patienter bliver i den forebyggende tandpleje

Jens Mondrup
Formand, Dansk Tandsundhed

Derfor opfordrer vi fra Dansk Tandsundheds side til, at der nedsættes en task force, som har til formål at foreslå konkrete initiativer, der kan bidrage til, at flere unge patienter bliver i den forebyggende tandpleje, når den vederlagsfri tandpleje ophører.

Taskforcen kan passende bestå af både politikere, myndighedspersoner og folk fra den tandplejefaglige branche. Væsentligst er det dog, at de unge vil være repræsenteret i taskforcen, for eksempel ved forskellige civilsamfundsorganisationer. Uden deres bud risikerer vi nemlig at lave løsninger i blinde.

Kan knække koden til fremtidens forebyggelse
På trods af børnesygdommene, er der dog ingen tvivl om, at vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige rummer et stort potentiale. Det gælder ikke mindst, hvis vi lykkes med at fastholde de unge patienter i den forebyggende tandpleje. Det vil både have en positiv effekt i form af bedre tandsundhed og lavere risici for følgesygdomme for de kommende generationer.

Derudover vil det også kunne fortælle os om, hvordan vi bedst når ud til de unge patienter. En viden, som ikke blot vil kunne gavne det tandplejefaglige område, men også det samlede sundhedsvæsen, hvis fremtidssikring netop er afhængig af en effektiv forebyggelsesindsats, hvor patienterne selv spiller en aktiv rolle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Mondrup

Formand, Dansk Tandsundhed, adm. direktør, Colosseum Tandlægerne
International business and administration (CBS 1989)

0:000:00