EU er på vej ud over corona-kanten – sådan kan landene hjælpe hinanden

TOPMØDE: Kviktests og vaccinefordeling var nogle af de ting, der blev drøftet blandt EU’s stats- og regeringschefer torsdag aften i forsøget på at få bugt med coronapandemien.

Mens flere lande er på vej tilbage ind i lockdown for at få kontrol med pandemien, mødtes EU-lederne på video for at tage bestik af situationen.
Mens flere lande er på vej tilbage ind i lockdown for at få kontrol med pandemien, mødtes EU-lederne på video for at tage bestik af situationen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Langt over 200.000 nye covid-tilfælde i Europa om dagen får nu EU’s ledere til at vende sig mod hinanden for at få kontrol med epidemien.

Efter første bølge var præget af dårlig kommunikation og en udpræget tendens til at hytte eget skind, forsøger man nu at skabe nyt sammenhold i EU-kredsen, mens anden bølge hamrer ind over kontinentet med endnu større kraft.

”Vores hovedbudskab er, at vi er i samme båd,” sagde formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel, der ledte et hasteindkaldt corona-videotopmøde mellem de 27 stats- og regeringschefer torsdag aften.

”Antallet stiger alle steder i Europa. Vores hospitaler og sundhedssystemer er igen under pres, og mange steder indføres restriktioner,” sagde han.

"Lige nu er situationen i Danmark bedre end i mange andre europæiske lande, men vi kan se, når vi kigger ud, hvor hurtigt det kan gå. Det kan være et spørgsmål om få dage, om man er på forkant eller på bagkant," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) før mødet* til TV 2.

Ursulas liste
Ifølge Charles Michel bakkede EU-cheferne op om, at der gøres mere i fællesskab på blandt andet tests og vacciner.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, gik til mødet med en liste over områder, som Kommissionen nu sætter i fokus, og som ifølge EU-kilder blev positivt modtaget af stats- og regeringscheferne. På den står blandt andet:

  • Bedre deling af sundhedsdata om epidemiens udvikling i de enkelte lande. Det vil hjælpe EU’s Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol i Stockholm med at holde øje med for eksempel andelen af udnyttet kapacitet på intensivafdelingerne, hvilket gør det nemmere for andre at træde til i en nødsituation.
    I den afdeling meldte EU-Kommissionen ud, at den afsætter 1,6 milliarder kroner til at støtte patientoverførsler på tværs af grænser for lande, der oplever et alt for stort pres på deres sygehuse.
  • Udvikling af en godkendelse på EU-niveau af såkaldte kviktests, eller antigentests, der kan give et coronatestsvar på 15 minutter. Det sker i erkendelse af, at der bliver nødt til at være en fælles standard for, i hvilke situationer man kan bruge de hurtige, men også mindre præcise antigentests, så der også kan være gensidig anerkendelse af den slags tests, hvis de for eksempel skal kunne bruges af folk, der rejser mellem EU-landene.
  • Udvikling af en fælles såkaldt passager-lokaliseringsformular, som en række lande allerede benytter sig af, og som indeholder informationer om rejsende, så myndigheder kan vurdere, om de eventuelt skal testes eller i karantæne. Kommissionen vil lancere et pilotprojekt i november med håbet om, at det kan være rullet ud til hele Unionen ved årets udgang.
  • Udrulning af den platform, der skal få de respektive landes smittesporingsapps til at kunne tale sammen, i løbet af november.
  • Oprettelse af et netværk, hvor de sundhedseksperter, der vejleder de 27 regeringer, kan møde hinanden og Kommissionens eksperter og dele erfaringer.

”På den måde kan vi lære fra hinanden, hvad der virker, og undvige modstridende og forvirrende budskaber,” sagde Ursula von der Leyen.

Vacciner for milliarder
På vaccinationsområdet forklarede von der Leyen, at Det Europæiske Lægemiddelagentur kommer til at arbejde med såkaldt rullende godkendelse af nye coronavacciner, hvor det tager stilling, efterhånden som ny viden kommer frem om en given vaccine, i et forsøg på at sætte fart i processen.

EU-Kommissionen har p.t. lavet forkøbsaftaler om vaccinedoser med tre medicinalvirksomheder og er på trapperne med aftaler med yderligere tre og i forhandlinger med et sidste firma.

”De syv ville grundlæggende kunne dække det europæiske marked,” sagde von der Leyen.

På mødet bekræftede de europæiske stats- og regeringschefer, at fordelingen af de fælles indkøbte vacciner kommer til at ske på basis af landenes indbyggertal.

”Vi var meget enige om, og det blev gentaget rundt om videokonferencebordet, at vi skal garantere en fair fordeling mellem medlemsstaterne,” sagde Charles Michel.

 

*Altinget havde skrevet, at statsministeren udtalte sig til TV 2 efter mødet, men det var før. Vi beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024