Ekstra influenzavacciner har kostet statskassen uden godkendelse fra Folketinget: "Sundhedsministeriet er kørt over for rødt lys"

Beslutningen om at tilbyde en gratis influenzavaccine til flere end sædvanligt denne vinter resulterer i en ekstraregning, som får en løftet pegefinger fra Folketingets finansudvalg.

Udvidelsen af influenzavaccinationsprogrammet ventes at koste 261,6 millioner kroner, fremgår det af et aktstykke.
Udvidelsen af influenzavaccinationsprogrammet ventes at koste 261,6 millioner kroner, fremgår det af et aktstykke.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Frygten for en særligt slem influenzasæson og medfølgende pres på hospitalsgangene har betydet, at langt flere har fået tilbud om en vaccine end normalt denne vinter.

Og de mange ekstra vacciner har sin pris: Udvidelsen af vaccinationsprogrammet ventes at koste 261,6 millioner kroner.

Det viser et aktstykke, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har anmodet om tilslutning fra Folketingets finansudvalg til at bruge de ekstra midler. Ministeriet har dog taget forskud på godkendelsen og begyndt at bruge pengene, inden udvalget havde nikket ja.

Derfor har Finansudvalget godkendt aktstykket med en løftet pegefinger. Udvalgsmedlemmerne finder det ”særdeles kritisabelt”, at Sundhedsministeriet har brugt pengene uden at søge ”om forudgående bevillingsmæssig hjemmel til finansiering af udgifterne”, som det hedder i aktstykket.

Præcis hvor meget, der er brugt inden, kan Sundhedsministeriet ikke oplyse endnu, fordi størstedelen af udgifterne i første omgang afholdes af regionerne.

Læs også

”Sundhedsministeriet er kørt over for rødt lys”

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, har været med til at godkende aktstykket. Og løfte pegefingeren.

"Når man skal bruge penge som ministerium, og det overstiger et vist beløb, skal man have det godkendt i Finansudvalget. Der er Sundhedsministeriet kørt over for rødt lys og gået i gang med at bruge penge, uden at vi har godkendt det,” siger han. 

Fakta

Sådan fordeler udgifterne sig

4 millioner kroner til Sundhedsstyrelsens informationsindsatser.

0,3 millioner kroner til Sundhedsdatastyrelsen, der udsender påmindelser om vaccination.

28,2 millioner kroner til Børnevaccinationsprogrammet til indkøb af vacciner til børn i aldersgruppen to til seks år.

211,9 millioner kroner til tilskud til influenzavaccination til dækning af alle udgifterne til regionernes influenzavaccinationer, herunder vaccine og honorar til lægerne.

17,2 millioner kroner til Statens Serum Institut til udgifter forbundet med håndtering og lager for usolgte vacciner i 2021 og påmindelser om vaccination. 


Kilde: Aktstykke nr. 165, Folketinget 2021-22

På grund af over et år med lange nedlukning og coronarestriktioner var formodningen, at befolkningen sidste efterår havde en lavere immuniteten over for influenzavirus end normalt.

Derfor lød anbefalingen fra sundhedsmyndighederne, at små børn mellem to og seks år, meget overvægtige og sundheds- og plejepersonale med patientkontakt sammen med blandt andre ældre over 65 år, kronikere og gravide i 2. og 3. trimester skulle tilbydes vaccinen.

Håbet var, at op mod 95 procent af målgruppen ville lade sig vaccinere. Men ifølge aktstykket forventer regeringen nu, at det endelige tal bliver 75 procent – det samme som året inden, hvilket var en rekordhøj tilslutning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00