Forbrugerrådet kræver, at Barfoed indfører trafiklysmærke

Forbrugerrådet vil endnu engang lægge pres på Lars Barfoed. Forbrugerne har krav på et neutralt ernæringsmærke som modvægt til industriens markedsføring, lyder budskabet før udvalgsmøde.
Mikael Børsting

Forbrugerne har behov for en trafiklysernæringsmærkning, så fødevarer med meget sukker, fedt og få fibre kan blive mærket. De udgør et alvorligt sundhedsproblem

Camilla Udsen
Fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet
Når Fødevareudvalget slår dørene op til udvalgsmøde onsdag klokken 13.00, vil medlemmerne være i besiddelse af Forbrugerrådets forslag til en ny mærkningsordning.

Og budskabet er klart. Forbrugerrådet kræver, at Lars Barfoed indfører et trafiklysernæringsmærke på ALLE fødevarer - også de usunde.

Fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Camilla Udsen, er med til mødet.

"Det er klart, at vi vil sige til ministeren, at det er vigtigt, at vi får et mærke, som også gælder de usunde fødevarer. Forbrugerne har behov for et trafiklysernæringsmærke, så fødevarer med meget sukker, fedt og få fibre kan blive mærket. De udgør et alvorligt sundhedsproblem, og det kan være svært at gennemskue for en forbruger, hvad de usunde fødevarer reelt indeholder," siger Camilla Udsen til Altinget.

Dokumentation
Dokumentation:
Brev som alle udvalgsmedlemmer og ministeren har fået fra Forbrugerrådet før udvalgsmødet.

Forbrugerrådet kræver, at familie - og forbrugerministeren snarest muligt indfører et trafiklysernæringsmærke på alle fødevarer.

Trafiklysernæringsmærket skal være en samlet, grafisk fortolkning af næringsdeklarationen og samtidig være et redskab, der kan: fungere som en neutral og troværdig modvægt til industriens markedsføring hjælpe forbrugeren til nemt og hurtigt at kunne træffe et sundt valg i indkøbssituationen

Forbrugerrådet har følgende krav til mærket: De usunde produkter skal også mærkes, da der er et stort problem med, at industrien markedsfører og mærker varer med højt indhold af sukker og/eller fedt, så de ser sundere ud, end de reelt er

Mærket skal baseres på 3 kategorier (trafiklys) : rød, gul, grøn svarende til Spis lidt, moderat, meget - ("usund", "midt imellem", "sund")

Mærket skal på alle varer. Mærket skal placeres tydeligt på forsiden og ikke gemmes, som det ofte ses med nærings- deklarationerne.

Kriterierne for inddeling af fødevarer skal baseres på indholdet af fedt, mættet fedt, sukker (alle sukkerarter (mono- og disaccharider)) samt kostfibre.

Der skal kun være ét mærke pr. produkt. Hvis der fx optræder et grønt mærke for fedt og et rødt for sukker, vil det forvirre forbrugeren, da det ikke fremgår, hvordan det skal vægtes.

Grænserne for indholdet af fedt, mættet fedt, sukker og kostfibre skal til dels baseres på de grænseværdier, EU foreslår i forbindelse med forordningen om anprisninger (som diskuteres og forventes vedtaget i løbet af 2005).

Grænserne er ens for alle faste fødevarer og ens for alle drikkevarer. Anvendelse af EU-grænseværdier forbedrer mulighederne for at lave en EU-mærkningsordning, og på længere sigt vil det være en fordel, at der kan skabes enighed om ernæringsprofiler for fødevarer på EU-plan, der både kan benyttes ved lovgivning omkring ernæringsmærker, anprisninger, markedsføring, næringsdeklarationer osv.

Udformningen af mærket skal være en rød, gul eller grøn smiley Forbrugerrådets konkrete forslag til en model:

Fødevarer opdeles grundlæggende i faste og flydende (drikkevarer) med forskellige indholdsgrænser.

Grænsen mellem grøn og gul svarer til EU-Kommissionens forslag til grænser for, hvornår visse ernæringsanprisninger må anvendes.

Grænsen mellem gul og rød svarer til et af Fødevarestyrelsens forslag til grænseværdier i "Rapport om ny ernæringsmærkning, februar 2005".

Det er den dårligste "karakter", der afgør den samlede vurdering, dvs. den samlede vurdering bliver rød, hvis den er rød for blot et af næringsstofferne, selvom alle andre er grønne. Indholdet af kostfibre benyttes kun for brød og cerealier (korn, gryn, morgenmadsproduk- ter mv.)

Læs mere om Forbrugerrådets trafiklysordning


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00