Debat

Forening: Regeringen vil tage forebyggende hjemmebesøg fra de mest sårbare ældre

Med regeringens forslag om at fjerne kommunernes pligt til at tilbyde forebyggende hjemmebesøg risikerer man ikke alene at svigte en stor del af de mest sårbare ældre. Man risikerer også at skyde sig selv i foden i forhold til at høste en række samfundsøkonomiske gevinster, skriver Janni Amstrup Hansen.

De forebyggende hjemmebesøg er i dag den eneste forebyggende indsats på ældreområdet, der er defineret i lovgivning. Fjerner man forpligtelsen er der stor risiko for, at kommuner vil nedprioritere indsatsen, skriver Janni Amstrup Hansen.
De forebyggende hjemmebesøg er i dag den eneste forebyggende indsats på ældreområdet, der er defineret i lovgivning. Fjerner man forpligtelsen er der stor risiko for, at kommuner vil nedprioritere indsatsen, skriver Janni Amstrup Hansen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen er i disse dage ved at forhandle en ældrereform på plads.

Et af de forslag, der er på bordet, og som regeringen er meget stålfast skal gennemføres, er at fjerne kommunernes forpligtelse til at tilbyde forebyggende hjemmebesøg.

Som formand for SUFO, der er Landsforeningen for ansatte i de Sundhedsfremmende og Forebyggende hjemmebesøg, er jeg er dybt bekymret for, at det kommer til at betyde, at en masse sårbare ældre ikke får den hjælp og støtte, de har behov for.

Lovgivningen gør, at kommunerne i dag er forpligtet til uopfordret at tage kontakt til mennesker, som kan have brug for støtte, men som ikke selv kan tage initiativ og være opsøgende.

Den støtte, de modtager, kan være afgørende i forhold til, at deres problemer ikke bliver uoverskuelige og dermed ikke længere kan forebygges.

I de forebyggende hjemmebesøg er vi med til - sammen med den enkelte ældre, dennes pårørende, civilsamfund og andre faggrupper i kommunen - at løsne op for mange forskellige problematikker.

Læs også

Forbyggende hjemmebesøg

Faldforebyggelse er én af dem. Fald er den hyppigste ulykkesform blandt mennesker over 65 år.

Ved et forebyggende hjemmebesøg er der opmærksomhed på faldforebyggelse, og hvis der har været fald, kan der spørges ind til for eksempel alkohol, medicin og andre faktorer.

Som samfund har vi for alvor fået øjnene op for ensomhedens invali-derende konsekvenser.

Janni Amstrup Hansen
Formand, SUFO

Den ældre kan motiveres til træning eller til at kontakte egen læge. Fald og faldtendens kan også resultere i isolation i hjemmet og ensomhed. Derfor er tidlig indsats afgørende.

Sorg er en anden problemstilling, der ofte tages op på hjemmebesøg. At miste en partner og livsledsager kan være en dramatisk livsændring og kan have betydelige helbredsmæssige følgevirkninger.

Alt for mange ældre havner i social isolation og ensomhed efter tab af partner. En forbyggende samtale kan sørge for, at den efterladte får hjælp til at få bearbejdet sin sorg og mindske risikoen for ensomhed.

Som samfund har vi for alvor fået øjnene op for ensomhedens invaliderende konsekvenser. Derfor er opsporing af ensomhed generelt et vigtigt opmærksomhedspunkt på besøgene.

På besøget støttes den enkelte for eksempel i at komme ind i nye fællesskaber, enten i kommunalt regi eller i civilsamfundet. Ofte bygges der netop bro til civilsamfundet, hvor den enkelte selv kan udføre et frivilligt stykke arbejde i fællesskab med andre.

Regeringen skyder sig selv i foden

At regeringen nu vil fjerne kommunernes forpligtelse til at gennemføre disse forebyggende hjemmebesøg, undrer mig meget.

Forebyggende hjemmebesøg er et enestående greb i forebyggelsesindsatsen og er med til at øge ældres livskvalitet og fastholde deres funktionsniveau, ligesom den forebyggende indsats udskyder det tidspunkt, man får behov for hjælp.

Regeringen risikerer at skyde sig selv i foden i forhold til at høste en række samfunds-økonomiske gevinster.
 

Janni Amstrup Hansen
Formand, SUFO

Det gavner den ældre, sparer ressourcer og kommer hele samfundet til gode.

I en tid, hvor antallet af ældre stiger, er det afgørende, at kommunerne opsporer de ældre mennesker, som har allermest brug for en forebyggende indsats, og som ikke i forvejen har nogen kontakt til kommunen.

De forebyggende hjemmebesøg er i dag den eneste forebyggende indsats på ældreområdet, der er defineret i lovgivning.

Fjerner man forpligtelsen er der stor risiko for, at kommuner vil nedprioritere indsatsen.

For erfaringen viser desværre, at forebyggelse er noget af det første, der spares væk, når den kommunale økonomi er presset - og kommunernes økonomi er presset.

Regeringen risikerer med sit forslag derfor ikke alene at svigte en stor gruppe af sårbare ældre. Den risikerer også at skyde sig selv i foden i forhold til at høste en række samfundsøkonomiske gevinster.


 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00