Høegh parat til sutteflaske-forbud

KEMI: Fødevareminister Henrik Høegh (V) vil ikke tøve med at indføre et nationalt forbud mod bisfenol-A i sutteflasker, hvis ny DTU-rapport viser en risiko. Oppositionen afventer rapporten.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) afventer en rapport fra DTU. Hvis den anbefaler et forbud mod bisfenol-A, er han parat, sagde han onsdag.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) afventer en rapport fra DTU. Hvis den anbefaler et forbud mod bisfenol-A, er han parat, sagde han onsdag.Foto: colourbox
Anders Jerking
Den nyudnævnte fødevareminister, Henrik Høegh (V), er parat til at indføre et nationalt forbud mod det hormonforstyrrende stof bisfenol-A i sutteflasker, hvis en ny undersøgelser giver grund til bekymring over stoffet.

Det sagde ministeren på et samråd onsdag i Folketingets Fødevareudvalg. Det er DTU, som står for undersøgelsen, der skal være færdig ved udgangen af marts.

"Hvis DTU anbefaler et forbud, så er vi parat til at skride ind med det samme. Så har vi den bevisbyrde, der kan holde i EU. Kommer der noget fra DTU, så er vi parate, og så venter vi ikke på EFSA," sagde Henrik Høegh med henvisning til, at den europæiske fødevaresikkerheds-myndighed, EFSA, også er i gang med en vurdering af risikoen ved bisfenol-A. Den vurdering kommer tidligst i maj.

Høeghs meldinger kan være med til at lukke en giftig sag, som han arvede fra sin forgænger, Eva Kjer Hansen (V).

Sidste forår påbød et alternativt flertal regeringen at indføre et nationalt forbud mod bisfenol-A i sutteflasker. Det afviste Eva Kjer Hansen imidlertid med den begrundelse, at kemiområdet er reguleret af EU, og at et nationalt forbud derfor vil kræve ny viden eller nye vurderinger af risikoen. Oppositionen rasede over Kjers holdning, mens hun på sin side fastholdt, at hun blot efterlevede EU-reglerne.

Hvis DTU anbefaler et forbud, så er vi parat til at skride ind med det samme.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Oppositionen har gennem hele sagen fastholdt, at den nye viden er til stede i form af nye undersøgelser, der giver anledning til bekymring, men Eva Kjer Hansen ønskede at afvente DTU og EFSA's undersøgelser.

DTU-undersøgelsen er nu klar om kort tid, og den kan redde Høegh ud af kniben. I hvert fald mente SF's forbrugerordfører, Pia Olsen Dyhr, efter onsdagens samråd, at ministeren var mere lydhør end sin forgænger.
"Han er egentlig på samme linje, som den tidligere fødevareminister, men han er mere åben over for et nationalt forbud. Det tror jeg, at vi får, når DTU's undersøgelse kommer," siger hun.

Advarsel fra professor 
På samrådet pointerede flere ordførere, at der også er andre forskere end dem på DTU, der beskæftiger sig med hormonforstyrrende stoffer. For eksempel har en af verdens førende fertilitetsforskere, professor Niels E. Skakkebæk, Rigshospitalet, direkte opfordret politikerne til at indføre et forbud. Ordførerne påpegede det paradoksale i, at Miljøministeriet tildeler Center for Hormonforstyrrende Stoffer, hvor Skakkebæk sidder, millioner til forskning, mens Fødevareministeriet ikke vil høre på centerets anbefalinger.

Henrik Høegh fastslog, at han lyttede til alle, men at Center for Hormonforstyrrende Stoffer endnu ikke har udført studier om bisfenol-A.

Ikke kun DTU 
Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, mener, at ministeren lytter for meget til DTU og for lidt til andre.
"Det er et stort problem, at man i Fødevareministeriet læner sig op af DTU og EFSA, og ikke anerkender, at der er andre forskere, som er nået frem til andre resultater. Resultater som giver anledning til at sige, at der er en begrundet mistanke om, at stoffet er farligt."

Samme opfattelse har Pia Olsen Dyhr.
"Ministeren læner sig for meget op ad Fødevareministeriets hidtidige linje, hvor DTU bliver regnet for den øverste myndighed. Jeg ved, at DTU og Center for Hormonforstyrrende Stoffer ikke er enige på dette område, så jeg håber, at ministeren også vil høre centerets mening."

SF efterlyste på samrådet bedre information til borgerne,, for eksempel i form af en positivliste på en hjemmeside, hvor forældre kan tjekke, hvilke produkter der ikke indeholder bisfenol-A. Den ide var fødevareministeren parat til at gå videre med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00