Debat

Jordemødre: Kommunerne skal ikke oprette døgnberedskab for nybagte forældre

DEBAT: Det vidner om mangel på viden, når tre sygeplejersker foreslår, at et kommunalt beredskab skal stå til rådighed for nybagte forældre i dagene efter fødslen. Den nuværende organisering fungerer allerede, skriver Lillian Bondo fra Jordemoderforeningen.

Det skal ikke være en kommunal opgave at være til rådighed for nybagte forældre, når gennemsnittet per kommune er under én fødsel hver anden dag, skriver Lillian Bondo fra Jordemoderforeningen.
Det skal ikke være en kommunal opgave at være til rådighed for nybagte forældre, når gennemsnittet per kommune er under én fødsel hver anden dag, skriver Lillian Bondo fra Jordemoderforeningen.Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lillian Bondo
Formand, Jordemoderforeningen

Tre sundhedsplejersker skrev i indlægget ’Brug sundhedsplejen i stedet for at indlægge raske kvinder’ om nybagte førstegangsforældres behov for opbakning efter en fødsel.

Indlægget bærer desværre præg af manglende viden om førstegangsfødendes sundhedstilstand efter en fødsel, manglende viden om baggrunden for den model, som Sundhedsstyrelsen har anbefalet gennem mange år – og manglende viden om, hvad jordemødres faglighed kan byde på.

Nybagte forældre har forskellige behov
Det er ikke således, at “langt hovedparten af de godt 30.000 førstegangsfødsler årligt i Danmark foregår uden komplikationer”.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Mange sættes i gang, mange oplever mindre eller større indgreb, herunder bliver langt over 80 procent syet i mellemkødet eller i skeden efter en fødsel – måske kun et par sting, måske flere.

Det er ikke patologiske forhold, men den nybagte mor har en berettiget forventning om at blive mødt af personale i dagene efter fødslen, personale, der er uddannet i fødselshjælp og omsorg for den nybagte mor – kvinden.

Jeg har svært ved at se det hensigtsmæssige i et kommunalt døgnberedskab, når det døgndækkende beredskab, der allerede er gearet til opgaven, findes på føde- og barselsafdelingerne i dag.

Lillian Bondo
Formand, Jordemoderforeningen

Regeringen foreslår i deres udkast til en sundhedsreform – i lighed med Socialdemokraterne og SF – at førstegangsfødende sikres indlæggelse i to døgn efter fødslen.

Der vil være kvinder, der har brug for et par dage med tæt opbakning fra personale på en barselsafdeling, selvom de har været igennem en for os fagpersoner helt normal graviditet og fødsel.

Det kan være kvinder, der oplever høj grad af usikkerhed, og som har behov for at være i institutionelle rammer med meget hurtig adgang til professionel hjælp – også selv om de på det fysiske plan er at betegne som raske.

Der vil være andre kvinder, der gerne vil hjem så hurtigt som muligt.

Vi skal kunne imødekomme begge ønsker og behov med kvalificerede tilbud om opbakning vedrørende blødning, smerter, amning, søvn, fagligt kvalificeret gennemgang af fødslen – alt det, der fylder for den nybagte familie.

Systemet fungerer allerede
Når politikerne prioriterer indlæggelse i den tidlige barsel til førstegangsforældre, så vælger jeg at se det som et signal om, at de har øje for de langsigtede positive sundhedsmæssige gevinster ved en tidlig indsats.

Et forhold, der er vigtigt for de nybagte forældre i den første tid efter fødslen, er muligheden for at kunne kontakte en kompetent sundhedsfaglig person – døgnet rundt.

Alle regioner og fødesteder efterlever i dag Sundhedsstyrelsens anbefalinger om åben rådgivning i ugen efter fødslen, hvor forældrene kan henvende sig telefonisk og personligt døgnet rundt ved behov for hjælp og rådgivning.

Mange fødesteder tilbyder et eller to besøg af en jordemoder i døgnene efter fødslen, når en førstegangsfødende går hjem ambulant.

Det er en hensigtsmæssig og velfungerende organisation, der allerede er gearet til at varetage opgaven, fordi personale allerede er tilstede på hospitalets føde- og barselsafdeling.

Læs også

Kommunalt beredskab er en dårlig løsning
Nu foreslår de tre debattører en ny organisering, hvor 98 kommuner skal varetage opgaven og være til rådighed for de hjemsendte familier døgnet rundt.

Lad os sige, at halvdelen af alle førstegangsfødende går hjem, det er cirka 15.000 hjemvendte familier om året. Men ser vi på de 98 kommuner, vil kun et fåtal have to eller flere fødsler daglig.

Gennemsnittet per kommune er under én fødsel hver anden dag – 153 nye familier årligt.

Jeg har svært ved at se det hensigtsmæssige i et kommunalt døgnberedskab, når det døgndækkende beredskab, der allerede er gearet til opgaven, i dag findes på føde- og barselsafdelingerne, hvor sundhedsplejen allerede nu møder familier med behov i graviditeten, den ny familie på 4.-5. dag, og i øvrigt gør et fremragende stykke opsporende og sundhedsfremmende arbejde i tiden fremover med familien.

Vi stiller gerne op til at nytænke. Vi er enige i at friholde dyre hospitalssenge.

Indret i stedet gerne low-tech barselshvileenheder med fagligt forsvarlig barselsomsorg – der, hvor familien ikke vælger at gå hjem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lillian Bondo

Præsident for Nordisk Jordmorforbund, foredragsholder, jordemoder på Rigshospitalet
Jordemoder (1984), MPA (2008)

0:000:00