Kostråd: Spar på salt og rødt kød

BAGGRUND: Et opdateret vidensgrundlag, en række sproglige forsimplinger samt nye anbefalinger om salt og rødt kød. Det var resultatet, da Danmark tirsdag fik nye kostråd – igen.
Ifølge de nye kostråd bør danskerne maksimalt spise 500 gram rødt kød om ugen.
Ifølge de nye kostråd bør danskerne maksimalt spise 500 gram rødt kød om ugen. Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Der, hvor vi kan se en rigtig tydelig forskel, er blandt de samfundsgrupper, der har den korteste uddannelse. Det er dem, der spiser mindst frugt og fisk, men samtidig har det højeste indtag af fedt og sodavand.

Gitte Gross
Afdelingschef, DTU Fødevareinstituttet
Først var der fem, så var der syv, så var der otte, og nu er der ti.

Det drejer sig om de danske kostråd. De officielle pejlemærker for en sund kost.

Eller som Fødevareminister Karen Hækkerup (S) sagde, da hun ved fremlæggelsen onsdag gik på talerstolen.

"Hvis man gerne vil leve det gode liv, hvor sundhed, den balancerede kost og motionen går op i en højere enhed, vil vi gerne give nogle rettesnore, som danskerne kan falde tilbage på."

Dokumentation
De 10 kostråd

1) Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Når du spiser varieret, har du de bedste muligheder for at få de næringsstoffer, du skal bruge, for at holde dig sund og rask.

Det er vigtigt, at du ikke spiser for meget og er fysisk aktiv. Så er det nemmere at holde en sund vægt. Du styrker også dit mentale og fysiske velvære og forebygger en række livsstilssygdomme.

2) Spis frugt og mange grøntsager
Grøntsager og frugt indeholder mange af de mineraler og vitaminer, du skal bruge, for at holde kroppen sund og rask.

Grøntsager og frugt indeholder desuden relativt få kalorier, og særligt de grove grøntsager indeholder mange kostfibre. Når du spiser frugt og mange grøntsager, bliver det derfor nemmere at holde eller opnå en sund vægt.

3) Spis mere fisk
Fisk, og især fed fisk, indeholder bl.a. fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer.

Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.

4) Vælg fuldkorn
Fuldkorn indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler.

Fuldkornsvarianter af brød og kornprodukter er vigtige i dagens måltider, da de indeholder mange vigtige næringsstoffer.

Spis mindst 75 g fuldkorn om dagen. Det svarer f.eks. til to dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.

5) Vælg magert kød og kødpålæg
Kød indeholder proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for.

Når du vælger det magre kød frem for kød med højt fedtindhold, får du de gode næringsstoffer fra kødet, men ikke så meget mættet fedt. Mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Vælg kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt. Spis højst 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin.

6) Vælg magre mejeriprodukter
Mejeriprodukter indeholder både protein og mange forskellige vitaminer og mineraler. De er bl.a. en vigtig kilde til kalcium i vores mad. Men mejeriprodukter indeholder også mættet fedt, som i for store mængder kan øge risikoen for livsstilssygdomme.

Når du vælger de magre varianter af mejeriprodukter frem for de fede, får du produkternes gode næringsstoffer, men mindre mættet fedt.

7) Spis mindre mættet fedt
Vi spiser ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der findes i smør og smørblandinger, mælk, ost og kød.

Fedtet i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Men for meget mættet fedt kan øge risikoen for livsstilssygdomme.

8) Spis mad med mindre salt
Vi spiser for meget salt, da vi dagligt får otte-ti g salt igennem maden.
Du kan med fordel sænke dit forbrug med ca. tre g dagligt. Det svarer til en halv tsk.

Det meste salt får vi fra forarbejdede produkter som brød, kødprodukter, ost og færdigretter. Under 20 % af saltet tilsætter vi selv.

9) Spis mindre sukker
Over 80 % af sukkeret får vi fra slik, sodavand, is og kager. Vi får ca. 10 % fra søde morgenmadsprodukter og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker, som f.eks. frugtyoghurt.

Hvis du får mange tomme kalorier i form af sukker fra det, du spiser og drikker, optager det pladsen for den sunde mad. Det kan gøre det svært at få de vitaminer og mineraler, du har brug for.

10) Drik vand
Vand dækker dit væskebehov uden at bidrage med unødvendige kalorier.

Når du drikker vand i stedet for drikke med tilsat sukker eller alkohol, er det nemmere at nå eller opretholde en sund vægt.

Kaffe og te tæller med i dit væskeregnskab. Husk dog at spare på sukkeret og fløden.

Kilde: www.altomkost.dk/


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00