Debat

Novo om kronikerstrategi: Vækst og værdi for patienter kan sagtens gå hånd i hånd

En af nøglerne til at løfte og fremtidssikre sundhedsvæsenet er at bruge danske kompetencer inden for teknologi og innovation. Det er ikke uforeneligt at sikre et bedre liv for patienter med kroniske sygdomme og skabe vækst – tværtimod, skriver landechef i Novo Nordisk Danmark i replik til Danske Patienter.

Sundhedsvæsenet skal blive bedre opspore kronisk syge, så behandlingen kan sættes i gang tidligere. Her kan vi blandt andet bruge nye teknologiske løsninger og innovative behandlingsformer, skriver landechef i Novo Nordisk Danmark.
Sundhedsvæsenet skal blive bedre opspore kronisk syge, så behandlingen kan sættes i gang tidligere. Her kan vi blandt andet bruge nye teknologiske løsninger og innovative behandlingsformer, skriver landechef i Novo Nordisk Danmark.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kasper Bødker Mejlvang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når regeringen forhåbentlig inden længe præsenterer sit længe ventede udspil til en kommende sundhedsaftale, er det helt afgørende, at udspillet indeholder konkrete løsningsforslag til, hvordan man styrker indsatsen på kronikerområdet. Det synes der at være der bred enighed om blandt sundhedsvæsnets aktører.

Allerede i dag har mere end 1,2 millioner danskere én eller flere kroniske sygdomme, og antallet forventes at stige de kommende år, i takt med at befolkningen heldigvis lever længere. Derfor er det også nødvendigt, at vi gearer sundhedsvæsnet til at håndtere det stigende antal danskere, der lever med diabetes, KOL, gigt eller en anden kronisk lidelse. 

Vi skal blive bedre til at opspore dem, der er syge, så behandlingen kan sættes i gang tidligere. Her kan vi blandt andet bruge nye teknologiske løsninger og innovative behandlingsformer.

Kasper Bødker Mejlvang
Landechef, Novo Nordisk Danmark

Sker der ikke, kan resultatet meget vel blive, at vores sygehusvæsen kollapser. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagde det meget præcist på en sundhedskonference, hvor han for nylig slog fast, at det specialiserede sundhedsvæsen er ved at ”sande til”, blandt andet fordi man skal behandle flere og flere mennesker med kroniske sygdomme på sygehusene.

Og direktøren i Danske Regioner, Adam Wolf, understregede ved samme lejlighed, at vi skal holde de mange kronikere uden for sygehusene ved at sikre, at de kan få en ordentlig behandling i det primære sundhedsvæsen, så vi ”forebygger forværring af sygdom”.

Udover i klassisk forstand gennem eksempelvis kost og motion at forebygge, at vi får kroniske lidelser, er en af nøglerne til at løfte og fremtidssikre vores sundhedsvæsen altså, at vi skal blive bedre til at opspore dem, der er syge, så behandlingen kan sættes i gang tidligere. Og her kan vi blandt andet bruge nye teknologiske løsninger og innovative behandlingsformer.

LÆS OGSÅ: Danske Patienter: Vækst, eksport og teknologi må ikke diktere ny kronikerstrategi

Innovation kommer ikke kun patienter til gode

Danske Patienter advarer imidlertid imod, at en styrket kronikerindsats ikke må blive en vækststrategi. I et indlæg i Altinget Sundhed skriver formand Klaus Lunding, at en strategi på kronikerområdet skal have ”fokus på, hvad der skaber værdi for patienterne”, og ikke kun på, hvad der gavner Danmarks ”eksport og samfundsøkonomi”. 

For mig at se er der altså ingen modsætning mellem at skabe værdi for patienterne, så de kan leve et godt liv med deres sygdom, og skabe vækst – faktisk tværtimod.

Kasper Bødker Mejlvang
Landechef, Novo Nordisk Danmark
 

Det synspunkt er vi i Novo Nordisk fuldstændig enige i. Det må naturligvis være sådan, at de løsninger og behandlingsformer, vi udvikler, først og fremmest kommer patienterne til gavn. Men hvis vi samtidig kan bruge innovationen til at vise os frem over for udlandet og derigennem skabe vækst og danske arbejdspladser, er det absolut ingen skade.

For mig at se er der altså ingen modsætning mellem at skabe værdi for patienterne, så de kan leve et godt liv med deres sygdom, og skabe vækst – faktisk tværtimod. Men det er selvfølgelig vigtigt, at afsættet for udviklingen bliver patienternes ønsker og behov og de sundhedsprofessionelles indsigt og viden.

Men jeg mener samtidig i al ydmyghed, at de danske life science-virksomheder kan bidrage til at udvikle vores sundhedsvæsen, herunder kronikerområdet, i samarbejde med borgere, patienter, sundhedsprofessionelle, politikere og sundhedsmyndigheder.

Derfor håber jeg også, at både patientforeninger og repræsentanter for life science-branchen vil få sæde i den nye task force, som regeringen vil nedsætte for blandt andet at styrke og udvikle forebyggelses- og behandlingsindsatsen på kronikerområdet. Hvis vi skal lykkes med at løfte kronikerindsatsen, er der nemlig brug for alle gode kræfter og et samarbejde, der går på tværs af det offentlige og private. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Lunding

Formand, Danske Patienter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Adam Wolf

Adm. direktør, Danske Regioner
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00