Nu kan du igen besøge din mormor, hvis ikke styrelse trækker i nødbremsen

GENÅBNING: Hyppig test af frontpersonale og nålestiksnedlukninger ved lokal smittespredning er strategien, som fra torsdag skal sikre total genåbning af plejehjem.

Mandag meddelte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, at besøgsrestriktioner på plejehjem løftes fra 2. juli. Tirsdag var han i samråd om ældre trivsel under nedlukning, og kort efter offentliggjorde KL og regionerne en aftale om test af plejepersonale.
Mandag meddelte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, at besøgsrestriktioner på plejehjem løftes fra 2. juli. Tirsdag var han i samråd om ældre trivsel under nedlukning, og kort efter offentliggjorde KL og regionerne en aftale om test af plejepersonale.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Mens resten af samfundet er genåbnet, har plejehjem fortsat været omfattet af strikse restriktioner, hvor besøg kun kunne foregå i telte eller på udendørs arealer.

Men fra torsdag den 2. juli normaliseres forholdene nu også på plejehjem, så der igen frit kan aflægges besøg både indendørs og udendørs.

Det meddelte Sundheds- og Ældreministeriet mandag i en pressemeddelelse.

Partier og organisationer har gennem længere tid lagt pres på Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) for at lempe besøgsrestriktionerne, og meddelelsen om genåbningen kom dagen før et samråd tirsdag om konsekvenserne for ældres trivsel.

"Vi er som samfund kommet gennem første del af epidemien på en måde, som gør det muligt at begynde genåbningen af samfundet - herunder plejehjem. Men vi er nødt til at være forsigtige, vi har set eksempler på, hvor hurtigt det kan gå, hvis først smitten kommer ind på et plejehjem," sagde Heunicke på samrådet med henvisning til coronaudbrud på plejehjem i Hjørring.

Hjørring har dannet skole
Den akutte nedlukning, inddæmning og opsporing efter udbruddet i Hjørring har ifølge ministeren dannet skole for en grundsten i den nye genåbningsstrategi på ældreområdet.

Hvis smittetrykket stiger i et lokalområde, kan Styrelsen for Patientsikkerhed fremover reagere med såkaldte 'nålestiksnedlukninger'.

Konkret betyder det, at styrelsen skal vurdere, om der er grundlag for at pålægge kommunalbestyrelsen i en kommune at udstede besøgsforbud på plejehjem, hvis antallet af smittede i kommunen overstiger 20 personer pr 100.000 indbyggere.

Ligger antallet af coronasmittede i kommunen derimod mellem 10 og 20, skal styrelsen skride ind med akut rådgivning for at standse smittespredningen.

"Det er altså en trappemodel med en vis form for automatik," forklarede Heunicke på samrådet, hvor han også understregede, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger vil blive opdateret i forhold til den nye model.

Udvalgte besøg tilladt under nedlukning
Hvis der i et lokalområde igen lukkes ned for plejehjem, vil det dog fortsat være muligt at få besøg i kritiske situationer af nærmeste pårørende, samt i alle tilfælde af én udvalgt pårørende - for eksempel en ægtefælle. 

"Når vi gør det her, så gør vi det fordi det er meget vigtigt, at vi får åbnet op. Det er alle partier med på, og det er jeg også selv med på. Men vi kan være helt ærlige og sige, at det fremover - også over sommeren, vil blive nødvendigt med nålestiksnedlukninger. Sådan vil det desværre være, så længe sygdommen er her," sagde Heunicke på samrådet.

Samrådet var indkaldt af Nils Sjøberg, der er ældreordfører for Radikale Venstre.

Han erklærede sig godt tilfreds med udviklingen, men varslede flere opfølgende spørgsmål til ministeren efter samrådet.

Aftale skal sikre test af frontpersonale
Det andet ben i genåbningsstrategien på ældreområdet er hyppig test af frontpersonale, forklarede Heunicke på samrådet.

Kort efter offentliggjorde regeringen, KL og Danske Regioner en aftale, som skal sikre systematisk overvågning og lettere adgang til test for pleje- og sundhedspersonale.

"Det har været et travlt og krævende forår, og det her er endnu en opgave, som koster kræfter. Derfor er jeg også glad for, at vi har sikret, at det kan foregå på den enkelte arbejdsplads og med mindst mulig gene for den enkelte medarbejder," siger formand for KL Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Det nye system skal i langt højere grad gøre det muligt at blive testet på arbejdspladsen.

Hyppigheden af testene skal afstemmes efter, hvor udbredt smitten er i den enkelte kommune. Ud over den jævnlige test vil der være særlige testindsatser i udbrudssituationer.

I kommuner med højt smittetryk iværksættes testprogrammet med det samme. For de øvrige sættes systemet op frem mod slutningen af august – tiden skal blandt andet bruges på oplæring af kommunale medarbejdere i at pode.

Beslutningen falder i god jord hos FOA, som repræsenterer sosu-personalet. 

Kære Facebook venner Så lykkedes det 💪💪💪👍👍👍 Det er lige besluttet, at frontpersonalet skal testes. Det har vi i FOA i...

Posted by Torben Hollmann on Tuesday, 30 June 2020

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Heitmann

Formand, Krifa, Sclerosehospitalerne og Vælg Klogt, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Nils Sjøberg

Fhv. MF (R), fhv. medlem, Europaudvalget og Nordisk Råd
cand.pæd., BA i teologi og religionshistorie (Københavns Uni.), lærer

0:000:00