Debat

PLO: Fast læge er en medicin, vi bør ordinere til alle

Mens antallet af ældre og multisyge stiger, stagnerer antallet af praktiserende læger. Man kan hverken styre, organisere eller lede sig ud af så massiv lægemangel, som Danmark lider under i dag. Men almen praksis skal være i stand til at gribe de opgaver, som udviklingen fortsat fører med sig, skriver Jørgen Skadborg.

I
almen praksis skal vi forebygge, opspore og behandle sygdom og
funktionsnedsættelse for dem alle, så de i videst muligt omfang kan leve et
sundt og værdigt liv, skriver Jørgen Skadborg.
I almen praksis skal vi forebygge, opspore og behandle sygdom og funktionsnedsættelse for dem alle, så de i videst muligt omfang kan leve et sundt og værdigt liv, skriver Jørgen Skadborg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jørgen Skadborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fremtiden for almen praksis i Danmark er en balancegang mellem at bevare de mange elementer, der fungerer godt.

Ikke mindst vigtigheden af egen læge, der kender sine patienter, og en effektiv og veldrevet sektor, der leverer høj kvalitet for blot 1.540 kroner om året per dansker – og at tænke nyt i forhold til nye udfordringer og behov.

Kan vi undvære egen læge, spørger Altinget. Nej, for vi ved fra dansk og international forskning, at det øger borgernes sundhed, når vi har en læge, vi kender godt.

En stor norsk undersøgelse viser, at kontinuitet mellem læge og patient reducerer vagtlægebrug med 13 til 30 procent, antal akutte indlæggelser med 12 til 28 procent og dødelighed før tid med otte til 25 procent.

At man har sin egen, faste læge, er en medicin, vi burde ordinere til alle borgere. Derfor er det så vigtigt, at vi øger antallet af praktiserende læger, og at vi forbedrer vilkårene for at være læge i de områder, hvor der bor flest syge danskere.

Danske læger mangler tid

Altinget spørger, hvilke opgaver almen praksis i højere grad bør løse i fremtiden. Her vil jeg for det første pege på, at vi skal have bedre tid til at løse de nuværende opgaver.

Temadebat

Hvilken rolle skal almen praksis spille i fremtidens sundhedsvæsen?

Sundhedsstrukturkommissionen er ved at udarbejde en række anbefalinger.

Altinget Sundhed inviterer aktører og eksperter til at give deres syn på fremtiden for sundhedsvæsenets hovedindgang.

Hvis du vil deltage i debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected].

 

Alt for mange oplever, at deres læge ikke har tid nok, eller at de skal vente i irriterende lang tid, før de kan komme til.

Den demografiske udvikling er ikke kun et fremtidsscenarie.

Det er en udvikling, der har været i gang i årtier, og mens antallet af ældre og multisyge har været hastigt stigende, er antallet af praktiserende læger stagneret.

Man kan hverken styre, organisere eller lede sig ud af så massiv en lægemangel, som vi lider under i dag.

Men i takt med, at vi bliver flere læger, skal almen praksis være i stand til at gribe de opgaver, som den demografiske udvikling fortsat vil føre med sig. Der bliver flere ældre, flere multisyge og flere psykisk syge.

I almen praksis skal vi forebygge, opspore og behandle sygdom og funktionsnedsættelse for dem alle, så de i videst muligt omfang kan leve et sundt og værdigt liv.

Selvledelse rummer store potentialer

Skal de praktiserende læger have lokale chefer, spørger Altinget. Det kommer an på, hvad der menes.

Praktiserende læger lader sig primært lede af faglige og meningsfulde standarder, der fører til gode resultater og veludført arbejde. Men det kan naturligvis ikke stå alene.

Vi kan løfte den almenmedicinske lægefaglige ledelse til et højere og mere effektivt niveau.

Jørgen Skadborg
Formand, Praktiserende Lægers Organisation

99 procent af de praktiserende læger deltager på en forpligtende måde i kollegial ledelse i kvalitetsklyngerne, som vi i almen praksis har udviklet i samarbejde med regionerne.

Jeg ser et stort potentiale i at videreudvikle disse kvalitetsklyngers arbejde og selvledelse.

Endelig har vi lokale almenmedicinske lægefaglige ledere, de såkaldte praksiskonsulenter, og de har nogle steder haft gennemslagskraft som formidlere af det gode samarbejde og den gode lægefaglighed mellem sygehuse, kommunerne og almen praksis.

Vi kan løfte den almenmedicinske lægefaglige ledelse til et højere og mere effektivt niveau ved at integrere disse ledere i såvel sygehusenes som kommunernes faglige ledelseslag. Med respekt for, at praktiserende læger er selvstændige erhvervsdrivende.

Læs også

Endelig spørger Altinget, om det offentlige bør have større indflydelse på almen praksis, end det har i dag - og hvis ja, hvordan?

Jeg ser gerne, at vi får en stærkere national styring af, hvor der oprettes nye ydernumre til de praktiserende læger.

Jørgen Skadborg
Formand, Praktiserende Lægers Organisation

Mit svar er: Ja, på nogle områder kunne det offentlige godt spille en mere aktiv rolle.

Eksempelvis i at definere opgavevaretagelsen, kvalitetsstandarder og indikatorer samt i at sikre ensartede ydelser over hele landet.

Det offentlige kunne bidrage mere direkte i udformningen af nationale sundhedsstrategier, hvor almen praksis indgår som en central aktør, især i forhold til forebyggelse og tidlig intervention.

Jeg ser også gerne, at vi får en stærkere national styring af, hvor der oprettes nye ydernumre til de praktiserende læger.

Det kan blive et centralt værktøj i at sikre bedre lægedækning de steder i landet, hvor der i dag mangler læger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Skadborg

Formand, PLO - Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00