Debat

Professor: Basér brystkræftscreening på viden om den enkelte kvindes risiko

REPLIK: Det er indlysende, at brystkræftscreening, der er baseret på viden om den enkelte kvindes risiko, er bedre end en one size does not fit all-model uden viden om hendes risiko, skriver professor.

Med hensyn til brystkræft har vi stor viden om risikofaktorer fra livsstil, familiehistorie, almindelige genetik og brystvævets udseende på mammografibilledet, skriver professor.&nbsp;(Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix)<br>
Med hensyn til brystkræft har vi stor viden om risikofaktorer fra livsstil, familiehistorie, almindelige genetik og brystvævets udseende på mammografibilledet, skriver professor. (Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stig Egil Bojesen
Klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin, Herlev-Gentofte Hospital

Dansk Selskab for Almen Medicin har i Altinget kommenteret vores indlæg om personlig medicin inden for screening og tidlig opsporing af sygdom.

Vi er helt enige i, at forsigtighedsprincippet, når man bevæger sig ud i ukendt land og individuel risikobaseret screening af den almindelige voksne befolkning for at opspore forskellige cancersygdomme er et helt nyt og – for os at se – meget lovende koncept. 

Vi medgiver, at evidensen for gevinster ved anvendelse af dette koncept indtil videre er beskeden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Med hensyn til brystkræft har vi i dag stor viden om risikofaktorer fra livsstil, familiehistorie, almindelig genetik og brystvævets udseende på mammografibilledet. 

Lav et randomiseret studie
Vi ved også, hvordan de regnes sammen til ét risikoestimat for hver kvinde.

Brystkræftscreening baseret på viden om den enkelte kvindes risiko er bedre end en one-size-does-not-fit-all-model uden viden om hendes risiko.

Stig Egil Bojesen
Klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin, Herlev-Gentofte Hospital

Derfor var vores vigtigste ærinde med indlægget at foreslå, at man tester den simple og, synes vi, relativt indlysende hypotese, at brystkræftscreening baseret på viden om den enkelte kvindes risiko er bedre end en one size does not fit all-model uden viden om hendes risiko.

Vi tror, at den bedste vej frem til konkret viden om dette vil være et randomiseret studie, der tester ovennævnte hypotese i tæt samarbejde med de involverede kvinder, så vi ud over streng videnskabelig evidens også høster indsigt i, om og hvordan kvinderne ville acceptere og reagere på dette.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00