Regioner: Pengene for næste år er brugt

ØKONOMIAFTALE: Genopretningsaftalen giver ekstra 1,5 mia. til sundhedsområdet i 2012. Det er langt fra nok, fastslår Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), på startdagen for forhandlingerne om regionernes økonomi i 2012.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Fortæl os, hvilke behandlinger vi skal stoppe med at udføre. Det vil modsvaret være fra regionerne, hvis regeringen i dag på det første forhandlingsmøde om økonomiaftalen for 2012 slår fast, at næste års løft på sundhedsområdet vil være 1,5 mia. kroner.

1,5 mia. kroner er nemlig halvdelen af de i alt tre milliarder, som regeringen med genopretningsaftalen har afsat til sundhedsområdet i 2012 og 2013.

Ifølge formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), er udgiftspresset i regionerne så voldsomt, på grund af stadig flere patienter og dyre behandlingsmetoder, at regeringen må hoste op med mere end 1,5 mia. kroner.

"1,5 mia. vil være brugt allerede inden, at regeringen har stillet et eneste ønske om nye tiltag. Vi har i de to seneste økonomiaftaler bremset kraftigt op. Men nu er alle lagre og reserver brugt - også i forhold til personalet," siger Bent Hansen.

I så fald må de sige, hvilke behandlinger vi skal stoppe med at udføre.

Bent Hansen (S)
Formand for Danske Regioner

Hvor skal vi spare?
Han peger blandt andet på, at man i økonomiaftalen for 2010 tillod en udgiftsvækst på 3 procent, hvilket skal ses i forhold til, at væksten året før var på 8 procent.

Ifølge ham vil 1,5 mia. ekstra til sundhedsområdet svare til en vækst på 1,5 procent i runde tal. Og en vækst på under to procent er ikke realistisk, slår han fast.

"I så fald må de sige, hvilke behandlinger vi skal stoppe med at udføre. Og det harmonerer dårligt med de mange ønsker, vi har hørt i det forgangende år om løft i psykiatrien, bedre forhold for de ældre, medicinske patienter og døgndækning i forhold til behandling af blodpropper i hjernen," siger Bent Hansen. Han peger også på, at telemedicin igen og igen efterspørges af politikerne, ligesom der også er voldsomt pres for, at flere kan være i respirator i eget hjem.

Uden at Altinget har kunnet få det bekræftet, tyder noget på, at de igangværende forhandlinger om en sundhedspakke mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne kan munde ud i, at der bliver mere end 1,5 mia. kroner til sundhedsområdet til næste år.

Raser over krav fra Ørum
Kristendemokraternes medlem af Folketinget, Per Ørum Jørgensen, har dog også slået fast, at der skal være fuldt udbyggede akutfunktioner og fødeafdelinger i Holstebro, Svendborg og Næstved, efter de store supersygehuse er indviet.

Hvis Per Ørum Jørgensen kommer igennem med sit krav, der er betaling for hans støtte til tryghedspakken, vil det blive en del af økonomiaftalen for 2012.

Men også her vil regionerne kræve flere penge.

"Det vil kræve en lovændring, og så må Sundhedsstyrelsen melde ud, hvilke retningslinjer vi så skal lave akut-dækningen efter. Og med lovændringen vil vi kræve fuld økonomisk kompensation for de øgede udgifter, det vil afstedkomme," siger Bent Hansen, der er ærgerlig over, at man fra Christiansborg efter alt at dømme vil ændre i regionernes akutplaner og Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

0:000:00