Regionerne og PLO genoptager dialog om, hvad de skal gøre ved budgetskred i almen praksis

Regionerne og de praktiserende læger har ikke opgivet at blive enige om en måde at bremse udgifterne til almen praksis året ud. Det fortalte Heino Knudens (S) og Jørgen Skadborg fra PLO, da de mødtes til debat i Altingets sundhedspodcast.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Andreas WindOle Nikolaj Møbjerg Toft

Hvad skal regionerne og de praktiserende læger gøre for at forhindre en stor budgetoverskridelse for almen praksis i år?

Skal der pilles ved lægernes honorar, eller bør de snarere skrue lidt ned for arbejdet?

Det har Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) været langt fra at kunne blive enige om hidtil.

Men nu forsøger de igen.

Det kom frem, da regionsformand Heino Knudsen (S) og PLO-formand Jørgen Skadborg tirsdag gæstede Altingets sundhedspolitiske podcast.

"Vi har en en fin dialog, og den vil vi se frem til at fortsætte," lød det fra Heino Knudsen, og Jørgen Skadborg kvitterede:

"Respekt for det du lige sagde om, at vi jo faktisk har genoptaget dialogen om, hvad vi kan gøre I fællesskab," sagde PLO-formanden.

Men de to parter har forskellige ønsker til, hvordan man bør spare penge i almen praksis året ud:

"Forskellen er, at vi foreslår nogle aktivitetsbegrænsninger. I (regionerne, red.) vil gerne have aktiviteten ned på anden vis, f.eks. ved at nedsætte honorarerne på visse ting. Det hører jo til et forhandlingsrum, så det vil jeg ikke tale med om i dag," lød det fra Jørgen Skadborg.

Læs også

For Heino Knudsen, som også står i spidsen for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, er det vigtigt, at besparelserne findes på andre måder, end ved at svække tilbuddet til borgerne.

"Det er afgørende for os at finde nogle modeller, som ikke går ud over patienterne. Man har pludselig hørt nogle gå ud og sige, at nu skal de holde lukket flere dage om ugen. Det er jo ikke en farbar vej i et sundhedsvæsen," sagde han i Altingets studie.

Vrede eller afslappede læger?

Tidligere i oktober advarede PLO her i Altinget om et forventet overskridelse af det aftalte økonomiloft for almen praksis på 1,5 procent, når året er omme og hvis aktivitetsniveauet fortsætter – eller godt 140 millioner kroner.

Aftalen med regionerne er, at en overskridelse på over 0,6 procent af økonomiloftet vil betyde, at praktiserende læger næste år får lidt færre penge for at løse opgaver for regionen, end de ellers ville have fået. 

Læs også

I er private erhvervsdrivende og har fuldstændig sikkerhed for, hvor mange penge, I kan tjene. Er det her ikke bare en slags mængderabat?

"Det synspunkt kan man sagtens antage, og det er der sikkert også mange praktiserende læger, der ser afslappet på. Men der er også rigtig mange, der bliver rigtig vrede over udsigten til måske at skulle tjene 24-30.000 kroner mindre næste år," sagde Jørgen Skadborg.

Men de økonomiske konsekvenser for lægerne lader ikke til at gøre det store indtryk på Heino Knudsen;

"Hvis ikke vi lander på noget, hvor vi kan indhente det (overforbruget, red.) i år, så er det jo ikke sådan, at vi kommer ud og tager penge fra de praktiserende læger. Det er vigtigt at understrege i den her debat. Der er nogle pris- og lønfremskrivninger, som så vil komme en lille smule langsommere og den aftale vi har, står vi naturligvis 100% bag," sagde Heino Knudsen.

Wegovy afslører et behov styring

Det er kraftigt stigende udgifter til populært vægttabsmedicin som Wegovy, der ifølge PLO udgør en stor del af det forventede budgethul.

For Jørgen Skadborg er det et eksempel på, at der er brug for mere national styring af, hvilke opgaver der bør prioriteres i almen praksis: 

Læs også

"Det har jo overhovedet ikke været styret. Det er kommet ind fra højre og så pludselig fra nytår af var der en kæmpe efterspørgsel. Vi kommer til at levere 400.000 konsultationer i år, der alene drejer sig om Wegovy. Der er ingen styring på det - det er bare bestemt af Lægemiddelstyrelsen, hvem der kan få det," sagde han.

Hør hele den ophedede debat om almen praksis her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Skadborg

Formand, PLO - Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (Aarhus Uni. 1995)

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00