Debat

RH og LIF: Et statsligt sundhedstjek, tak

DEBAT: Sundhedsindustrien og Sund Vækst har afgørende betydning for Danmarks fremtid, skriver regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) og Lægemiddelindustriens Ida Sofie Jensen. Men skal vi handle på potentialet, kræver det et statsligt sundhedstjek.

"Lægemiddelindustrien, hospitaler og universiteter er parate til at gå i dialog med sundhedsministeren for at finde ud af, hvordan vi skaber rammer for et styrket samarbejde om klinisk forskning og forsøg til gavn for både vækst og livskvalitet i Danmark," skriver Ida Sofie Jensen og Sophie Hæstorp Andersen (S).
"Lægemiddelindustrien, hospitaler og universiteter er parate til at gå i dialog med sundhedsministeren for at finde ud af, hvordan vi skaber rammer for et styrket samarbejde om klinisk forskning og forsøg til gavn for både vækst og livskvalitet i Danmark," skriver Ida Sofie Jensen og Sophie Hæstorp Andersen (S).
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S) og Ida Sofie Jensen
Regionrådsformand i Region Hovedstaden og koncernchef i Lægemiddelindustiforeningen

Hver dag går tusindvis af dygtige mennesker på arbejde i Greater Copenhagen, det store samarbejde på tværs af regionerne i Skåne, Sjælland og Hovedstaden.

De mennesker sikrer, at sundhedsindustrien i Greater Copenhagen er bredt anerkendt som en af verdens stærkeste.

Her er store globalt orienterede virksomheder inden for lægemidler og medico-teknisk udstyr og en underskov af små og mellemstore virksomheder, der forsker, udvikler og leverer produkter og ydelser til branchen. Greater Copenhagen er en erhvervsklynge og et geografisk hotspot, der er kilde til tusindvis af arbejdspladser og stor eksport.

Fakta
Giv din mening til kende!
Send et indlæg til [email protected]

Et statsligt sundhdstjek
Sundhedsindustrien og Sund Vækst er nogle af de ting, vi skal leve af i fremtiden, men der er en række store udfordringer, som ligger i de rammer, vi har på området. For hvis vi virkelig skal have noget ud af vores potentiale, så er det på tide med et statsligt sundhedstjek.

For det første har vi brug for, at Sundhedsministeriet kigger på de statslige rammer for kliniske forsøg og for brug af sundhedsdata.

En åben og konstruktiv dialog mellem sundhedsvæsen og lægemiddelindustri skal sikre befolkningens tillid til, at ambitionen om vækst går hånd i hånd med ønsket om bedre behandling og et bedre sundhedsvæsen.

Sophie Hæstorp Andersen og Ida Sofie Jensen
Regionrådsformand i Region Hovedstaden og koncernchef i Lægemiddelindustiforeningen

Vi vil gerne tiltrække flere af de store internationale studier, hvor nye lægemidler testes i Danmark til glæde for vores patienter og med vækstmuligheder for virksomhederne.

Danmark skal simpelthen gøres endnu mere attraktivt for de forskende virksomheder.

For det andet har vi brug for, at mulighederne for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft forbedres.

Vi mangler både dygtige forskere og fagfolk til produktionen af lægemidler i Danmark, og det er dem, der skal være med til at sikre høj international kvalitet i både forskning, udvikling og produktion af lægemidler.

For det tredje er der brug for fri mobilitet af arbejdskraft mellem landene i Øresunds-regionen og videre ud på tværs af andre lande.

Det er stadig en udfordring for virksomhederne at tiltrække og lade medarbejdere arbejde på tværs af landegrænser.

Nøglen til succes
På hospitalerne og i lægemiddelindustrien arbejder vi tæt sammen om i fællesskab at finde bedre lægemidler. Det er nøglen til, at vi også i fremtiden kan tilbyde den bedste behandling til patienterne og samtidig sikre et stærkere sundhedsvæsen, der effektivt og med høj kvalitet kan give personlige behandlingsforløb tilpasset den enkelte patient.

Transparens er særdeles vigtigt for os, så derfor arbejder vi med at skabe de bedst mulige organisatoriske og etiske rammer på området, så alle kan føle sig sikre på, at samarbejdet mellem industri og sygehuse foregår helt, som det skal.

En åben og konstruktiv dialog mellem sundhedsvæsen og lægemiddelindustri skal sikre befolkningens tillid til, at ambitionen om vækst går hånd i hånd med ønsket om bedre behandling og et bedre sundhedsvæsen.

Vi har en lang tradition for at stå sammen om konkrete indsatser.

En række tiltag er gennemført og har været med til at skabe nye biotek-virksomheder og bedre muligheder for kliniske forsøg med nye lægemidler.

Danmark som foregangsland
Det offentlig-private samarbejde NEXT (National Experimental Therapy Partnership) er et godt eksempel.

Intentionen bag NEXT er at gøre Danmark til foretrukket land for den globale lægemiddelindustri, blandt andet ved at optimere mulighederne for at gennemføre de helt tidlige afprøvninger af nye lægemidler på patienter.

Det er forsøg, som vil være med til at styrke lægemiddelindustrien, og som vil være til stor gavn for de offentlige forskere på hospitalerne og de danske patienter, som deltager i forsøgene.

Et andet eksempel er Copenhagen Spin-outs, hvor region, universiteter, hospitaler, industri, forskerparker og investorer samarbejder om at starte nye biotek-virksomheder med udgangspunkt i regionens forskningsmiljøer.

Parterne har netop underskrevet en partnerskabsaftale om at fortsætte samarbejdet, der indtil videre har været med til at skabe 22 nye biotek-virksomheder i regionen.

De og mange andre samarbejdsprojekter bidrager hver især og samlet til udveksling af viden mellem regionen og de private virksomheder, og de styrker værdien af det samarbejde, som alle – myndigheder, virksomheder og borgere – har betydelig gavn af.

Vi er ikke i mål endnu
Der er stadig et stykke vej at gå for at realisere hele potentialet i hele Greater Copenhagen – og resten af Danmark.

Vi ønsker at tilbagelægge det sidste stykke. Vi ønsker vækst på Life Science-området til glæde for patienter og virksomheder.

Lægemiddelindustrien, hospitaler og universiteter er parate til at gå i dialog med sundhedsministeren for at finde ud af, hvordan vi skaber rammer for et styrket samarbejde om klinisk forskning og forsøg til gavn for både vækst og livskvalitet i Danmark.

Derved kan vi fortsætte vores gode arbejde og sammen gøre en forskel!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Sofie Jensen

Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen, adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information, bestyrelsesmedlem Danmarks Statistik
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984), EMP (Insead 2008), EHLP (Insead 2010), DBE (Columbia 2013), Singularity University (2016), EBP (Insead 2018)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00