Debat

Selveje Danmark: Nyt regionalt dobbeltdiagnosetilbud svækker borgernes ret til frit valg

Muligheden for frit valg kan hjælpe borgere til at opnå en højere grad af kontrol i et behandlingsforløb. Alligevel lægger regeringens lovudkast til det nye, regionale dobbeltdiagnosetilbud op til en svækkelse af borgernes rettigheder, skriver Jon Krog.

Oplevelsen af selvbestemmelse kan øge livskvaliteten og skabe rum for, at mennesket kan udvikle sig og forfølge egne ønsker, håb og drømme for fremtiden,
skriver Jon Krog.
Oplevelsen af selvbestemmelse kan øge livskvaliteten og skabe rum for, at mennesket kan udvikle sig og forfølge egne ønsker, håb og drømme for fremtiden, skriver Jon Krog.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Jon Krog
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Frit valg spiller en vigtig rolle i forhold til at få flere i alkohol- og stofmisbrugsbehandling.

I den kliniske retningslinje for social stofmisbrugsbehandling beskrives det, at misbrugsbehandlingen skal højne livskvaliteten og øge borgerens funktionsniveau med udgangspunkt i borgerens egne ønsker og mål.

Det til trods, ligger lovudkastet til det nye, regionale dobbeltdiagnosetilbud op til en svækkelse af borgernes rettigheder.

Læs også

Borgerne får ganske vist ret til frit sygehusvalg, men det frie valg kommer ikke til at omfatte rusmiddelbehandlingen – selvom der i dag er frit valg i forbindelse med alkohol- og stofmisbrugsbehandling.

Det er desværre ikke svært at forestille sig, at en borger vælger at lade sig udskrive fra det nye integrerede dobbeltdiagnosetilbud, fordi misbrugsbehandlingen foregår tre busskift fra herberget, kæledyr ikke må medbringes, eller fordi borgeren ikke oplever at blive set og hørt i forhold til behandlingens tilrettelæggelse.

Det er oplagt at styrke det integrerede behandlingsforløb med ambulante funktioner.

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Nærhed, tilgængelighed og fleksibilitet

I lovudkastet, der blev sendt i høring før jul, blev det understreget, at frit valg ikke er foreneligt med, at behandlingen af den psykiske lidelse og misbruget skal foregå i én sektor på én lokation.

Men i den faglige visitationsretningslinje præciseres det, at den integrerede behandling kan foregå ambulant.

Der kan for eksempel etableres udgående funktioner til borgerens hjem eller bo- og opholdssteder, og behandlingen kan også ske i gadeplansteams.

Det er oplagt at styrke det integrerede behandlingsforløb med ambulante funktioner.

De selvejende leverandører af alkohol- og misbrugsbehandling ved fra erfaring, at tilgængelighed, geografisk nærhed og fleksibilitet har stor betydning for effekten af behandlingen.

Men hvis udgående funktioner kan indgå i den integrerede behandling, bør der også kunne etableres frit valg – så længe det pågældende tilbud lever op til de retningslinjer, der fastsættes for integreret dobbeltdiagnosebehandling.

Læs også

Frit valg styrker autonomi

Det frie valg understøtter, at borgerne opnår den nødvendige tilgængelighed og fleksibilitet i tilbuddet, men det frie valg styrker også borgernes autonomi i deres recovery-proces.

I dag findes der ikke nogen skabelon for integreret dobbeltdiagnosebehandling, men de nuværende retningslinjer for integreret behandling bygger på principperne for recovery-orienteret rehabilitering.

Recovery-orienteret rehabilitering har fokus på at give mennesket kontrollen tilbage over eget liv.

Muligheden for frit valg er ét element, der kan understøtte, at borgeren opnår en højere grad af kontrol og selvbestemmelse i et behandlingsforløb.

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Oplevelsen af selvbestemmelse kan øge livskvaliteten og skabe rum for, at mennesket kan udvikle sig og forfølge egne ønsker, håb og drømme for fremtiden.

Dermed kan fraværet af frit valg også komme til at modarbejde selve grundpræmissen for den recovery-orienterede behandlingsindsats.

Tilbud bør rumme hele mennesket

Mennesker med dobbeltdiagnose er en særlig målgruppe. Det kan være en stor udfordring at få dem i behandling, fordi de mangler sygdomserkendelse, skammer sig over misbruget, eller der er for stor afstand til de rette tilbud.

Ligesom de kan være udfordret i forhold til at leve op til de rammer og betingelser, der er for behandling i den regionale psykiatri.

Hvis vi skal lykkes med at bringe mennesker i recovery, er det afgørende, at det nye regionale dobbeltdiagnosetilbud rummer og møder mennesket, hvor det er.

Muligheden for frit valg er ét element, der kan understøtte, at borgeren opnår en højere grad af kontrol og selvbestemmelse i et behandlingsforløb.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

0:000:00