Sygeplejerskerne og Lifs syn på sundhedsloven

Altinget bringer her Dansk Sygeplejeråd og Lægemiddelindustriforeningens syn på den nye sundhedslov i forbindelse med strukturreformen.
Cecilie Bech
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen samler med sturkturreformen 15 gamle love i én samlet sundhedlov.

Fredag sidste uge sluttede høringsfristen, og Altinget bringer nedenfor et kort gennemgang af to af svarene fra de implicerede parter - Dansk Sygeplejeråd og Lægemiddelindustriforeningen.

De 15 gamle love, der nu samles, er:

Disse love vil blive ophævet samtidig med ikrafttrædelsen af sundhedsloven.

Dokumentation
Dansk Sygeplejeråds høringssvar
Danmark skal have et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen i verdensklasse.

Den ambition deler Dansk Sygeplejeråd med regeringen, ligesom Dansk Sygeplejeråd også deler regeringens grundlæggende mål om "et stærkt offentligt sundhedsvæsen, der skal tilbyde patienterne fri, lige og gratis adgang til forebyggelse, undersøgelse, behandling og pleje på et højt fagligt niveau" (jf. "Aftale om strukturreform" juni 2004).

Efter Dansk Sygeplejeråds opfattelse udgør forslag til Sundhedsloven og de øvrige lovforslag i kommunalreformen, der vedrører sundhedsvæsenet, et godt fundament for de kommende års videreudvikling af sundhedsvæsenet til gavn for patienter og borgere.

Imidlertid er der i Sundhedsloven og de øvrige lovforslag på sundhedsområdet en række elementer, der bør ændres, for at intentionerne kan opfyldes. Det drejer sig om:

  • Den økonomiske ramme for sundhedsvæsenet: Det er ikke realistisk at gennemføre Sundhedsloven og øvrige lovforslag inden for den nuværende ramme. Der er ikke kun tale om flytning af opgaver, men også om nye opgaver i sundhedsvæsenet.

  • Det regionale demokrati: Efter Dansk Sygeplejeråds opfattelse får regionerne ikke en tilstrækkelig stor økonomisk og demokratisk bæredygtighed. De nye regioner burde have ret til at udskrive skatter.

  • Ministerbemyndigelser: De mange ministerbemyndigelser svækker muligheden for at udøve demokratisk indflydelse og kontrol. Derfor bør bemyndigelserne erstattes af egentlig lovtekst. De mange ministerbemyndigelser indebærer, at Dansk Sygeplejeråd tager forbehold for at fremsende yderligere bemærkninger.

    Foruden ovenstående er der efter Dansk Sygeplejeråds opfattelse behov for at ændre lovforslagene på en række områder. Konkret foreslår Dansk Sygeplejeråd, at lovforslagene ændres markant.

    Læs høringssvar her

    Lægemiddelindustriforeningens (Lif) høringssvar

    LIF tager i sit høringssvar grundt fat på Sundhedsstyrelsens styrkede position efter sturkturreformen.

    For Sundhedsstyrelse styrkes og integration med embedslægeinstitutionen, hvorved den får en central placering, hvad angår både den koordinerende rolle og rådgivende funktion i forhold til de enkelte regioners sundhedsplaner samt med hensyn til specialeplanlægningen, sundhedsberedskab og sundhedsaftalerne.

    Netop denne styrkelse af Sundhedsstyrelsen peger efter Lifs opfattelse samtidig på behovet for en øget koordinering i forhold til Lægemiddelstyrelsen, eller alternativt etableringen af et uafhængigt institut, der udarbejder behandlingsvejledninger inden for sygdomsområder, og som sikrer koordineringen af sammenhængende patientforløb også i en medicinsk sammenhæng.

    Da Sundhedsstyrelsen og embedslægeinstitutionerne samtidig integreres i en enhedsorganisation, der skal understøtte en tættere relation mellem den centrale administration og den regionale udvikling, taler det efter Lifs opfattelse samtidig for etableringen af en uafhængig faglig instans til vurdering af ikke blot lægemidler - men nye teknologier i det hele taget. I modsat fald vil der kunne opstå tvivl om Sundhedsstyrelsens uafhængighed ikke mindst i lyset af den centraliserede finansieringsmodel, der lægges op til.

  • Læs hele Lifs høringssvaret her

  • Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00