Snævert flertal for lov om miljøzoner

LUFT: Folketinget vedtog fredag en lov om miljøzoner, som giver flere kommuner mulighed for at indføre miljøzoner.
Anders Jerking
Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti vedtog sidste fredag loven om skrappere miljøzoner. Oppositionen mener ikke, at loven er vidtrækkende nok og stemte derfor imod.

Loven giver i teorien mulighed for, at flere kommuner kan etablere miljøzoner. Kommunerne skal imidlertid først gennemføre en omfattende og bekostelig analyse, der dokumenterer, at luftforureningen overskrider EU's grænseværdier. Derefter skal kommunerne i Miljøministeriet bede om lov til at oprette miljøzonen. Denne procedure har KL kritiseret. Organisationen mener, at kommunerne selv skal kunne bestemme - det afviser miljøministeren med den begrundelse, at miljøzoner er et stort indgreb, der berører mange.

Et andet element i lovforslaget er kravet om, at varebiler i miljøzonerne skal have partikelfiltre på. Lovforslaget stiller krav om åbne filtre, som er billigere, men mindre effektive end lukkede filtre. Efter lovforslaget blev fremsat er der imidlertid kommet nye beregninger, der viser, at det samfundsøkonomisk kan betale sig at montere de lukkede filtre på de ældste varevogne. Miljøministeren har imidlertid afvist at stille krav om lukkede filtre - til oppositionens store utilfredshed.

Endelig giver loven bedre mulighed for at håndhæve loven over for udenlandske køretøjer.

0:000:00