Vælgerne: Nej til ny motorvej

MENINGSMÅLING: En motorvej mellem Herning og Holstebro er en dårlig idé. Det mener et markant flertal af vælgerne ifølge en ny meningsmåling. Selv vælgerne i Midtjylland siger klart nej tak.
En motorvej mellem Herning og Holstebro er ikke nok til at spise Udkantsdanmark af med, siger flere valgeksperter. Ifølge ny meningsmåling er flertallet af vælgerne imod en ny motorvej - også i Region Midtjylland.
En motorvej mellem Herning og Holstebro er ikke nok til at spise Udkantsdanmark af med, siger flere valgeksperter. Ifølge ny meningsmåling er flertallet af vælgerne imod en ny motorvej - også i Region Midtjylland.

Nej tak til den nye motorvej mellem Herning og Holstebro. Det siger 62 procent af vælgerne i en ny meningsmåling, som Altinget har fået lavet af A&B Analyse. Kun 24 procent giver grønt lys.

Den 2,5 milliarder dyre motorvej var en del af regeringens pakke til Udkantsdanmark, men selv i Region Midtjylland, som får motorvejen, er der skepsis. Her siger 50 procent nej tak til motorvejs-gaven, mens 36 procent synes, at vejen er en god ide.

Hos regeringens egne vælgere synes er flertal ligeledes, at motorvejen er en dårlig ide.

Ligner bestikkelse
Ifølge Johannes Andersen, lektor på Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet, viser meningsmålingen, at en del vælgere har svært ved at acceptere motorvejen, fordi de opfatter det som udtryk for politisk spil.

Fakta

A & B Analyse har for Altinget.dk spurgt 1.091 vælgere, om de mener, at en motorvej mellem Herning og Holstebro er en god idé.

Er en motorvej mellem Herning og Holstebro en god idé:

I alt
61,8 procent af de adspurgte svarer nej
23,7 procent svarer ja
14,5 procent svarer ved ikke.

Regioner
66,9 procent af de adspurgte i Hovedstaden svarer nej
14,5 procent svarer ja

58,3 procent af de adspurgte i Midtjylland svarer nej
33 procent svarer ja
8,7 Procent ved ikke

50 procent af de adspurgte i Nordjylland svarer nej
35,5 procent svarer ja

62,7 procent af de adspurgte i Syddanmark svarer nej
23,7 procent svarer ja.

Partier
55,9 procent af venstrevælgerne svarer nej
31,7 svarer ja

56,7 procent af de Konservative vælgere svarer nej
31,7 svarer ja

71,3 procent af de socialdemokratiske vælgere svarer nej
16,9 svarer ja

51,1 procent svarer af Dansk Folkepartis vælgere svarer nej
36,3 svarer ja

64,5 procent af SF's vælgere svarer nej
18,2 svarer ja

69 procent af de Radikale vælgere svarer nej
10,3 procent svarer ja

79,5 procent af Enhedslistens vælgere svarer nej
13,6 procent svarer ja

63,3 procent af Liberal Alliances vælgere svarer nej
26,5 svarer ja

"Vælgerne ser en motorvej som en form for bestikkelse, og de lytter derfor ikke så meget til de saglige argumenter, der eventuelt kunne være i at forbedre infrastrukturen i Vestjylland. De har en klar opfattelse af, at det er politisk aftale, der kommer på et tidspunkt, hvor Fælleslisten og andre kræfter kan gøre livet svært for regeringen," siger Johannes Andersen.

Regeringen er af kritikere blevet beskyldt for at anlægge motorvejen for at vinde tabte stemmer i Vestjylland, men Johannes Andersen mener, at det kan ende med at have den stik modsatte effekt og faktisk give regeringens kritikere vind i sejlene.

Jeg tror, at holdkæft-bolsjer skal være ualmindelig velsmagende, hvis de skal hjælpe noget. Det er motorvejen næppe, selvom det måske er bedre end snakken om, at de unge måtte køre tidligere på knallert.

Jørgen Goul Andersen
Professor og valgforsker ved Aalborg Universitet

"I Midt- og Vestjylland er vælgerne i forvejen vrede, og den vrede bliver ikke mildnet af, at de får en motorvej. Man kunne håbe på det, men noget tyder på, at det gør de ikke. Venstres vælgere er blevet surest. Det er dem, der virkelig er oppe at køre, og selvom de formodentlig er sympatisk indstillede over for Venstre, så er det her åbenbart heller ikke nok," siger Johannes Andersen.

"Holdkæft-bolsje"
Valgforsker ved Aalborg Universitet professor Jørgen Goul Andersen peger på, at den store skepsis i Region Midtjylland kan skyldes, at hovedparten af vælgerne bor i regionens østlige del - og derfor sjældent er i Herning og Holstebro. Han mener ikke, at motorvejen har stået højt på ønskelisten i "oprørsdistrikterne" i Vestjylland.

"Mange vil opfatte det som et 'hold kæft-bolsje', der ikke løser mange af de problemer, som folk klager over. Nemlig at der er sket en centralisering, som går ud over institutioner og dermed ikke blot service, men også arbejdspladser og udviklingsmuligheder," siger Jørgen Goul Andersen.

Han mener, at utilfredsheden i Midtjylland først og fremmest drejer sig om en følelse af at være blevet "aktivt svigtet" af en centralistisk politisk drejning, og at en ny motorvej næppe vil være tilstrækkeligt til at ændre stemningen.

"Jeg tror, at hold kæft-bolsjer skal være ualmindelig velsmagende, hvis de skal hjælpe noget. Det er motorvejen næppe," siger Jørgen Goul Andersen.

V: Vi ændrer ikke politik
På Christiansborg fastholder trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V), at motorvejen er en god ide. Han ønsker fortsat, at der kommer en motorvej så hurtigt som muligt, fordi det er og bliver det bedste for regionen.

"Vi politikere er jo nødt til at se overordnet på det og træffe en beslutning. Det handler om et Danmark i balance. Formålet med en motorvej er at skabe grundlag for ny vækst i en landsdel, som er presset. Vi har lyttet til erhvervslivet i området, og de siger, der er brug for den her motorvej, så vi ændrer ikke politik. Vi ønsker den motorvej gennemført hurtigst muligt," siger Kristian Pihl Lorentzen.

S: En motorvej vil udvikle regionen
Vejordfører Jens Christian Lund (S) er ikke overrasket over, at så mange siger nej. Ingen udover dem, der bor der, interesserer sig alligevel for det område af landet, mener han.
"Der er ingen tvivl om, at hvis der kommer en motorvej der, så vil det udvikle erhvervslivet meget i regionen. Vi har set positivt på den motorvej siden 90'erne, så derfor er vi helt indstillet på at støtte op om det projekt," siger Jens Christian Lund.

Også han mener, at motorvejen er en nødvendig beslutning, som politikerne må tage, også selvom et flertal af vælgerne er imod.

"Hvis borgerne var blevet spurgt, om det skulle have en storebæltsbro, så var 86 procent imod. Det vigtige er, at vi kan være enige om, at den fremmer erhvervsudviklingen i området," siger Jens Christian Lund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00