EU-kritik ingen hindring for OPP-samarbejde

NYHED: Landets førende OPP-projektleder forudser, at der ikke vil være mindre interesse for OPP-motorvejsprojektet i Sønderjylland, efter EU-Kommissionen truede med retssag mod projektet.
Torbjørn Næs Bertelsen

Efter at EU-kommissionen rettede kritik mod Danmark for ikke at lave en tilstækkelig miljøvurdering af det naturbeskyttede område ved Hostrup Sø, har der været spekulationer om at mulige samarbejdspartnere ville være mere lunkne ved projektet, efter EU er gået ind i sagen og truer med retssag. Men der er ingen grund til nervøsitet.

Ifølge Bente Andersen, projektleder for COWI, der har været projektleder på næsten alle de OPP-projekter der har været i Danmark, er OPP-projekter næsten altid forbundet med risici. Det har indtil nu ikke afholdt private konsortier fra at byde på opgaverne.

"Man vil selvfølgelig altid udarbejde en risikoanalyse af det konkrete projekt, hvor den private tilbudsgiver vurderer om risikoen står mål med mulighederne i projektet. I det konkrete tilfælde vil jeg tro, at de private parter vil søge om prækvalifikation og løbende følge sagen og se, hvad der sker" siger udviklingsdirektør Bente Andersen.

Miljøministeriet regner ikke med problemer
EU-kommissionen kritik blev mødt med en afvisning af den danske regering, der sendte en skrivelse tilbage derigennem at forklare at de forberedelser man havde gjort mellem Kliplev og Sønderborg var tilstrækkelige.

"EU-kommissionen har sendt en åbningsskrivelse til os, enten fordi der er noget de ikke mener er i orden eller noget de ikke helt forstår. Vi har så sendt en skrivelse retur, hvor vi prøver at opklare for dem hvad det er de ikke forstår. Så må vi håbe at de så synes det er i orden. Gør de ikke det så kan de rejse en sag, men det er en helt anden situation, som vi så må forholde os til da. Men vi har den klare forventning at de svar vi har givet Kommissionen vil være med til at den kan se at det er i orden. Så vi forventer ikke nogen komplikationer," siger kontorchef i Miljøministeriets EU-kontor, John Bech Sørensen.

EU-kommissionen vil nu tygge på den danske regerings udredning i sagen fra det sønderjyske motorvejsprojektet. Kommissionen forventes at svare tilbage i oktober eller november.

0:000:00