Hård kritik af Arbejdstilsynet i kontroversiel sag om arbejdstid

Fagforening kritiserer Arbejdstilsynet for at sidde på hænderne i en over et år gammel sag om arbejdstid blandt hollandske virksomheder på Femern Bælt. Tilsynet oplyser nu, at en afklaring vil ske inden for ganske kort tid.  

FCB består af de to hollandske virksomheder, Van Oord og Boskalis. De skal bygge arbejdshavnen og tunnellen på Femern-forbindelsen, og deres ansatte er specialister, som skal arbejde på vand med at anlægge tunnellen.
FCB består af de to hollandske virksomheder, Van Oord og Boskalis. De skal bygge arbejdshavnen og tunnellen på Femern-forbindelsen, og deres ansatte er specialister, som skal arbejde på vand med at anlægge tunnellen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Det var en klokkeklar fejl, da Arbejdstilsynet i august sidste år godkendte en aftale hos et hollandsk konsortium på Femern Bælt, så hundredevis af tunnelarbejdere kunne arbejde 28 dage i træk.

Sådan lyder det fra Dansk Metal, som via sin hovedorganisation klagede over afgørelsen og nu kritiserer Arbejdstilsynet for at have siddet på hænderne i sagen.

Baggrund: Sagen om arbejdstid på Femern

Ifølge de nuværende regler skal alle lønmodtagere have et ugentligt fridøgn. Det er muligt at arbejde op til 12 dage i træk, hvis arbejdsgiver og lønmodtagere er enige om det.

Alt derover skal godkendes af Arbejdstilsynet og være aftalt mellem hhv. en arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisation. 

Og den godkendelse fik de hollandske entreprenører på Femern. Arbejdstilsynet lagde vægt på, at den daglige hviletid blev overholdt, og at det ikke var sundhedsfarligt. Tunnel-arbejderne kunne i stedet holde fri måneden efter.   

Godkendelsen af aftalen skabte stor debat, og fagforeningerne påpegede, at repræsentanterne for de to medarbejderforeninger - såkaldte Works Councils - reelt var mellemledere og derfor ikke en gyldig aftalepart. 

Derfor bad beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om at få justeret reglerne, så det stod klart, at kun landsdækkende, danske fagforeninger kunne være aftaleparter. 

FH klagede samtidig over afgørelsen, som altså endnu ikke er afgjort. 

Det er derfor også uklart, om arbejdstidsreglerne skal ændres eller ej. 

Kilde: Aktindsigt hos Arbejdstilsynet, hviletidsbekendtgørelsen.

 

0:000:00