Debat

Drop enmandsbetjening på Kystbanen

DEBAT: Enmandsbetjente tog vil forringe forholdene for personer med handicap. Det er derfor positivt, at transportministeren nu vil genoverveje beslutningen om enmandsbetjente tog på Kystbanen, skriver Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.
Det er netop mulighed for spontanrejser, der gør, at man kan være inkluderet i samfundet og leve som alle andre, skriver Stig Langvad.
Det er netop mulighed for spontanrejser, der gør, at man kan være inkluderet i samfundet og leve som alle andre, skriver Stig Langvad.Foto: Tina Enghoff/ Danske Handicaporganisationer
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Besparelsestiltaget med enmandsbetjente tog på Kystbanen vil medføre store forringelser for personer med handicap, der i forvejen på mange andre strækninger ikke har mulighed for at foretage spontanrejser.

Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer

Af Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer

Et borgermøde i sidste uge har fået transportministeren til at genoverveje beslutningen om at indsætte enmandsbetjente tog på Kystbanen. Dette er sød musik i mine ører.

Enmandsbetjente tog vil nemlig forringe forholdene for personer med handicap, fordi de udelukker muligheden for at få hjælp fra togpersonalet til at lægge en rampe ud, når man skal med toget.

Enmandsbetjente tog vil betyde, at personer med handicap skal bestille assistance til at få lagt rampen ud med 2 timers varsel i dagtimerne, og i nogle tilfælde afvisning af passageren, såfremt der er for mange personer med handicap, der bestiller assistance i samme tidsrum.

Jeg håber virkelig, at Magnus Heunicke (S) vil finde en løsning, der kan sikre personale på Kystbanen fremover. Det er netop forhold som mulighed for spontanrejser, der gør, at man kan være inkluderet i samfundet og leve som alle andre.

Besparelsestiltaget med enmandsbetjente tog på Kystbanen vil medføre store forringelser for personer med handicap, der i forvejen på mange andre strækninger ikke har mulighed for at foretage spontanrejser.

Assistance er en nødvendighed
Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg egentlig ikke er imod enmandsbetjente eller førerløse tog i fremtiden. Det kræver bare, at togene er indrettet til dette.

Det betyder, at ministeriet fremtidigt skal indkøbe tog, der lever op til krav om tilgængelighed for personer med handicap, heriblandt niveaufri adgang for kørestolsbrugere, således at det bliver muligt spontant at tage med toget uden assistance fra togføreren eller andre personalegrupper.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Det er desværre ikke muligt med de tog, der benyttes på Kystbanen i dag, og derfor er assistance fra personalet en nødvendighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00