Kommuner budgetterer med færre penge til kollektiv trafik i 2021

BUDGETTER: Kommunerne sænker budgetterne til den kollektive trafik i det kommende år i forhold til 2020, viser ny gennemgang. Ø-kommuner bruger flest penge på posten per indbygger.

Kommunerne afsætter i 2021 færre penge til kollektiv trafik på deres budgetter i forhold til budgetterne for 2020.
Kommunerne afsætter i 2021 færre penge til kollektiv trafik på deres budgetter i forhold til budgetterne for 2020.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Efter to år med hævede budgetter til den kollektive trafik regner de danske kommuner med at bruge færre penge på blandt andet bus- og jernbanedrift i 2021.

Det viser en gennemgang af de nye kommunale budgetter på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Mens man i 2020 budgetterede med udgifter på cirka 3,95 milliarder kroner, forventer kommunerne således blot at bruge 3,89 milliarder kroner på den kollektive trafik i indeværende år.

Dokumentation

KOLLEKTIV TRAFIK
Posten "Kollektiv trafik" udgøres af i alt fem underposter:

2.32.31 Busdrift
På denne funktion registreres kommunale tilskud til trafikselskaber, samt udgifter og indtægter i tilknytning til kommunens bus- og rutebilstationer mv.

2.32.33 Færgedrift
På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende færgedrift, f.eks. tilskud til trafikbetjening af små øer. Endvidere skal der på funktionen registreres indtægter fra staten i form af tilskud til lavere færgetakster for godstransport til og fra øerne samt tilskud til nedsættelse af færgetakster til passagerer og biler mv. til og fra øer.

2.32.34 Lufthavne
På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende lufthavne, herunder kommunale flyvepladser samt tilskud til fælleskommunale lufthavne.

2.32.35 Jernbanedrift
På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende jernbanedrift, herunder tilskud til privatbaner.

2.32.30 Fælles formål
På denne funktion registreres udgifter og indtægter, som ikke objektivt kan fordeles på
funktionerne 2.32.31-2.32.35.

Kilde: Kommunernes budget- og regnskabssystem, Social- og Indenrigsministeriet


0:000:00