Presset øges på flybonuspoint

BONUSPOINT: De økonomiske vismænd foreslår at give arbejdsgivere pligt til at indberette medarbejdernes flybonuspoint til skattevæsenet for at sikre fuld beskatning. Og nu støtter både Venstre og SF tanken.
Mange danskere får bonuspoint fra flyselskaberne, når de flyver på arbejdsrelaterede rejser. Men de glemmer at opgive dem til skattevæsenet.
Mange danskere får bonuspoint fra flyselskaberne, når de flyver på arbejdsrelaterede rejser. Men de glemmer at opgive dem til skattevæsenet. Foto: colourbox
Niels Th. Dahl

Alt for mange danskere opgiver det ikke til skattevæsenet, når de får glæde af flybonuspoint via deres arbejdsplads.

Det skal stoppes, og derfor bør indberetningspligten for bonuspoint og andre personalegoder flyttes fra lønmodtagerne til arbejdsgiverne, så den korrekte skat bliver betalt.

Det mener de økonomiske vismænd, som fremlagde forslaget i den vismandsrapport, der blev offentliggjort i sidste uge.

"Hvis virksomheden er ansvarlig for indberetningen, så vil det blive nemmere for SKAT at kontrollere end nu, hvor man skal ud og gå efter alle lønmodtagerne. Det er svært at jagte små penge - og man kan jo også vende den om og spørge: Hvorfor skulle arbejdsgiveren ikke indberette det?" siger vismand og professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet Claus Thustrup Kreiner.

Fakta
FAKTA om personalegoder:

Personalegoder, der gives som led i lønmodtagerens udførelse af arbejdet, er skattefrie op til 5.500 kr. om året. Det er f.eks. en avis, vareprøver, firmatøj osv.

Andre personalegoder er skattefrie op til 1.000 kr. om året. Det gælder bl.a. julegaver, vin, blomster, flybonuspoint o.l.

Det er lønmodtageren selv, der skal indberette personalegoderne.

Fri bil, fri bolig, multimedier m.v. beskattes efter særlige regler.

Folketinget vedtog med skattereformen i 2009, at indberetningspligten for personalegoder skulle overgå til arbejdsgiveren. Det er imidlertid blevet lavet om for nylig, så pligten igen påhviler lønmodtageren, og samtidig blev bagatelgrænsen på 1.000 kr. indført med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2011.

Manglende beskatning
Bonuspointene har været en tilbagevendende diskussion i skattedebatten i de senere år. Problemet opstår, når en medarbejder tager på en arbejdsrelateret flyrejse, som arbejdsgiveren betaler. Hvis flyselskabet giver de særlige bonuspoint for rejsen, tilfalder de nemlig medarbejderen personligt, som så senere kan bruge dem til at betale for f.eks. en privat ferierejse. Men dermed har medarbejderen fået en form for løn, der ikke er blevet beskattet.

Reglerne siger i dag, at det er lønmodtageren, der selv skal indberette det, hvis han eller hun bruger bonuspoint privat, som er optjent via arbejdspladsen. Bonuspointene er blevet friholdt fra arbejdsgiverens almindelige indberetningspligt, bl.a. fordi det ifølge virksomhederne vil være en stor administrativ byrde.

Hvis man som en del af sin løn får point, så man kan flyve jorden rundt to gange, så skal det selvfølgelig beskattes.

Mads Rørvig (V)
Skatteordfører

En stramning af reglerne for flybonuspoint og bl.a. også firmabetalte daginstitutioner vil imidlertid ifølge vismændene være et vigtigt redskab til at få stoppet det skattesnyd på mindst 5 mia. kr. om året, der sker som følge af urigtige indberetninger til skattevæsenet fra privatborgere.

V og SF er positive
Forslaget om arbejdsgiveres indberetningspligt for flybonuspoint modtages positivt i regeringspartiet Venstre:

"Som udgangspunkt vil det jo være en lettelse for skatteyderne, så de ikke selv skal sidde og opgøre pointene. Jeg vil lufte det for skatteministeren og høre, om det er nogle tanker, man har gjort sig i SKAT allerede. Der er en risiko for, at det vil blive administrativt tungt, men vi skal bekæmpe skatteunddragelse, og hvis man som en del af sin løn får point, så man kan flyve jorden rundt to gange, så skal det selvfølgelig beskattes," siger skatteordfører Mads Rørvig (V).

Også SF's Jesper Petersen er tilhænger:

"Det har jo før været fremme, at indberetningen af de her skattepligtige bonuspoint var meget mangelfuld. Hvis Skatteministeriets vurdering er, at det stadig er sådan, så skulle de måske se at få taget denne her mulighed op. Det skal selvfølgelig diskuteres, om de administrative byrder står mål med gevinsten, men det lyder som en oplagt mulighed," siger han.

Socialdemokraternes Nick Hækkerup er principielt for idéen, men vil vente og se, hvordan den nye bagatelgrænse for personalegoder, som netop er blevet indført, kommer til at virke. Den konservative Mike Legarth er direkte imod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00