Debat

Replik til Dansk Erhverv og DTL: Markedet har brug for kommunal støtte

DEBAT: Dansk Erhverv og DTL rammer forbi skiven i deres kritik af kommunerne. Et minimalt markedsudbud, varierende serviceniveau samt besparelsesmuligheder gør det kropumuligt ikke at hjemtage nogle af opgaverne, skriver Charlotte Fischer.

Det er i borgernes interesse, når kommunerne hjemtager opgaver med affaldsindsamling, mener direktør i Dansk Affaldsforening, Charlotte Fischer.
Det er i borgernes interesse, når kommunerne hjemtager opgaver med affaldsindsamling, mener direktør i Dansk Affaldsforening, Charlotte Fischer.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Fischer
Direktør i Dansk Affaldsforening

Det er bestemt en vindersag, når kommuner og private virksomheder samarbejder på affaldsområdet.

Det er vi rygende enige med DTL og Dansk Erhverv i. Men den gode samarbejdsånd kommer noget groggy fra start, når de to skribenter 4. februar samtidig opfordrer kommunerne til at stoppe deres "ukritiske centralisering af opgaver". Meget kan man sige om kommuner, men ukritiske hører til sjældenheden. Det skulle da lige være, når det handler om at varetage borgernes interesse.

Allerførst: Langt, langt de fleste kommuner og affaldsselskaber benytter sig af private leverandører i indsamlingen af dagrenovation. Fordi de kan se, at de private kan gøre det bedst til prisen. Kommunerne interesse er, at der løbende er et stærkt og velfungerende marked, der kan sikre borgerne en god service.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
 

Det er der bare ikke altid. Somme tider er konkurrencen svag. Og hvad gør man så? Man siger i hvert fald som kommune ikke bare "ukritisk" pyt. Det vil få borgere takke kommunerne for.

Vag konkurrence
Dansk Affaldsforening spurgte sidste år kommunerne, hvor mange tilbud de fik, da de sidst udbød indsamlingen af dagrenovation. Af 43 besvarelser svarede 14, at de kun modtog to tilbud. Det vidner om et beskedent marked flere steder i landet.

Kommuner og private har brug for hinanden. Og ja, det er en vindersag, når vi samarbejder om at sikre borgerne god service til pengene, men også om at skabe nye løsninger og innovation.

Charlotte Fischer
Direktør i Dansk Affaldsforening

Læs også

Nogle kommuner tester derfor også markedet via kontrolbud og finder ud af, at de kan spare ganske meget ved selv at udføre opgaven. Faktisk har vi set besparelser på op til 30 procent. I den situation er det kropumuligt at forsvare over for byens borgere ikke at hjemtage.

Andre af de få kommuner, der hjemtager, gør det for at forbedre servicen. Så ja, ofte kan de private leverandører tilbyde rigtig god service og top arbejdsmiljø. Men heller ikke altid. Nogle af de medlemmer vi har, som har hjemtaget, har gjort det, fordi de har haft problemer med for eksempel manglende afhentning af affald og klager.

Borgernes tarv
Kommuner kommer endog indimellem de private leverandører til undsætning, hvis der opstår problemer med at leve op til kontrakten. Fordi det er i borgernes interesse. Det gælder for eksempel i Aarhus Kommune, da deres renovatør, som står for tømning af stort set alle private affaldsbeholdere i kommunen, ikke kunne få økonomien til at hænge sammen. Her valgte kommunen at samarbejde med leverandøren om at få tingene til at køre indtil nyt udbud.

Kommuner og private har brug for hinanden. Og ja, det er en vindersag, når vi samarbejder om at sikre borgerne god service til pengene, men også om at skabe nye løsninger og innovation. Spørgsmålet er, hvordan vi kommer videre fra skyttegravene. Måske burde dialogen fremover snarere handle om, hvordan vi udvikler den gode pingpong mellem markedet og kommunerne.

Ja, det intelligente samspil, der tager højde for, at markedet ikke er statisk og derfor heller ikke altid leveringsdygtigt, men også, at kommunerne så må sikre så god transparens som muligt, når de selv byder ind. For der kommer nok aldrig den dag, hvor det ikke i perioder vil være en god idé for en kommune at hjemtage. Så ville man først for alvor kunne anklage kommunerne for at være "ukritiske". 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Fischer

Leder, Policy-sektionen, Science, Københavns Universitet, fhv. direktør, sundhedssektoren, Oxymoron Communications
cand.mag. i fransk, samfundsfag og retorik (Københavns Uni. 1990)

0:000:00