Debat

S: Danskerne kører bedre end de fleste

REPLIK: Antropologen Dennis Nørmark mener, at velfærdsstaten har gjort danskerne til dårlige bilister. Men i virkeligheden ligger danskerne i top, når det handler om trafiksikkerhed, skriver Rasmus Prehn (S).

Dennis Nørmark mener, at velfærdsstaten har gjort danskerne til dårlige bilister. Men i virkeligheden er Danmark blandt de mest trafiksikre lande i verden, skriver Rasmus Prehn (S).
Dennis Nørmark mener, at velfærdsstaten har gjort danskerne til dårlige bilister. Men i virkeligheden er Danmark blandt de mest trafiksikre lande i verden, skriver Rasmus Prehn (S).Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Prehn (S)
Transportordfører 

For nylig kunne vi læse et indspark fra antropolog og Liberal Alliance-medlem Dennis Nørmark i Politiken (2. maj) om, at velfærdsstaten har gjort danskerne til dårlige bilister.

Han har tydeligvis ikke fået spændt sin antropologiske tropehjelm ordentligt og har snarere fået en mere liberalistisk digterkyse på. For hvordan ser det lige ud med danskernes evner, når vi sidder bag rattet?

Går vi ind og kigger på OECD's tal for trafiksikkerhed, kan vi se, at Danmark ligger blandt de mest trafiksikre lande i verden. Sammen med traditionelt socialdemokratiske lande som Norge og Sverige. Tyskland, som Nørmark selv fremhæver, halter lidt bagefter sammen med de sydeuropæiske lande, mens det ser langt værre ud i for eksempel USA. Og heldigvis går det fortsat den rigtige vej med trafiksikkerheden herhjemme.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi danskere ligger i toppen af de europæiske lande, når det handler om trafiksikkerhed. Og det er andre lande, der udmærker sig, når tilråb og trusler i trafikken gøres op.

Rasmus Prehn (S)
Transportordfører

Sikre veje og god trafikkultur
Tilbage i 2012 nåede vi et historisk lavt niveau med samme antal trafikdræbte som i 1930. Er det så godt nok? Nej, vi skal blive ved med at arbejde på at gøre vejene endnu mere sikre at færdes på.

Derfor lavede regeringen også i 2012 en større trafiksikkerhedspakke med en lang række initiativer. Blandt andet også de omdiskuterede fotovogne, som skal være med til at holde farten på vejene nede. Et liv mistet i trafikken er nemlig altid et for meget.

Fakta
Transportdebatten har til formål at fokusere og styrke den transportpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: transport derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for transportområdet.


I den kommende tid vil et debatpanel sætte fokus på trafiksikkerheden i Danmark. Er der behov for øget politisk fokus? 

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Men er der så slet ikke noget om Nørmarks kritik af den danske trafikkultur? For nylig præsenterede en række organisationer en rapport, som viser, at tilråb og vejvrede fylder mere på de danske veje. Der er derfor god grund til at arbejde videre på at sikre en god trafikkultur herhjemme.

FDM og Cyklistforbundet med flere har allerede sat sig for at gå sammen om at lave kampagner og gøre en ekstra indsats på området i de kommende år. Ligesom Vejdirektoratet og Politiet også er i gang med at minde danskerne om at holde til højre og for eksempel huske os på, at der skal være plads til både cyklister og bilister. Vi skal altså fortsætte arbejdet for at gøre det endnu bedre end i dag.

Glem ikke fakta
Men inden debatten kører helt af sporet, er det også meget godt, at vi ikke glemmer fakta.

For vi danskere ligger i toppen af de europæiske lande, når det handler om trafiksikkerhed. Og det er andre lande, der udmærker sig, når tilråb og trusler i trafikken gøres op.

Ligesom en sidste ting vel også er værd at tilføje. Jeg mener, det er at trække den et stykke for langt at gøre trafikkulturen til et spørgsmål om ideologi. Men holder vi fast i Nørmarks briller, kan jeg i hvert fald kun glæde mig over, at det er de socialdemokratiske velfærdsstater, der er blandt de mest sikre lande at trille en tur ud i trafikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00