Kommentar af 
Kasper Jensen

Hvis man leder efter en borgerlig psykiatripolitik, skal man kigge meget langt

Der mangler et borgerligt bud på en psykiatripolitik. For problemerne i psykiatrien er ikke alene løst med flere midler, men kræver en bredere indsats. Og her har den borgerlige tilgang en fordel, skriver Kasper Jensen. 

Psykiatrien burde være på top fem over mærkesager for Liberal Alliance, Konservative, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti, skriver Kasper Jensen.
Psykiatrien burde være på top fem over mærkesager for Liberal Alliance, Konservative, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti, skriver Kasper Jensen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kasper Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har tidligere nævnt, at jeg er borgerlig af observans. Faktisk tilhører jeg den marginale gruppe af danskere, der sågar er medlem af et parti. Når jeg er ude og holde foredrag, er det ikke unormalt, at det overrasker mennesker i salene, at jeg er borgerlig.

Kombinationen af min egen rejse fra at være hjemløs, bo på herberg, og det, at jeg arbejder med psykiatrien og stadig er ”højreorienteret,” giver åbenbart ikke mening. Jeg synes selv, det giver god mening, men jeg har jo også en psykisk diagnose…

Når det kommer til psykiatrien – et område, jeg åbenlyst går meget op i – kan jeg til dels godt forstå det. Hvis man leder efter en borgerlig psykiatripolitik, skal man kigge meget langt.

Hvis man leder efter en borgerlig psykiatripolitik, kan man kigge meget langt.

Kasper Jensen

Meget politik inden for psykiatrien handler om at give flere midler til psykiatrien. Og selvom det selvfølgelig er en god start at få afmonteret flaskehalsene, de meget lange behandlings- og udredningstider, kan det ikke stå alene.

Når en familie rammes af et barn, der får en diagnose, sætter det alvorlige spor i familien. Hele 84 procent af de adspurgte forældre til børn med en psykisk diagnose svarede, at de selv var blevet ramt enten økonomisk, selv var blevet syge eller måtte gå fra hinanden.

For partier, der ideologisk er optaget af, at familien både er udgangs- og omdrejningspunkt for livet, er de tal helt igennem uacceptable.

De beskriver en virkelighed, hvor familier går i opløsning. Derfor er det også nødvendigt at have blik for, hvordan familien kan styrkes, når den rammes af en psykisk diagnose.

Læs også

Kunne der for eksempel være ret til sygeorlov grundet sygt barn i tre måneder? Retten til at være på nedsat tid i yderligere 12 måneder, indtil man er sikker på, at der er tid til at omstille sig til en ny virkelighed?

Det er meget muligt, at det er omkostningstungt. Men kommuner og statens udgifter til de livsforløb, hvor der ikke i tide kommer hjælp, er eksorbitant højere end at få skabt en ordning, hvor familier ikke skal gå i opløsning.

Psykiatripolitik er også familiepolitik. Hvis vi politisk ønsker at prioritere en god psykiatri, må vi også sikre, at der er hænder i den anden ende, der er med til at kunne løfte.

Derfor handler det om at gøre op med forståelsen af, at initiativer for en bedre psykiatri er placeret under sundhedsområdet. Sagt på en anden måde: Psykiatrien er en ottearmet blæksprutte, som har hver en tentakel nede i mange forskellige livsarenaer, som udgør livet.

Vi skal forstå, at en god psykiatripolitik også har udgangspunkt i beskæftigelsespolitik, arbejdsmarkedspolitik og måske endda skattepolitik.

Kasper Jensen

Det er i hver af disse tentakler, at vi skal finde de løsninger, der gør det muligt at leve et godt liv med en diagnose.

Derfor er det vigtigt, at man som et af de første skridt hen mod en visionær psykiatripolitik, der virkelig skal løfte mennesker, anerkender, at der er brug for sammenhængende tiltag, som måske umiddelbart er svære at forbinde til snakken om ti-års planen for psykiatri.

Men hvis vi som samfund ønsker at knække den alarmerende kurve af flere og flere mennesker, der får psykiske diagnoser, er der et stort behov for at skabe et mere rummeligt samfund.

Derfor skal vi forstå, at en god psykiatripolitik også har udgangspunkt i beskæftigelsespolitik, arbejdsmarkedspolitik og måske endda skattepolitik.

Det er sikkert meget karikeret sat op, men grundlæggende oplever jeg, at der er en skillelinje mellem partier, der ønsker, at staten skal levere løsninger, samt partier, der ser, at det er et ansvar for familien.

Staten vil næppe kunne løse så komplekse problemer, som der er på tværs af alle de forskellige områder, hvor der er behov for en ny tilgang.

Staten kan helt sikkert benyttes til at skabe rammer for samfundet. Men den har vist sig ualmindelig dårlig til at sikre en god psykiatrisk behandling. Derfor er det også vigtigt, at borgerlige partier tør at tage debatten offensivt og tør insistere på løsninger, hvor man ikke bare fodrer et system, der grundlæggende ikke fungerer.

Man kan ikke bare fodre et system, der grundlæggende ikke fungerer.

Kasper Jensen

Samtidig er det vigtigt med politisk mod, hvor man tør at fokusere på, at det går langsomt. At man kigger på at løse ét problem ad gangen frem for at tro, at man har en stor, visionær strategi, der skal løse alle problemer på samme tid. Træk vejret ind og fokuser på problem for problem.

Psykisk sygdom er ikke noget, der kun rammer en underklasse. Det bliver en kampplads de næste 20 år. At være bange for at gøre ting, fordi det er komplekst, er ikke godt nok.

Samtidig er det en glimrende investering at sikre, at flere mennesker kan komme ud i job, end hvad mennesker med psykiske diagnoser kan i dag. Og derfor burde psykiatrien være på top fem over mærkesager for Liberal Alliance, Konservative, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti. Men også væsentligt mere ambitiøst end ”flere midler.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Jensen

Rådgiver og projektleder, Nextstep, person med psykisk sygdom
MSc in Business Administration and Philosophy, CBS

0:000:00